Világ 2020. január 29.

Koronavírus: itt van a legveszélyesebb országok listája

Startlap Utazás Világ 2020. január 29.
Azonosították a legkockázatosabb városokat, térségeket és országokat.

 Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók, akik azonosították azokat az országokat és városokat, amelyek esetében a legnagyobb a kockázata a 2019-nCoV vírus terjedésének.

A jelenleg legveszélyeztetettebb városok a Földön

A Southamptoni Egyetem szakembereinek modellezése szerint a kínai településeken kívül a thaiföldi főváros, Bangkok esetében a legnagyobb a vírus globális terjedésének a kockázata, az új koronavírus-járvány által leginkább sújtott kínai városokból légi úton érkező utasok nagy száma miatt.

Az utasok hőmérsékletének vizsgálatát végző, védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak várakoznak egy pekingi metróállomás bejáratában Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A kockázati lista második helyén Hongkong, a harmadikon Tajvan fővárosa, Tajpej áll, amelyet Szöul, Tokió és Szingapúr követ. Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen van. Kínában a legkockázatosabb városok Vuhan térségén kívül Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking.

A legnagyobb kockázatnak kitett országok és tartományok

A legnagyobb kockázatnak kitett országok Kínán kívül: Thaiföld és Japán, az Egyesült Államok a listán a 6., Ausztrália a 10., Németország a 15., Nagy-Britannia a 17. helyen áll. A legkockázatosabb tartományok a kínai Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan. 

A legnagyobb gócpontok feltérképezése a legfontosabb jelenleg

“Létfontosságú, hogy megértsük a lakosság mozgásának mintázatát mind Kínában, mind globálisan ahhoz, hogy felbecsüljük, hogyan terjed a vírus belföldön és szerte a világban.

Ezeknek a trendeknek a feltérképezésével és a nagykockázatú térségek azonosításával segíthetjük a közegészségügyi hatóságok munkáját” – idézte Andrew Patemet, az egyetem földrajz- és környezettudományi tanszékének professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók (2013-15 közötti) anonim mobiltelefon és IP-cím adatokat, 2018-as nemzetközi utazási adatokat használtak az emberek mozgása mintázatának megértéséhez a kínai holdújév 40 napig tartó ünnepének idején.

Ebből azonosították a 18 legkockázatosabb kínai várost, és a világ 30 legkockázatosabb országát és városát. 

 

A globális térkép itt található meg.

Nagy számban utaztak már korlátozások előtt is

A kutatók elismerték, hogy elemzésük egy “nem járvány” idejéről származó utazási mintázaton alapul, de rávilágít, hogy emberek nagy számban utazhattak a vírus tüneteivel a járvány korai szakaszában, még az előtt, hogy a korlátozásokat életbe léptették. A kockázati lista elkészítésében a brit szakemberek együtt dolgoztak kínai és kanadai kollégáikkal.

Keresés az oldalon