Tippek 2019. november 27.

Mire figyelj, ha gyerekkel utazol?

Yelon Tippek 2019. november 27.
Gyerekkel utazni sosem egyszerű, bármi is az úti cél és bármilyen korú is a gyerek. Szülőként legalább az egy szemünket mindig rajta kell tartani, egy kezünket neki kell nyújtanunk. De ezek ne vegyék el a kedvünket attól, hogy kimozduljunk vagy egy nagyobb utazásra elmenjünk, hiszen ebben az élményben együtt lehet fejlődni, és remek lehetőség is, hogy több dolgot megmutassunk és tanítsunk a gyereknek a világból. Ugyanakkor mindig érdemes előre tervezni és átgondolni, mivel is kell készülni. Pontokba szedjük a legfontosabbakat.
vendégszerző
Yelon

Yelon

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.
Cikkei

1. Nem egyedül utazol: vedd figyelembe a gyerek igényeit is már a tervezésnél

Korábban bárhol el tudtál aludni, és a kaland volt a fő cél? Vagy mindent előre elterveztél, és tudtad, hogy mikor mit akarsz csinálni? Esetleg egy baráti társasággal utaztál, és megoszlott a tervezés súlya? Ezeket a helyzeteket most képzeld el úgy, hogy ott van a gyereked. Neki mire van szüksége? Mi az, ami neki tetszene? Mi az, ami mindenkit érdekelhet? Milyen napirendet érdemes tartani vele az utazás során is? 

2. Szükségetek van keretekre, hogy biztonságos legyen az utazás

A hosszú utakat biztos, hogy megelőzik a rövidebb távok és azoknak a tapasztalatai – használd őket! Mennyire tud a gyerek már a környezeten kívül rád is figyelni? Be tudja tartani a szabályokat és távolságokat, amiket előre megbeszéltek? Mindene megvan ahhoz, hogy ha elkeveredne, eltévedne, elérjen téged? Megfelelő állapotban vagy ahhoz, hogy magadon kívül rá is tudj figyelni?

Utazás gyerekkel (iStock)

3. Gondold végig, mivel tudod megsegíteni a várakozási, utazási időt

A gyerekeknek sokszor a játék jelenti azt, amit a felnőtteknek a szavak. Ezek alapján is gondold végig, hogy mivel tudod lekötni azokban a „puffer” időkben, amikor nem tudod biztonságosan elengedni felfedezni a környezetét, vagy több ideig egy helyben kell maradnia akár kocsiban, repülőn vagy várakozás közben. Készítsd fel, hogy mire számíthat, és beszéljétek át közösen. Fontos, hogy hallgasd meg az ő véleményét is. 

Utazás gyerekkel repülőn (iStock)

4. Új környezettel, új emberekkel, új szituációkkal lesznek interakciók

Figyeld meg, hogy reagál az új helyzetekre, miben van szüksége a segítségedre, és miben boldogul már egyedül is. Az utazás jó lehetőség arra, hogy tanuljatok magatokról, ő is és te is. Valamint arról, hogy egy másik környezet mit tud adni a kapcsolatotoknak. 

5. Ne maradjon el az élményfeldolgozás

Az utazás során rengeteg dolog történhet, nagyon sok újdonsággal vagy meglepetéssel, kellemetlenséggel is találákozhattok. Gondold végig, hogy mi az, amivel az élményt megörökíthetitek vagy feldolgozhatjátok közösen. Lehet ez egy fényképalbum elkészítése, egy útinapló vagy egy esti mese a nap történéseiről. A jó élményeket így könnyebb lesz felidézni a nehéz pillanatokban, a rossz élményeket pedig megérteni és átkeretezni, megoldást találni rájuk.

 

Vancsura Petra pszichológus, a Yelon program szakértője

Keresés az oldalon