Világ 2020. május 05.

Kidobásra szánt repülős ételcsomagokat hasznosítanak újra rászorulóknak

Fatima Világ 2020. május 05.
Egy szociális vállalkozásnak sikerült megmentenie több mint egymillió adag fagyasztott ételt, amit eredetileg a repülőgép fedélzetén szolgáltak volna fel, a koronavírus miatt azonban a kukában landoltak volna. A csomagokat a Manchester repülőtérhez közeli raktárban tárolják, és a hátrányos helyzetű embereknek osztják szét.

A manchesteri Open Kitchen közel hat éve működik együtt élelmiszeripari vállalkozásokkal, fő profilja, hogy újratervezi a kidobásra szánt ételeket, hozzávalókat. Most légitársaságokkal vették fel a kapcsolatot, hiszen repülőjáratok hiányában rengeteg étel megmarad, amit az utasoknak szolgálnának fel. 1,1 millió adagot gyűjtöttek össze, amit hajléktalanok, a szegénységben élő családok és a kiszolgáltatottak élelmezésére szánnak.

Fotó: Getty Images

Menteni a menthetőt

Miközben az Open Kitchen éttermekkel és más vállalatokkal dolgozik az elpazarolt ételek megmentése érdekében, a szervezet általában vendéglátóipari egységként működik, élelmet biztosítva vállalati és társadalmi rendezvényeken, a nyereséget pedig a kiszolgáltatott emberekkel folytatott közösségi munkájukra fordítják. A COVID-19 miatt azonban nincsenek rendezvények, jóformán “meghalt” a vendéglátás, így új irányt kellett venniük. 

“Négy hét alatt, hetente 11 000 ételt készítünk a kiszolgáltatott emberek támogatására” – mondta Corin Bell, az Open Kitchen alapítója.

A szakértők üdvözölték a kezdeményezést, szerintük azt demonstrálja, hogy az élelmiszerpazarlást hogyan lehet jó célra fordítani és segíteni a rászorulóknak – különösen a vírus idején. Szerencsére támogatást is kaptak egy helyi logisztikai társaságtól, ahonnan kölcsönkapták az ipari méretű fagyasztót az ételek lehető leghosszabb ideig történő megőrzéséhez – írja az Euronews.

 

 

 

 

 

 

A pazarlás nem csak most égető kérdés

A járványhelyzetben, amikor a vendéglőkben ott a rengeteg felhalmozott hozzávaló, az emberek halmozzák fel a termékeket otthonaikban, persze, hogy még inkább előtérbe került a pazarlás kérdése. De ez nem csak ebben az időszakban probléma. Az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, ami a környezetünkre nézve is jelentős következményeket produkál. Ott a másik oldal is: több millió ember éhezik. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslési szerint 820 millió ember él világszerte, akiknek nincs mit enni.

A Nemzetközi Élelmiszerpazarlási Koalíció (IFWC) becslése szerint az évente globálisan elpazarolt ételek elegendőek majdnem 3,5 milliárd ember élelmezéséhez.

Telefonos alkalmazásokkal a kidobott étel ellen

Elindult a MUNCH nevű új alkalmazás, aminek köszönhetően az emberek felvehetik a kapcsolatot az Egyesült Királyságban üzemelő élelmiszerbankokkal, akiknek adományozhatnak, de vannak más alkalmazások is, amiket úgy fejlesztettek ki, hogy segítsék minimalizálni az élelmiszerpazarlást azáltal, hogy összekapcsolják az embereket éttermekkel vagy adatbázisokat készítenek, amikkel hosszútávon a rászorulókat segítik.

Keresés az oldalon