Lakott szigetek a Maldív-szigeteken: ha nem szeretnénk milliókat költeni egy egzotikus utazásra

Ki ne szeretne elutazni a Maldív-szigetekre? Csodálatos, türkiz színű tenger, fehér homok, hatalmas pálmafák, gazdag vízi élővilág – ezekkel a kifejezésekkel jellemezhető az Indiai-óceánon található szigetország. A Maldív-szigeteket sokan a “megfizethetetlen luxus” jelzővel is illetik, pedig 2009 óta a helyiek által lakott szigetek is látogathatók az üdülőszigetek árának töredékéért.
Vendégszerző
Szilágyi Ági

Szilágyi Ági

Szilágyi Ági 55 országban megfordult utazó blogger, szenvedélyes utazó, mellékállásban utazási tanácsadó. A rengeteg utazást főállás mellett bonyolítja le, otthonról végezhető munkával, évi 22 szabadnappal. Úgy gondolja, hogy a legtöbb ember hozzá hasonló módon, főállás mellett igyekszik minél többet utazni, ebben szeretne inspirációt nyújtani nekik.
Cikkei

A Maldív-szigetek népszerűsége töretlen: három egymást követő évben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is a világ vezető desztinációjává választották a World Travel Awards díjátadón, amely hatalmas elismerés ennek a pici, csupán 300 négyzetkilométeren fekvő országnak.

A Maldív-szigeteket 1190 korallsziget alkotja: ebből csupán 200 szigeten élnek a helyi lakosok, 164 sziget hotelláncok tulajdonában lévő üdülőszigetként funkcionál, a többi sziget pedig lakatlan.

Régen valóban csak a tehetősebb emberek számára volt elérhető a szigetcsoport, ugyanis a lakott szigeteket nem lehetett turistacéllal látogatni. A nyaralószigeteken pedig egy teljes hét alsó hangon egy millió forintnál kezdődik egy főre egy “olcsóbb” szigeten – határ pedig a csillagos ég.

A Maldív-szigetekre a száraz évszakban, főként novembertől áprilisig érdemes utazni, ugyanis ekkor a legkellemesebb a hőmérséklet és kevés a csapadék.

Tavaly novemberben egy hetet töltöttünk az egyik apró lakott szigeten, Ukulhason. Szóba sem jött az, hogy egy teljes hetet üdülőszigeten töltsünk, hiszen a költségek megtriplázódtak volna. Egy nap erejéig azonban meglátogattunk egy üdülőszigetet is, hiszen mi is meg szerettük volna tapasztalni, milyen egy víz feletti villában megszállni.

Lakott szigetek: alapvető információk

2009-ben az ország kormánya módosított az érvényben lévő szabályozáson, lehetővé téve azt, hogy a turisták lakott szigeteket látogathassanak meg. Ennek eredményeként főként a fővároshoz, Maléhoz közel lévő lakott szigeteken szálláshelyeket hoztak létre a helyiek. Az évek során szépen-lassan kiépítették a szigeteket a turisták igényeinek megfelelően: éttermek, kisboltok, szuvenír boltok, tengerparti bárok jelentek meg, emellett számtalan vízi programot kínálnak az oda utazóknak.

A lakott szigetek előnyei

A legnagyobb előnyök közé sorolható az, hogy az üdülőszigetekhez hasonló szolgáltatásokat nyújtanak jóval kedvezőbb áron. Azt érdemes kiemelni, hogy nem teljesen ugyanazt a szolgáltatást nyújtják: ezeken a szigeteken nem találunk 4-5 csillagos luxushoteleket vagy víz feletti villákat (egy-két kivétel akad).

Találunk helyette családias szállásokat, apartmanokat, amelyeket a helyiek üzemeltetnek szívvel-lélekkel. Betekintést nyerhetünk a helyiek életébe, szokásaiba. Szóba elegyedhetünk a Maldív-szigeteki lakosokkal, akik kedvesek, nyitottak, és egyáltalán nem próbálnak meg lehúzni – itt nincsenek turistacsapdák. Utazásunk során egyik nap egy helyi emberrel találkoztam a parton, akinek két nagy, színes papagája volt. Megkérdeztem tőle, készíthetek-e képet a papagájokkal? Mosolyogva válaszolta, hogy természetesen. Arra számítottam, hogy biztosan pénzt kér majd érte – meg is kérdeztem, mennyibe kerül. Azt válaszolta, hogy semennyibe! Az eddigi tapasztalataim alapján ez nagyon meglepett – más országokban általában pénzt kérnek hasonló képekért. A helyi lakosok nem tehetősek, nincs sok pénzük, mégse jutna eszükbe turistacsalogató trükkökkel pénzt lehúzni az oda látogatóktól.

A lakott szigeteken számtalan kisbolt, szuvenír bolt, étterem található, ezzel szemben a nyaralószigeteken csak az adott hotel éttermei, szolgáltatásai vehetők igénybe. Ukulhason minden sarkon volt egy kisbolt, ahol nem csak helyi édességeket, de világmárkák termékeit is árulták.

Rengeteg programlehetőség közül választhatunk, melyeknek az ára jóval az üdülőszigetek árai alatt van. Amire mindenképpen érdemes befizetni:

  • a manta rája les,
  • cetcápával úszás,
  • sznorkeling,
  • homokpad-sziget látogatás,
  • delfinekkel úszás.

A programok ára jellemzően 30-100 dollár között mozog. Nyugodtan lehet alkudozni.

