Leáll a vasúti közlekedés a németeknél, erre figyelj, ha oda készülsz

Két napig és két óráig tartó sztrájkba kezd vasárnap 22 órától Németországban a vasúti dolgozók szakszervezete, az EVG, ami az eddigi leghosszabb tiltakozó akció lesz.

A nagyjából 230 ezer dolgozót összefogó érdekképviselet a Deutsche Bahn (DB) országos vasúttársasággal és több tucat regionális vasúti szolgáltatóval folytatott bértárgyalások eredménytelensége miatt március vége óta harmadszor szervez sztrájkot. A vasárnap estétől kedd éjfélig tartó munkabeszüntetés az eddigi leghosszabb tiltakozó akció lesz a német vasútnál – írja az MTI.

Sztrájkolnak a német vasúti társaság, a DB dolgozói
Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP

Hónapok óta nincs megállapodás

A sztrájkot szervező szakszervezet szerint a munkaadói oldal magatartása miatt nem volt más választásuk, mint hogy tovább fokozzák a nyomást. A Deutsche Bahn viszont az ötven órás munkabeszüntetést őrültségnek és végtelenül túlzónak nevezte.

A társaság szerint a sztrájk hosszan tartó és súlyos fennakadásokat okozhat.

Ráadásul a munkabeszüntetést nem csak Németországban lehet majd megérezni, hiszen megnehezíti a külföldi teherforgalmat is. A tíz európai vasúti árufuvarozási folyosóból hat halad át a németországi hálózaton.

Az EVG 12 százalékos, és legalább 650 eurós béremelést igyekszik kiharcolni minden vasúti dolgozónak. A legtöbb dolgozót foglalkoztató DB a felső fizetési kategóriákban nyolcszázalékos, a középső és alsó kategóriákban tízszázalékos emelést ajánl, valamint egy 2850 eurós egyszeri juttatást az infláció hatásainak ellensúlyozására.