Itthon 2019. október 25.

Kihagyhatatlan kastélyszállók Magyarországon

Szponzorált tartalom Itthon 2019. október 25.
Négy különleges kastélyszállót mutatunk, ahol a modern kényelem, a történelem és a makulátlan elegancia találkozik, így egy pihentető időutazás álmát váltják valóra.

Egy másik korban való élet minden ember fantáziáját izgatja. Utazások, kosztümös filmek, elmúlt századokban játszódó regények kapcsán gyakran merül fel bennünk a kérdés: milyenek lennének a hétköznapok 19. századi grófnőként, vagy mondjuk egy középkori városban?

Ha pedig a fentiek modern kényelemmel párosulnak, az a kikapcsolódást kereső utazónak maga lehet a tökély: nos, ez az, amit megkaphatsz az alábbiakban bemutatott négy kastélyszállótól, amelyek mindegyikének megvan a maga különlegessége.

A Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok egyszerre négy különböző világba repíti el a vendégeit

Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok Bikal ****

Feledhetetlen élmények az egész családnak! Többféle szálláshangulat, családi élménypark egy helyen.

Hirdetés

 

A bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok két szempontból is kivételes hely: egyrészt négyféle alternatív valóságba kalauzolja el a látogatókat, másrészt ez jóval több egy egyszerű szálláshelynél, itt ugyanis Reneszánsz Élménybirtok  is működik, ami gyakorlatilag egy középkori várost jelent. 

A patinás, XIX. századi újklasszicista kastély annak idején a Puchner családé volt.

A műemléképület korhű belsőt kapott, a szőnyegektől a csillárokig minden apró részlet stimmel.

Ha szeretnénk a csúcsra járatni az arisztokrata életérzést, akkor itt még elnöki lakosztály is van egyedi készítésű szőnyegekkel, faragott bútorokkal, na meg méretes baldachinos ággyal. 

Ha a XIX. század nem tetszik, de a pompa igen, akkor érdemes megfontolni a Mátyás király korát idéző Reneszánsz Palotát: a főúri kényelem szintúgy adott, meg egy a török fürdőre hajazó wellness-szekció is. 

Egy újabb ugrással az időben és térben az Udvarházban találhatjuk magunkat: ez egy XVIII. századi francia fogadót másoló építmény, amelynek egyik kuriózuma a gerendás faszerkezet. De ez az egykor pajtaként szolgáló részleg mára fel van turbózva, így vannak romantikus meg családi szobák, utóbbiban gyerekkuckó is lakozik. 

A vizek szerelmesei a park árnyas fái alatt álló Fürdőházban szállhatnak meg: ez egy panorámaablakos, mindenféle medencékkel felszerelt fürdő, igen jó minőségű vízzel, és helyet kapott néhány szoba, illetve lakosztály. Ezek belsejében a piros szín dominál, a bútorok természetes anyagból készültek, mediterrán életérzést ébresztve.

A végére hagytuk azt a helyszínt, ami talán a legszokatlanabb: a középkori óvárost, amely szálláshely és élménypark egyben. Ebben a minivárosban nem csupán az épületekkel, hanem a korszak ikonikus figuráinak segítségével idézik fel annak a bizonyos “sötét középkornak” a hangulatát. Az utcára kilépve mesterek, páncélos katonák, lovagok, íjászok, madarászok, sőt, még kurtizánok is fogadnak. Vannak apró iparosműhelyek, fogadó, de még egy úgynevezett Apródképző is, ahol akár kipróbálhatod magad középkori harcosként. 

A parádsasvári Kastélyhotel Sasvár Resort, a néhai Andrássy Katinka ötcsillagos “duzzogója”

Kastélyhotel Sasvár Resort Parádsasvár

Ha szeretnéd önmagad vagy szeretteidet megajándékozni néhány felejthetetlen nappal, nagyszerű választást lehet!

Hirdetés

 

Aki hallott már Parádsasvárról, annak az sem újdonság, hogy itt van a Kastélyhotel: ez az Ybl Miklós tervei alapján megépült Károlyi-kastélyból átalakított ötcsillagos luxusszálloda méltán érdemelte ki hírnevét.

A több mint 50 szobán kívül a legexkluzívabb szárnyban lakosztályok vannak, természetesen mindenhol makulátlan az enteriőr, illetve az utóbbiban a komfortot még saját hidromasszázs kád és szauna is fokozza.

Ebben az előkelőséget és fényűzést megtestesítő szállodában egy csomó dolgot csinálhatunk, kint és bent egyaránt. A környéken igen jókat lehet túrázni, biciklizni, de lovagolni, szánkózni, és még vadászni vagy horgászi is. Ezen kívül a Kastélyhotel területén van bowling, biliárd, speciális fallabdapálya, snookerasztal, csocsó, teniszpálya, nyitott medence, röplabdapálya, kosárpálya és játékgépek – igen, ezeket mind lehet játszani.

Lustálkodósoknak, illetve azoknak, akiket kifárasztott az előbbiek végigpróbálgatása, jó hír, hogy egy elegáns élményfürdő is akad, ami tele van minden földi jóval.

Némi említést érdemel a kastély történelme: az épületet Károlyi György feleségének, Zichy Karolinnak szánta, aki aztán a századfordulón egy évtizeden keresztül lakott itt, a Sasvár név is tőle származik. A tulajdonosok sorában őket György unokája, Mihály követte. Károlyi Mihályt nem izgatta a földesúri lét, helyette felesége, Andrássy Katinka használta ebben az időszakban a birtokot, ami miatta kapta a “Duzzogó” nevet, mivel állítólag Katinka ide vonult el, amikor veszekedett hites urával.

A Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, avagy a barokk csoda Szirákon, ahol akár Mikszáth Kálmán szobájában is alhatsz

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák ****

A Kastély korhű berendezése, süvegboltíves mennyezete és a teljes hangulata felidézi a XVIII. Század eleganciáját.

Hirdetés

 

A szálloda talán a parádsasvári párja lehetne, hiszen adott egy elegáns kastély, de van néhány apró, és egy jelentős különbség. Ezek közül az egyik az, hogy “csak” négy csillagot érdemelt, de ha erre nem hívják fel külön a figyelmet, fel sem tűnne, hiszen a luxus és a korhű berendezés itt is adott. 

A barokk épületnek egészen régre nyúlnak vissza a gyökerei: már 1219-ben említenek egy erődítményt, ennek nyomai máig láthatók egy, a kastély alatt húzódó pincerendszer formájában.

És így jutunk el a fontosabb különbségig: egy olyan helyszínről van szó, amelynek minden szegletét mélyen itatja át a történelem.

A jelenlegi épület Királyfalvi Roth Tamásnak és feleségének köszönhető, 1748-ban készült el – legalábbis a bejárat fölötti táblán ez olvasható latinul. És annyira sok híres személy köthető ide, hogy a szobákat is róluk nevezték el, lehetőség szerint úgy, hogy minden hajdani lakóról a saját szobáját kereszteljék el. 

Így lehetséges az, hogy Mikszáth Kálmán szobájában szállj meg: az író politikai pályája előtt jegyzőként dolgozott Szirákon, és számos alkalommal pontosan abban a helyiségben aludt, amely később róla kapta a nevét. De mondunk ennél jobbat: Madách nevével is éppen azt a lakosztályt illeték, ahol annak idején megszállt, és ahol megírta Az ember tragédiája egyik fejezetét.

Végül pedig azért újfent hangsúlyoznánk, hogy a Teleki-Degenfeld Kastélyszállóban komolyan törekednek arra, hogy minden hibátlan legyen, és meghatározó élményekkel távozhassunk. Lenyűgöző, antik bútorokkal berendezett lakosztályok várják a vendégeket, de ha valakit valamiért nem érint meg az ilyesmi, azok megszállhatnak a kastély mellett kialakított wellnessrészleg ázsiai hangulatot árasztó szobáiban is. Igen, mert wellness természetesen itt is van, ahogyan teniszpálya is a vendégek rendelkezésére áll.

A mezőtúri Hercegasszony Birtok egy hamisítatlan kúria, ahol a múlt egy mesés folyóparton ér össze a jelennel

Hercegasszony Birtok Mezőtúr ****

A vidék és stílus ötvözésével idézi fel a 30-as évek nemesi életének hangulatát.

Hirdetés

 

“Megérkezni és beleszeretni” – hirdeti magát a Hercegasszony birtok, és ez nem valamiféle naiv elbizakodottság.

Ezen a helyen találkozik a magas minőségű gasztronómia, a régi idők ódon falai, a teljes modern kényelem, és az urbanista dizájn, mindez a Körös partján, gyümölcsösök ölelésében.

A másik három általunk bemutatott szálláshellyel ellentétben ez nem egy kastély, hanem egy kúria, és szuperül hozza ennek legfőbb előnyét is: maga a béke szigete.

A Hercegasszony elnevezés nem egy új hóbort: a birtok a nevet még egykori tulajdonosáról, Lelbach Irénről kapta, akihez Habsburg Albrecht főherceg jegyajándékául jutott a terület. A főherceg egyébként még házas asszonyként ismerte meg későbbi feleségét, igazi nagy szerelem volt az övék, ennek ellenére hét év után ők is elváltak. Ekkor alakult át Irén állandó nyári lakhelyévé a Hercegasszony birtok, amit aztán a harmincas évekre igazi paradicsommá formált, élénk társasági élet színterévé, és ez a virágkor egészen az oroszok megjelenéséig tartott.

A jelenlegi tulajdonosok haladó szemmel fogtak neki a leamortizált ingatlan renoválásának, illetve főleg a belsőépítészeti tervezésnek, ami egyedi atmoszférát eredményezett: a szállóban egyszerre van jelen a régi értékek tisztelete és a kortárs építészet. A birtok éttermében is valami hasonló érvényesül: egy bisztrókonyháról van szó, ahol a szezonális, friss, őstermelőktől érkező alapanyagokat a korszerű konyhatechnológia alakítja kívánatos fogásokká.

A Hercegasszony Birtok roppant előnyös fekvéssel rendelkezik: a Kőrös túrtői holtága terül el előtte, gazdag növény- és állatvilágnak adva otthont, a birtok területén naphosszat lehet sétálni, olvasgatni, pihenni. De nagyon közel van Szarvas is, ahol felkereshetjük a híres arborétumot, a gyönyörű parkkal rendelkező Bolza Kastélyt, valamint a helyi gyógyfürdőt.

 

Felfedeznéd a kastélyok és kúriák világát?

Ha csak meglátogatnátok a gyönyörű épületeket, a közelükben mindig találtok megfelelő szálláshelyet!

Hirdetés

Keresés az oldalon