Lakott szigetek a Maldív-szigeteken: ha nem szeretnénk milliókat költeni egy egzotikus utazásra

Fotó megosztása:

A lakott szigetek hátrányai

Mégis miért választanánk üdülőszigetet, amikor a lakott sziget szinte ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja az ár töredékéért? – tehetjük fel a kérdést. Van egy hatalmas hátránya a lakott szigeteknek az üdülőszigetekkel szemben: vallási okokból tilos az alkoholfogyasztás nem csak a helyiek, hanem a turisták számára is! Sehol nem lehet alkoholos italokat venni. Ha valaki az all-inclusive, korlátlan étel-italt tartalmazó utazásokat szereti, akkor a lakott szigetek helyett üdülőszigetet érdemes választania.

A másik hátrányuk, hogy szintén vallási okokból fürdőruhában csak az úgynevezett “bikini beach”-en, azaz bikinis tengerparton lehet “flangálni”. Ez azt jelenti, hogy ha a tengerparton pihenünk és elugranánk a 200 méterre lévő szállásunkra, akkor ezt nem tehetjük meg fürdőruhában. Egyes lakott szigeteken, mint például Ukulhason az egész tengerpart bikinis tengerparttá van minősítve. Más szigeteken viszont csak meghatározott partokon lehet fürdőruhában sétálni, tehát vannak olyan partok is, ahol tilos fürdőruhát hordani – természetesen ezek a partok nincsenek kiépítve, mondhatni nem annyira szépek.

A nőknek térdet eltakaró ruhát vagy nadrágot kell hordani és a férfiaknak sem szabad póló nélkül sétálni – erre több tábla is figyelmeztet. Gyakorlatilag nem jár semmiféle következménnyel az, hogyha nem tartjuk be a szabályokat – nem egyszer láttunk póló nélküli turistákat. A helyiek iránti tiszteletből viszont mindenképpen illik betartani őket. Rendkívül fontos, hogy tiszteletben tartsuk annak az országnak a kultúráját, szokásait, ahova elutazunk.

A lakott szigetek hátrányai közé sorolható a szemét. A Maldív-szigetek folyamatosan küzd a hulladékgazdálkodás problémájával.

Csak Malé és környéke, 86 üdülőszigettel együtt napi 800 tonna hulladékot termel.

A megfelelő logisztika hiánya miatt kénytelenek elégetni a szemetet: sajnálatos módon az üdülőszigetek által termelt szemetet is lakott szigeteken égetik el. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen zsákokba csomagolják a szemetet, majd a tengerbe dobják, ami gyakran a lakott szigetek partjain köt ki. Ez az ára az üdülőszigetek makulátlan tisztaságának.

Mire figyeljünk a lakott sziget kiválasztásánál?

Nem egyszerű feladat kiválasztani, hogy melyik lakott szigetre utazzunk – akár több szigetet is meg lehet látogatni, ha eseménydúsabb nyaralásra vágyunk. A kiválasztásnál mindenképpen érdemes figyelembe venni azt, hogy milyen távolságra helyezkedik el a sziget Malétól, a fővárostól. Minél távolabb van a sziget, annál többe fog kerülni a motorcsónakos (‘speedboat’) transzfer.

A legnépszerűbb lakott szigetek közé tartozik Ukulhas, Thoddoo, Thinadhoo, Dhigurah, Rasdhoo, Omadhoo, Maafushi. Az utóbbi csupán 20 percre található Malétól, ezért ide érkezik a legtöbb turista. Ennek következtében a sziget eléggé “elturistásodott”, túlzsúfolt lett, ezért nem ajánlott egy egész hetet itt tölteni – Maafushinál vannak sokkal szebb szigetek.

A többi itt említett szigetre jellemzően 100-150 dollárba kerül egy retúr transzfer.

Hosszas keresgélés után mi Ukulhas mellett döntöttünk, főként azért, mert nincs túl nagy távolságra Malétól, az egész tengerpart bikini beach, és természetesen a meggyőző képek és vélemények is segítettek a választásban. Ez egy aprócska sziget, csupán 1 km hosszú és 300 m széles, 20 perc alatt körbe lehet járni. A szállásunk 50 méterre volt a parttól, de egy ilyen piciny szigeten mindegyik szállásnak jó az elhelyezkedése.

Kis mérete ellenére nagyon sok élelmiszerbolt, étterem, programlehetőség van a szigeten. Az egy hét alatt néha esett az eső is, amelynek eredményeképpen hatalmas pocsolyák keletkeztek Ukulhas földútjain. A szigeten nincsenek autók, csak robogók. A robogó egy státusszimbólum – a helyiek azzal közlekednek még annak ellenére is, hogy gyalog is maximum 10 percre található minden.

Manta rájákkal és cetcápával úsztunk, ezernyi színes halat és korallt láttunk a felszín alatt, gyönyörű naplementéket csodáltunk meg a partról – egyszóval fantasztikusan éreztük magunkat. Azt gondolom, hogy egy ilyen nyaralás is tökéletesen kielégíti az ember felfedezés iránti vágyát. Mi több, aki kalandra vágyik és nem csak pihenésre, annak jobb ötlet lesz lakott szigetet választani, hiszen itt sokkal több inger érheti az embert, nem beszélve a kultúrsokkról.

De hogy mennyit is lehet spórolni egy ilyen utazáson? Ha a repjegyet 250-300 ezer forintért vesszük meg, emellett egy olcsóbb szállást választunk a lakott szigeten, akkor 500-600 ezer forintból kihozható egy 7-10 napos utazás. Ezzel szemben üdülőszigeten ennek legalább a háromszorosát fizetnénk, úgyhogy rengeteget spórolhatunk azzal, hogy lakott szigetet választunk úticélnak.