Szállodai szervizdíj bevezetését kéri a szakmai szövetség

A vendéglátás mintájára jöhet a szállodai szervízdíj, a szakmai szövetség konkrét kéréssel fordult a kormányhoz, 2-4 százalékot szeretnének.

Az ötletelésnél már magasabb szintre lépett a szállodai szervizdíj kérdése – mondta a Világgazdaság podcastjében  Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, hozzátéve, hogy konkrét kéréssel fordultak a kormányzat felé.

A szervízdíj a vendéglátás mintájára működne, de annál kisebb mértékű lenne, azaz nem 10-15, hanem 2-4 százalékos. A szakmai szövetség szerint a szállodai szervízdíjból jutna a munkabérnél kedvezőbb adózású bevételhez az ágazat, amelyből a szállodai dolgozók teljes körét tudnák forgalomarányosan többletjövedelemhez juttatni, ezáltal is motiválva őket.

Két nő átveszi a szállodai szoba kártyáját a recepcióstól.
Fotó: Getty Images

Hiányzik a bevásárlóturizmus, jól jöhet az adventi vásár

Flesch Tamás arról is beszélt, hogy Budapest turizmusa most szárnyal, több teltházas és magasan árazott időszak is volt az elmúlt hónapokban. Az elképesztően magas költségszint miatt azonban az üzemi eredmény messze nem olyan jó, mint a koronavírus-járvány előtt. Mint elhangzott, nagyon hiányzik a magyar fővárosban a a bevásárlóturizmus.

A szakember szerint igazán megérdemli már Budapest, hogy legyen egy olyan luxusutcája, ahol sétálni, kávézni lehet, cukrászdába beülni, ez emelné a város rangját.

Az adventi időszakra is nagy várakozással tekintenek Flesch Tamás szerint, ahogy fogalmazott, “Európa legszebb adventi vásárára is egyre többen kíváncsiak”, így remélik, hogy nagyszerű évet zárhat majd a turizmus.