Világ 2020. október 19.

Koronavírus: kijárási tilalom lépett életbe Szlovákiában - infók külföldről egy helyen

Startlap Utazás Világ 2020. október 19.
Bezártak a mozik és a kulturális intézmények Szlovéniában, karantén alá helyezett 12 községet a litván kormány. Aktuális információk a koronavírus-járvány miatti korlátozásokról külföldről.

Szombaton írtuk:

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. A november 1-jéig elrendelt korlátozás alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik csak fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

Csütörtökön írtuk:

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe

Bezártak a mozik és a kulturális intézmények Szlovéniában. Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet egyelőre olyan intézkedések mellett döntött, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között.

Karantén alá helyezett 12 községet a litván kormány

Az érintett településeken különleges védelmi szabályozást vezetnek be, amely hétfőtől november 9-ig tart. Az intézkedések keretében egyebek között korlátozzák a tömegközlekedési eszközön utazók számát, illetve maszkviselésre köteleznek minden, hatodik életévét betöltött embert a nyilvános beltéri területeken. Az állami intézményeket és cégeket pedig arra utasították, hogy álljanak át teljes mértékben vagy részlegesen a távmunkára.

A svéd kormány lebeszéli az időseket a járvány előli bezárkózásról

A csütörtökön közölt tanács azért is meglepő, mert Európa országainak többségében szigorítják a ragály elleni intézkedéseket, ám a svéd egészségügyi hivatal úgy ítéli meg, hogy Svédországban nincs a járványnak második hulláma. A skandináv ország tavasszal is kilógott az országok sorából, mivel nem hozott korlátozó intézkedéseket – az idősotthonok lezárásán kívül -, a lakosságra hagyta, hogy önkéntes alapon betartja-e a védőtávolságot, vagy hord-e maszkot. A svéd egészségügyi hivatal most ugyanazt tanácsolja az időseknek, mint a lakosság többi részének: kerüljék a tömeges összejöveteleket, tartsák a védőtávolságot, és a betegség első jeleit észlelve magukon, maradjanak otthon.

Szerdán írtuk:

Mindenkit letesztelnének Szlovákiában, aki átlépi a határt

Romlik a járványhelyzet Szlovákiában, a hatóságok azt is mérlegelik, ne zárják-e le a határátkelőhelyek egy részét. Részletek itt.

Ukrajnában szigoríthatnak a korlátozásokon

 Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, megint csúcsokat döntve szerdára, és a kormányzattól olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint még az év végéig bizonyosan újabb, központilag bevezetendő szigorítások várhatók. Nincs viszont egyelőre napirenden a tavaszihoz hasonlóan szigorú – a gazdasági és az üzleti életet súlyosan érintő – korlátozások bevezetése. 

Fotó: Getty Images

Horvátországban a hatóságok a rendeletek megszegőinek megbüntetésére fognak összpontosítani

A szankciók főleg a vállalkozókat érintik majd, azokat, akik eseményeket szerveznek, valamint gazdasági tevékenységet folytatnak.

Bulgáriában csütörtöktől a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés

Az országban június 22-e óta kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. A kedden este bejelentett új rendelkezés november végéig marad érvényben.

Kreml: Oroszország nem készül karantén bevezetésére

Oroszország nem tervezi karantén bevezetését, az egészségügyi rendszer képes ellenállni a Covid-19-járvány nyomásának – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában, miközben az új koronavírus járványban elhunytak száma megdöntötte az abszolút rekordot.

Izraelben tovább csökkent az új fertőzések száma a zárlat után

Lassan, de folyamatosan csökken a súlyos betegek száma is, az ország településeinek jelentős része már “zöld”, vagyis alig vannak koronavírus-hordozóik. Továbbra is vannak “piros” települések, elsősorban ultraortodox vallású városok, ahol ráadásul Chajim Kanyevski rabbi utasítására jelentős részben megnyitották a talmud tórákat, a helyi általános iskolákat. Ez várhatóan a fertőzés fokozottabb helyi terjedéséhez vezet. A kormány mégis feloldotta a “piros” városok zárlatát a jeruzsálemi Ramat Slomó lakónegyed kivételével.

