Megvan, hogy döntött a Wizz Air az extraprofitadó áthárításáról

Startlap Utazás
A Wizz Air nyilatkozatában kijelentette, hogy a július 1-ig megvásárolt jegyek kapcsán nem hárítja át utasaira az extraprofitadó által jelentett pénzügyi terheket. Azonban az adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak.

A Magyar Kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget – közölte a társaság a Startlaphoz eljuttatott közleményében. 

Az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak.

A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását – tették hozzá. 

Népszerű járatok a Wizz Air kínálatában
Fotó: Wizz Air

Mint írják, továbbra is úgy vélik, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára. A légiközlekedési ágazat, melynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a COVID-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

Korábban a Ryanair és az EasyJet is bejelentette, hogy az utasokra hárítja a kormány különadóját.