Kilátót alakítanak ki a szegedi Móra-múzeum tetején

A kilátó különlegessége egy kronoszkóp lesz, amely révén bárki felfedezheti a város régi arcát.

Kilátót alakítanak ki a Móra Ferenc Múzeum épületének tetején, a látogatók azonban nemcsak a mai Szeged szépségeiben gyönyörködhetnek, hanem egy kronoszkóp segítségével az 1870-es évek városát is megismerhetik – közölte a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel.

Hegedűs Anita közölte, a Kultúrpalota felújítása során kialakított kilátóból rálátni majd a Tiszára, a Móra-parkra és a szegedi belvárosra. 

A kilátó különlegessége egy kronoszkóp lesz: a fejlesztés alatt álló eszközbe belenézve egy háromdimenziós animációt látni majd, mely az egykori belvárost szemlélteti.

A különleges animációban feltűnnek olyan épületek, építmények, melyek ma már nem láthatóak. Megjelenik majd a szegedi vár, az egykori halpiac, a Belvárosi híd helyén állt hajóhíd és az egykori vasúti híd is. A távolban látható lesz a Szent Demeter templom, mely helyére a dómot emelték, vagy a Schaffer-ház, mely a mai Égő Arany emeletes ház helyén állt.
 

Hamarosan a Nagyárvíz előtti belvárost is láthatjátok 🙂 🌊A múzeum tetején kilátó épül, ahol egy kronoszkópot fogunk…

Közzétette: Móra Ferenc Múzeum – 2020. június 4., csütörtök

 

A Móra-múzeum felújítása után bárki felsétálhat majd a kilátóba és felfedezheti az 1870-es évek nyüzsgő szegedi belvárosát, melyet eddig csak fotókon keresztül ismerhettek meg az érdeklődők – tudatta a muzeológus.