Magyar Ízek Utcája: a finom ételek mellett remek programok várnak

Szloboda Csaba
Gasztronómiai különlegességek mellett családi programok és koncertek is várják a látogatókat a Szent István-napi ünnepségek részeként megrendezendő Magyar Ízek Utcáján augusztus 19. és 21. között a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén, ahol idén a gabonaféléké lesz a főszerep, de meg lehet kóstolni Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyeret is.

Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezendő eseményen csaknem 200 ember főzi a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit – tájékoztattak a szervezők.

Minden, mi szem-szájnak ingere

A kínálatban szerepel bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltött káposzta, karcagi birkapörkölt, csíptetett ponty és sok más halkészítmény is. Kínálnak majd sparhelten sült lepényt, langallót és töltött lángost is.

Magyar Ízek Utcája: a finom ételek mellett remek programok várnak

Magyar Ízek Utcája: a finom ételek mellett remek programok várnak

Fotó megosztása:

Idén Felvidékről Mátyusföld káposztalevesével és mákos pogácsájával, Kárpátaljáról borsos levessel készülnek, Nagymuzsaly községből házi szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd.

A moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat szőlőleveles töltikét készít.

Meg lehet kóstolni az alföldi pásztorételt, az öhönt és a sokácbabot. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével ismerkedhet meg a közönség.

Meg lehet kóstolni az ország tortáját, de a kenyérverseny legjobbjait is

Fröccsök és szörpök mellett 8-10 féle magyar kézműves sör, gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat.

A Magyar Pékszövetség tizenegyedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét, amelynek győzteseit a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, mint ahogy az idei Magyarország tortája címet elnyerő Huncut szilva herceg fantázianevű tortát is – áll a közleményben.

A családból senki sem fog unatkozni

Ebben az évben is kiemelt figyelmet kapnak a családos programok: bábtársulat előadása, mesemondók, kézművesek és a nyitónapon Halász Judit koncertje szerepel a programban.

A színpadon gasztro-beszélgetés, esténként koncertek lesznek. Fellép Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band és a Csík zenekar.

Vért lehet adni a Magyar Vöröskereszt szervezésében, bemutatkoznak a magyar kutyafajták mentői, a gyerekek közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak.

Mindhárom napon az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat, de lesz vérnyomás- és testösszetétel-mérés is.

(MTI)