5 különleges úti cél külföldön, amivel megéri bővíteni a bakancslistád

Cserdi Dóra
Egy tó a föld alatt, az ördög hídja, illetve a falu, amit évekig rettegésben tartott egy „vámpír” - és még néhány páratlan helyszín a közelből, amit ajánlunk.

Valószínűleg mindenki szívesen ellátogatna a világ hét új csodájának helyszíneire. A bolygónk viszont a Colosseumon, a kínai nagy falon és Tádzs Mahalon kívül is tele van igazán különleges, párját ritkító helyekkel. Egy-két helyszín ráadásul viszonylag pénztárcabarát alternatívát is jelenthet a magyar utazóknak.

Egy különleges tó a föld alatt

Bécstől alig néhány kilométerre található Európa legnagyobb földalatti tava. A különleges látnivaló helyén 1848-tól 1912-ig egy gipszbánya állt, ekkor azonban órási robbanás történt a területen, és több mint 20 millió liter víz öntötte el a föld alatti járatokat.

A bányát ezután lezárták két évtizedre, húsz évvel a robbantást követően viszont felfedezték a benne rejlő turisztikai lehetőségeket. 

A Hinterbrühl városában lévő Seegrotte legkülönlegesebb helyszíne a Nagy-tó („Große See“) vagy más néven Kék-tó („blauer See“), ami 60 méterrel a földfelszín alatt található.

Érdekesség, hogy a tavat a második világháború alatt teljesen kiszivattyúzták, hogy itt gyárthassák a világ egyik első sugárhajtású vadászgépét, a Heinkel HE 162 “Salamander” típusú gépeket. Mint a stadt-wien.at írja, a létesítményt 1945-ben súlyos támadás érte, így a tóbarlangot 1948-ig nem lehetett látogatni.

A helyet egyébként nemrég újították fel, szóval azoknak is tartogathat újdonságot, akik korábban már jártak itt.

Stájerország Karib-tengere

És ha már Ausztria: a felsorolásból nem maradhat ki a Zöld-tó (Grüner See) sem, a szomszédunkban található ugyanis a világ egyik legkülönösebb helye is. A stájerországi Tragöß-Sankt Kathareinben lévő csodálatos tavat az olvadó hó táplálja, így a vízszintje évről évre nagymértékben változik. A víz a téli hónapokban általában sekélyebb, a nyári hónapokban pedig magasabb vízállás jellemző.

Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Zöld-tó, Stájerország, Ausztria

5 különleges úti cél külföldön, amivel megéri bővíteni a bakancslistád

Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Zöld-tó, Stájerország, Ausztria
Fotó megosztása:

A terület nem véletlenül kapta meg a „Stájerország Karib-tengere” becenevet. Mint a mamilade.at írja, a tó és környékére ideális kikapcsolódási lehetőség lehet a családok, fotósok, természetkedvelők és túrázok számára is.

Hiszen a víz zöldes-kékes színjátéka szinte bárkit képes elkápráztatni.

Egy híd, ami különleges és félelmetes is

A németországi Rakotzbrücke szintén egy a világ furcsa helyei között. A 19. században épült híd híres az egyedülálló vonásairól és a csodás látványtól, amit az utazóknak nyújt. Az építmény egy tó fölé épült, így a tükörképével egy teljes és tökéletes kőkörré olvad össze, bárhonnan is nézzük.

Az ördöghíd egy németországi parkban
Az ördöghíd a németországi Kromlauer parkban (Fotó: Getty Images)

A helyszín egyébként valahol a gyönyörű és kísérteties közti skála közepén helyezkedik el, valószínűleg ezért is nevezik a hidat “ördög hídjának” is. A traveltriangle.com hozzáteszi: a híd készítői nagyobb hangsúlyt fektettek az esztétikára, mint a hasznosságára. A Rakotzbrücke mindkét végére vékony sziklatornyokat építettek be, hogy úgy nézzen ki, mintha természetes bazaltoszlopok lennének, amelyek Németország számos részén gyakran előfordulnak.

Ha szeretnénk megnézni a hidat, a látogatást május és szeptember közé érdemes időzíteni.

Egy hely azoknak, akik szeretnek rettegni

A horvátországi Kringa első pillantásra egy tipikus isztriai falucska. A település apró temploma, kőházai, a római kori szárazkőfalak és kedves helyiek viszont ne tévesszenek meg senkit.

Itt élt ugyanis – ha hihetünk a legendáknak – a világ első vámpírja.

A helyi Jure Grando Alilović (vagy Giure Grando) az első személy, akit ténylegesen vámpírként írtak le a történelmi feljegyzésekben. A férfinek egy felesége és két gyermeke volt, továbbá kőművesként dolgozott az 1656-ban bekövetkezett haláláig.

Ekkor azonban teljesen felbolydult az addig békés Kringa élete.

A legenda szerint Jure Grando az 1672-es lefejezéséig visszajárt éjszakánként és rettegésben tartotta az isztriai falu lakóit. A helyiek nem sokkal később már strigonnak (štrigon/stregone – vámpír/varázslény) kezdték nevezni a férfit, Kringa plébánosa pedig többek között azt is észrevette, hogy ha Jure Grando kopogtatott valaki ajtaján az este folyamán, az a személy napokon belül meghalt.

 

Mint a croatia.hr írja, emiatt kilenc bátor falusi úgy döntött 1672 egy éjszakáján, véget vetnek a rettegésnek. A helyiek karóval és feszületekkel eredtek Grando nyomába, miután pedig kiásták a férfi teljesen ép testét, megpróbálták átdöfni a szívét. A többszöri sikertelen próbálkozás után végül baltát ragadott az egyik falusi, majd levágta Grando fejét.

A vámpír a legenda szerint ezután békén hagyta Kringa lakóit.

A falu mindössze 20 kilométerre található Poreč, Vrsar és Rovinj városoktól, így ha már unjuk a tengert és a semmittevést, Kringánál izgalmasabb alternatívát nem könnyen találunk a környéken.

Ezt se hagyd ki, ha Szlovéniában jársz

Ha Szlovéniában járunk, a Bledi-tó valószínűleg hamar felkerül az úti céljaink közé. Bled község közelében ugyanakkor van egy még lélegzetelállítóbb helyszín. A Bohinji-tó köszönhetően a tóra nyíló lenyűgöző kilátásnak, a környező hegyeknek és növényeknek, varázslatos élményt nyújt az utazóknak – írja a adventureclues.com.

Bohinji-tó, Szlovénia
A szlovéniai Triglavi Nemzeti Parkban található Bohinji-tó (Fotó: Ben Pipe Photography / AFP)

A különleges terület az ország északnyugati részén található. A tó és környéke pedig amellett hogy remek helyszín egy hétvégi túrához,  kedvez a sportolóknak, de más kedvelt szabadidős tevékenységnek, köztük az úszásnak, horgászatnak és evezésnek is hódolhatunk itt.