Kedden írtuk

Elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat Olaszország egyes régióiban

Csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában este tizenegy órától reggel ötig, az intézkedés egyelőre a következő három hétre érvényes. Más olasz tartományokban is szigorításra készülnek, Campaniában péntektől érvényes a kijárási tilalom. Az éjszakai tilalom részleteit szerdán közlik az önkormányzatok és a prefektúrák egyeztetése alapján.

Az unió legszigorúbb korlátozása jön Írországban

Szerda éjféltől a járványügyi intézkedési terv legmagasabb – ötödik – fokozata lép életbe. Részletek itt.

Bulgáriában egyes helyeken válságos a helyzet

 Bulgária egyes vidéki régióiban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amit a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása.

Ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy belgrádi sportcsarnokot

A koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt ismét átmeneti járványkórházzá alakították a belgrádi Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni.

Hétfőn írtuk

Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat, kötelezővé válik a maszkviselés

Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen – vagyis a lakáson kívül mindenütt – kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik. Az operatív törzs elrendelte a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

Csökkentik Ausztriában az összejövetelek létszámának felső határát

Ausztriában zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze péntektől. Az intézkedések alól kivételt képeznek a szervezett rendezvények, amelyek felső létszámkorlátja 1500 fő lesz szabad téren, ezer fő zárt helyen. A privát összejövetelek közül kivételt jelentek a temetések. A hatóságok a lakásokban nem fogják ellenőrizni a szabály betartását. Az üzletek, az éttermek, a bárok és a színházak nyitva maradhatnak. A kulturális és sportrendezvényeken kötelezővé teszik a szájmaszk viselését. A síszezonra leginkább támaszkodó három tartományban bevezették, hogy a bárok a hagyományos hajnali 2 óra helyett korábban, már este 10 órakor bezárnak, hogy így lassítsák a vírus terjedését.

Szlovéniában éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

 Továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet most az egész ország területére kiterjesztettek, függetlenül attól, hogy erősen vagy kevésbé fertőzött területen lakik-e valaki. Néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van. Hozzátette: az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom kedd éjféltől lép életbe. Továbbiak itt.

Ukrajnában egyetlen régióban sem lehet enyhíteni a korlátozásokon

Az igazolt fertőzöttek száma mostanra átlépte a háromszázezret az országban. Az északkeleti Szumi megyében a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 343,5 Covid-beteg jut. A legfertőzöttebb területnek számító fővárosban, Kijevben ez 206,1 fő. Az országos átlag 192,7, míg a korlátozások enyhítéséhez legfeljebb 40 fő lenne a megengedett.

 Lengyelországban ideiglenes kórházakat állítanak fel

A járvány kapcsán egy héten belül mintegy 11 ezer betegággyal emelik a lengyelországi kórházi kapacitásokat. Emellett ideiglenes kórházakat létesítenek azokban a vajdaságokban, ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma. A Nemzeti Stadionban létesülő gyógyintézmény mellett Varsóban még egy másik ideiglenes kórház működtetését is tervezik, ehhez feltehetőleg valamelyik konferenciaközpontot alakítják át.

Turisták Lengyelországban a koronavírus-járvány idején. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Ismét terjed a pánikvásárlás Németországban

Egyes higiéniai termékek és tartós élelmiszerek forgalma növekszik látványosan, de egyelőre nem országszerte, hanem néhány térségben, főleg a járvánnyal leginkább sújtott tartományok közé tartozó Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. Részletek.

Péntektől csaknem teljes zárlat lép életbe Walesben

Walesben október 23-tól november 9-ig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a közösségi intézmények, a könyvtárak és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Be kell zárniuk a fodrászatoknak, a szállodáknak és a szépségszalonoknak is. Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kell függeszteniük működésüket két hétre.

Kijárási tilalom: fotókon Párizs kihalt utcái, terei

Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány. Továbbiak és fotók itt.

Keresés az oldalon