Belföld 2019. november 19.

Mártély, avagy a kis falu, ahová nem csak a madarak térnek vissza

Hortobágyi Rántott Vombat Belföld 2019. november 19.
A csongrád megyei Mártély, vagy más néven Szentadorjánmártély ősszel és télen is kedvelt célpontja a turistáknak a festői látvány és a tanösvény miatt.
vendégszerző
Hortobágyi Rántott Vombat

Hortobágyi Rántott Vombat

dr. Szabó Orsolya, digitális nomád anyuka, a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője és online kommunikációs tanácsadó.
Cikkei

Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb helyszíne Mártély. Egy alig 1300 fős kisfalu, ami a Holt-Tisza ágánál fekszik és Hódmezővásárhelytől alig tíz kilométerre található.

Itt volt ugyanis egy kedves családbarátunk sok-sok évig a falu első embere, így évente több alkalommal is ellátogattunk ide. Persze nem csak azért, mert itt mindig meleg öleléssel és kedves szavakkal vártak minket, hanem mert Édesanyám óriási rajongója volt a Holt-Tisza ágának.

Megértem a lelkesedését, nem csak ő rajongott ezért a csodás Árpád-kori kistelepülésért, amelyet 1019-ben alapítottak, hanem hazánk egyik leghíresebb építésze is, a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas művész, Makovecz Imre is. Makovecz háza is megtalálható Mártély üdülőkörzetében, ahonnan csupán néhány lépés a még mindig szabadstrandként működő vízpart.

Egy természetfotós fényképez az ország egyik legszebb természetvédelmi területén, a mártélyi Holt-Tiszán lévő tanösvényen. A Csongrád megyei kis település, Mártély melletti üdülőövezet ilyenkor is kedvelt célpontja kirándulóknak és horgászoknak egyaránt.
MTI Fotó: Rosta Tibor

És ha minden jól megy, hamarosan megkezdődik a Boldogasszony kápolna építése is, amely szintén Makovecz Imre tervei alapján készül majd el.

Ha szereted a retro életérzést, akkor itt nagy kanállal és szódával fogod kapni!

Megvan az a strandtípus, ahol szinte fekete a homok, hatalmas tavakban áll meg a füvön a szabadtéri tusolóból kihordott víz és recsegve szólnak napjaink slágerei a lakókocsis büféből?

Nos, Mártély pont ez és még ennél is autentikusabb! Jó idő esetén a szúnyogokkal együtt megjelennek a turisták is, akik hűtőtáskában hozzák le a partra a behűtött dobozos üdítőt, lelkesen várják ki a sorukat a fahéjas palacsintáért és meglehetősen gyakran szisszennek fel, ha nem néznek a lábuk elé. A sulyom ugyanis nem válogat és borzalmasan tud fájni, ha beleáll az ember talpába! Ettől függetlenül is páratlan élmény itt tölteni pár napot.

Talán emlékeznek még néhányan a Mártélyi Kavalkádra, amikor akár 30-40 ezren is ellátogattak a faluba, a környék megtelt élettel, a vízen lampionos felvonulás, sőt, még menyegző is volt! Sosem láttam még olyan szépet, mint ezekben a napokban, ahogy a fák között beszűrődő rézsutos fényt lecserélte az esti sötétség, majd apró vibráló pontonként világítottak a lampionok! Egyszerűen beleremegett az ember lelke!

Egy horgász készül beszállni csónakjába az ország egyik legszebb természetvédelmi területén, a Mártély melletti Holt-Tiszán. A Csongrád megyei kis település, Mártély melletti üdülőövezet ősszel is kedvelt célpontja kirándulóknak és horgászoknak egyaránt.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Az elmúlt években sajnos ez a kavalkád már nem került megrendezésre, de ettől függetlenül is számos élmény vár itt minket: sétálni a töltésen, beülni valamelyik ártéri étterembe, csónakázni egyet a holtágban és bejárni a mártélyi tanösvényt.

Tanya Mártélyon belföldi utazás
Mártélyi tanya

Úton, vízen, lóháton vagy két keréken

Nem csak nyáron (például június derekán, amikor látható a tiszavirágzás) nyújt ugyanis programot hazánk harmadikként védetté nyilvánított tájvédelmi körzete, hanem egész évben.

A tanösvény az egész család számára remek kikapcsolódás lehet.

1979 óta a terület megtalálható a vadvizek jegyzékében, köszönhetően annak, hogy 245 madárfajta és 112 költőfajta él itt a környéken.

Ha pedig befagy a Holt-Tisza ága, és eléri a jég a megfelelő vastagságot, akkor a bátrabbak jégre merészkednek, és korcsolyával a lábukon fedezik fel a környéket.

Mártély nem csak madárvilágáról ismert, hanem mindig is híres volt lovairól is, így lovaglásra és kocsikázásra is van lehetősége az ide látogatóknak. Ha pedig szeretnénk összekötni a tanyavilág megismerését egy kis sporttal, akkor válasszuk valamelyik biciklitúrát, amely alkalmával akár még egy épségben maradt szélmalmot is felfedezhetünk.

Tényleg mindig van itt mit csinálni, a környékbeli egyetemek egy része gyakran szervez ide gólyatábort, anno még én is jurtában laktam a töltés túloldalán és innen jártunk le fürdeni, bulizni és lazulni a vízpartra. De ez már egy másik történet…

Megközelíthetőség: A kortárs művészek egyik legkedvencebb településére te is könnyedén eljuthatsz, akár biciklivel Hódmezővásárhelyről, hiszen végig bicikliút vezet ide, akár busszal és autóval Szegedről.

Keresés az oldalon