Világ 2020. augusztus 01.

Megnyitják a búvárok előtt a "tenger Akropoliszát"

Startlap Utazás Világ 2020. augusztus 01.
Először nyitnak meg a nagyközönség előtt egy évezredek óta rejtett és védett ókori hajóroncsot Görögország partjainál: az augusztus 3-tól megközelíthető hullámsír biztonságáról a legmodernebb technológiai eszközökkel gondoskodnak.

Görögországban rendszerint korlátozott a hozzáférés a víz alatti lelőhelyekhez azok épségének megőrzéséért. Egy számítógépes megfigyelőrendszernek hála azonban a hatóságok hétfőtől engedélyezik az égei-tengeri Perisztéra szigetnél lévő hajóroncs körüli rekreációs búvárkodást.

XXI. századi technika őrködik a nem mindennapi roncs felett

A hullámsírnál víz alatti kamerák “őrködnek” és egy képfelismerő szoftver gondoskodik arról, hogy a hatóságok azonnali értesítést kapjanak, ha a roncs veszélybe kerül.

A fából készült hajó az i. e. 5. század végén süllyedt el a fedélzetén 3000-3500 amforával, amelyekben valószínűleg bort szállítottak.

Búvás merül egy hajóroncs közelében (Fotó: Getty Images – a kép csak illusztráció).

A régészek szerint a roncs betekintést nyújt az Athén aranykoraként ismert időszak kereskedelmébe.

Ha beválik a rendszer, számos más hely is megnyílhat a búvárok előtt

Georgiosz Papalambru, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem munkatársa szerint a Perisztéránál kialakított napelemes megfigyelőrendszert más víz alatti helyszíneken is be lehet vetni.

“Szerencsések vagyunk, hogy a világ egyik leggyönyörűbb ókori hajóroncsánál kezdhettünk, amelyet a tengeri roncsok Akropoliszaként emlegetnek” – jegyezte meg a szakember.

Dimitrisz Kurkumelisz, a tengeri régészettel foglalkozó görög hatóság munkatársa szerint a kísérleti projekt nyomán számos hasonló helyszín megnyílhat a nagyközönség előtt.

Keresés az oldalon