Belföld 2021. január 09.

Megérkezett az első tram-train Magyarországra

Startlap Utazás Belföld 2021. január 09.

Szombaton a hajnali órákban szállították le Szentesre a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasút-villamos első mintapéldányát – írja a Mavcsoport.hu.

Fél Európát átutazta a hatalmas szállítmány

A 37 méter hosszú, hetventonnás túlméretes szállítmány december 30-án indult el a spanyolországi Valenciából, majd Franciaországon, Németországon és Ausztrián át jutott el Magyarországra. 

Az elsõ tram-train szerelvényt emelik a sínekre daruval a szentesi vasútállomáson 2020. január 9-én.  Fotó:MTI/Máthé Zoltán

Két hatalmas daru segítségével emelték le a kamionokról a tram-train szerelvény három különálló, szétszerelt darabját. Ezek után a szentesi járműbiztosítási telephely korszerű emelőcsarnokába vontatták az első szerelvényt.

Hamarosan kezdődhetnek a próbautak

Az üzembe helyezés és a hatósági szemle után megkezdődhetnek az ilyenkor szükséges futópróbák és típustesztek. 

Jövő ősztől már Szeged és Hódmezővásárhely között fognak közlekedni a dízel-villamos hibrid tram-train járművek, melyek 216 személyesek lesznek, és óránként akár 100 kilométeres megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat.

A komfortos, nagy részben alacsonypadlós és akadálymentes CityLink járművek a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

Keresés az oldalon