Megsínylették a turistaparadicsomok a koronavírust

Startlap Utazás
Egy nemrég közzétett elemzés szerint több olyan ország is tartós károkat szenvedett a Covid-19 járványtól, amely idáig az utazók első számú célpontja volt világszerte.

Ahol a lakosság nagy része a turizmusból él, ott jelentett igazán csak csapást a koronavírus-járvány. Jó néhány ország példáján mutatta meg a Portfolio.hu, miként is érintette az ott lakókat mindez. 

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található szigetországot az elmúlt esztendőben 1,7 millió turista kereste fel. Az idei évre már 2 milliós látogatottságot vártak, mielőtt beütött volna a koronavírus-pánik. Mivel főként kínai, olasz és indiai turisták látogatják, ezért alaposan megérezik a hiányukat. 

Fotó: Getty Images

A járvány miatt több szállodát is átalakítottak kórházzá, de ahol nem tették meg, ott is el kellett küldeni az alkalmazottak nagy részét a bezuhant forgalom miatt. Az intézkedések hatására tüntetéshullám söpört végig az országon, ráadásul jelentősen nőtt az állam tartozása Kína felé. Úgy néz ki, a szezon kiesésével ez az állapot még jobban fog mélyülni.

Karibi-régió

A térség legfurcsább státuszával rendelkező, hivatalosan a Holland Királyság részeként létezőt Sint Maartent viseli meg a legjobban a koronavírus, mivel itt a 41 ezer főből álló lakosság 80 százaléka színtisztán a turizmusból él. Épp hogy talpra álltak a 2017-es Irma-hurrikán által okozott károkból, amikor jött a következő csapás, a COVID-19 képében.

Maho Bay Beach partján száll le egy gép – Saint Martin, Karib-szigetek (Fotó: Getty)

A legtöbb vállalat ezáltal mindenféle tartalék nélkül nézett szembe a járvány okozta súlyos kieséssel, így úgy tűnik a kormány kénytelen lesz újabb hiteleket felvenni a kiesett idény miatt.

Jelenleg valószínű hasonló gondokkal küszködik a régió több állama, így gondban lehet Kuba, a Dominikai Köztársaság, illetve Trinidad és Tobago is.

Bali

Nusa Penida, Bali, Indonézia (Fotó: Getty Images).

Indonézia legnépszerűbb turisztikai célpontjára is súlyos terheket rótt a COVID-19, lévén a lakosság 85 százaléka él az idegenforgalomból. Ráadásul a polgárai nagy részének semmiféle megtakarítása sincs. Sőt, a híradások szerint a lakosság helyzete egyre kilátástalanabb. 

Olaszország

A harmadik legnagyobb koronavírus-gócpontként számon tartott Itália ha tud is fogadni turistákat a lassú lazítások során, azért azt kevesen felejtik el, hogy sajnos több tízezren hunytak el a járvány alatt. Valószínű években telik majd, mire minden rendeződik a turisztikai szektorba.

Spanyolország

Bár júniusban szigorú szabályok mentén a spanyol tengerpartok és hotelek is újranyitnak, a tavalyi 84 milliós látogatószámnál ők is jóval kevesebbre számíthatnak idén, lévén az olaszok mellett őket is jelentősen érintette a fertőző betegség.