Belföld 2021. február 11.

Jó hírt közölt a külföldi utazásokról Gulyás Gergely

Startlap Utazás Belföld 2021. február 11.
Bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon. A kormányinfó hírei.

A csütörtöki kormányinfón azt kérdezték Gulyás Gergelytől, hogy engedélyezik-e a külföldi utazásokat a beoltottak számára? – Erről egyelőre nem született döntés, egyet lehet bizonyossággal kijelenteni, nevezetesen azt, hogy a beoltottak esetében a karanténkötelezettség értelmezhetetlen – válaszolta.

A főváros újranyitási csomagját támogatjuk, de keveselljük az általuk javasolt kedvezményeket – reagált egy másik  kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tartható-e a korábban bejelentett kétlépcsős, március, valamint április eleji nyitás? Az újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: ezzel megvárják a jövő héten induló, az emberek véleményét a nyitásról kikérő nemzeti konzultáció eredményeit.

Új okmányt vezetnek be

Gulyás Gergely bejelentette, a kormány arról döntött, bevezetik a védettséget igazoló okmányt, amit három esetben lehet igényelni. Jogosult az okmányra

  • aki már megkapta a 2. oltást is,
  • aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül,
  • aki tüneteket ugyan nem produkált, de a szervezetében kimutathatóak az antitestek.

Az első két esetben az okmány térítésmentes lesz, és – mivel erről pontos információk még nem állnak rendelkezésre – lejárati érvényességi időt nem fog tartalmazni. Az érvényesség kezdete viszont szerepelni fog rajta, ez a dátum a 2. oltás időpontja, illetve a kórházból való elbocsátás napja, vagy a második pozitív PCR-tesztet követő első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő 10. nap.

A harmadik esetben az antitestek meglétét hivatalos laboreredményekkel kell igazolni, ez költségtérítés, és 4 hónapig lesz érvényes a kiállított okmány.

Gulyás Gergely arról nem tett említést, hogy a védettséget igazoló okmányt mikor tervezik bevezetni, és elmondta, hogy arról még nem döntött a kormány, hogy milyen jogosultsággal jár majd az okmány.

Keresés az oldalon