Belföld 2021. június 16.

Lánchíd: mentesítő hajójáratokat indít a Mahart

Startlap Utazás Belföld 2021. június 16.
Átkelőhajóval segíti az átjutást a Dunán a Lánchíd felújítása idején.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetrend szerint közlekedő átkelőhajóval segíti az átjutást a Dunán a Lánchíd felújítása idején. A hajójárat az Akadémia és a Jégverem utcai kikötő között közlekedik.

Szerdától 250 utas befogadására alkalmas személyhajó biztosítja a gyors átjutást a Duna két partja között – áll a BKK közleményében.

A pesti belváros és a Várnegyed között a BKK és a Mahart együttműködésében, a meglévő infrastruktúrát felhasználva indult a reggeltől estig félóránként közlekedő hajójárat – tették hozzá.

A járat hétfőtől vasárnapig reggel 7 órától indul a Jégverem utcából, és félóránként közlekedik. Az utolsó hajó 20.15-kor indul vissza a pesti oldalra az Akadémia 1. kikötőből.

Hétvégén, valamint a bérlettel nem rendelkezők részére egész héten a menetjegy ára egységesen személyenként minden útra 500 forint.

A járat indulásáról Szentkirályi Alexandra is beszámolt a Facebook-oldalán. A kormányszóvivő úgy véli, ez nemcsak a budapestiek, de a turisták miatt is fontos lépés.

Kerékpáros a Lánchídon mielőtt szakemberek teljesen lezárják a közúti forgalom elől 2021. június 16-án. (MTI/Mónus Márton)

Másfél évig is eltarthat a rekonstrukció

Szerdán hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre.

A lezárás idején a közösségi közlekedés járművei sem hajthatnak át a hídon, ezért megváltozik a 16-os, a 105-ös, a 916-os, és a 990-es busz útvonala. A hiányzó szakaszok pótlásával összefüggő buszsávot alakítanak ki a Hegyalja úton, és új gyorsbuszjárat indul 110E jelzéssel az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig.

A Lánchíd rekonstrukciója során újjáépítik a közúti pályalemezt és a járdákat, javítják az acélszerkezeteket, felújítják a műemléki korlátokat, átépítik a hídfők lépcsőit, új közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, kiváltják a hídon lévő közműveket. Emellett restaurálják a kőoroszlánokat és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket.

Szakemberek teljesen lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat 2021. június 16-án. (MTI/Mónus Márton)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi tájékoztatása szerint a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig lezárva maradnak. A kivitelezési munkákat előreláthatóan 2023 augusztusában fejezik be.

(MTI)

Keresés az oldalon