Veszélybe került a Balaton, egyre kevesebb a nád

Több helyen jelentősen romlott a balatoni nád minősége. A szakemberek szerint ez számos, káros összetevőnek köszönhető.

Nyár óta több bejelentést is kapott a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a nádas pusztulásával kapcsolatban – adta hírül az RTL Híradója. A stáb Balatonmáriafürdőn nézett körbe, ahol mint kiderült szintén folyamatosan gyérül a nádas a part mentén. 

Galácz György, a település polgármesterét is sikerült megszólaltatni, aki arról beszélt, hogy a 7 kilométeres partszakaszukat övező nádast mintegy 120, zömében magánlejáró tarkítja. A Híradónak arról beszélt Galácz, hogy amelyiket nem üzemeltetik a műszaki előírásoknak megfelelően, azokat el kell bontani.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Viszont Balatonmáriafürdő alpolgármestere, valamint a szakértők és a civilek szerint nem a lejárókkal van gond, hanem a nagyszabású építkezésekkel. Úgymint például Balatonfüreden, ahol elmúlt években új szálloda és konferenciaközpont épült, valamint 140 hajónak kikötő.

A most megalakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület célja a természetkárosító folyamatok visszaszorítása. Németh Zsolt a társaság elnöke szerint már 350-en jelentkeztek írásban a megalakulásuk előtt. Szerencséjükre vannak közöttük jogászok, természetvédelmi szakemberek, biológusok és számos más szakma képviselő is. 

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke úgy véli, a nádpusztulás leginkább Alsóörsön és Paloznaknál jelent problémát. Lombár úgy gondolja, sem az embereknek, sem a Balatonnak és élővilágának nem tett jót, hogy lakótelepek létesültek a tó köré.