Élmény 2021. március 12.

10 ok, amiért kempingezést tervezni jó ötlet

Szponzorált tartalom Élmény 2021. március 12.
Ha végre egyszer kikeveredünk ebből a korlátozásokkal terhelt járványhelyzetből, a kikapcsolódás egyik remek módja a természet újrafelfedezésével összekötött kempingezés.

A sátrazás a legtermészetközelibb, legolcsóbb, még ha közben nem is a legkényelmesebb módja a nyaralásnak. Persze a kényelem egy meglehetősen relatív fogalom, csak hogy két szélsőséget említsünk, mást jelent a feketeöves fesztiváljárók, mint a baldachinos ágyhoz szokott utazók számára. A kempingezés, gondolom ezzel nem árulunk el túl nagy titkot, inkább az előbbi csapat preferenciáihoz áll közelebb – ugyanakkor van, ahol jól felszerelt mobilházak és komfortos lakókocsik közül is választhatunk. Nézzük is, hogy mik azok a szempontok, amik miatt érdemes kempingezésben gondolkodni.

Erdei sátortábor
Forrás: Getty Images

1; Olcsó

Ha sajnáljuk a pénzt szállodára, vagy akár az Airbnb-re, akkor a kempingezés a tökéletes megoldás a számunkra. Persze ehhez kellenek olyan alapvető felszerelések, mint például sátor, meg hálózsák, a kényelmesebbek egy menőbb, felfújható matraccal is erősíthetik a komfortérzetüket, de a harcedzettebbeknek is jól tud jönni egy polifoam. Ha mindezekkel rendelkezünk, akkor a helyszínen gyakorlatilag csak a sátorhelyet kell kifizetnünk, ami lényegesen kevesebbe kerül egy napra, mint a környékbeli bármilyen más jellegű szállásalternatíva.

2; Praktikus

Aranypart Camping Siófok

Amennyiben nem a vadon közepén tolod féllegálisban a sátrazást, hanem egy erre kijelölt kempingben ütsz tanyát, akkor ott jó eséllyel megtalálsz mindent, amire szükséged lehet. Rendszerint van a területükön, vagy a közvetlen közelükben például bolt, illetve olyan vendéglátóhely, ami nappal étteremként, este meg kocsmaként üzemel. Az aktívabb pihenés kedvelőinek természetesen a jobban kiépített kempingek esetében több sportlehetőség is elérhető, nem beszélve azokról a táborokról, amik eleve valamelyik vízparton találhatók, ahol az úszás és egyéb vízisportok adottak.

Aranypart Camping Siófok

Teljeskörűen felszerelt mobilházak, komfortos lakókocsi– valamint sátorhelyek és minden nap izgalmas programok várnak.

Hirdetés

3; A szabad tűzön főtt étel íze

Az egyik legjobb dolog a kempingezésben, hogy lehetőségünk nyílik az ételeinket szabad tűzön elkészíteni. Igazából mindegy is, hogy valami emberes bográcsozásról, egy lazább grillezésről, vagy csak egy sima szalonnasütésről beszélünk, az így készült étel íze mindig valahogy jobb, mint az otthoni gáz, vagy villanytűzhelyen elkészített változaté.

Bográcsozás a vízparton.
Forrás: Getty Images

4; Egészséges

Bárhová is menjünk kempingezni, az egészen biztos, hogy ez alatt több időt töltünk a szabad levegőn, mint az év többi részében, ez pedig az egészségünknek is használ. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nyáron ez rendes mennyiségű napsütéssel is társul, ami szintén nem elhanyagolható módon képes javítani a közérzetünket. Ezekre a jótékony hatásokra még rá is segíthetünk, ha élünk a kemping nyújtotta sportolási lehetőségekkel, vagy csak fogjuk magunkat és teszünk a környéken pár gyalogtúrát, hiszen szinte mindenhol találni elérhető közelségben lévő látnivalót.

Túrázó férfi az erdőben.
Forrás: Getty Images

5; Nem korhoz kötött

Ha a kempingezést el kellene látni korhatárjelzővel, akkor némi túlzással ugyan, de nyugodtan ráírhatnánk, hogy 0-99 éves korig ajánlott, hiszen minden korosztály megtalálhatja a számára kedves elfoglaltságot. A gyerekek nagyokat csatangolhatnak, maximálisan kihasználhatják a környék adta lehetőségeket, a jobban felszerelt kempingekben még tematikus foglalkozásokon is részt vehetnek, míg az idősebbek lazulhatnak egy sör, vagy egy könyv társaságában a napon, vagy pánikba esve szaladgálhatnak, hogy hova tűntek már megint a fiatalok. Tökéletesen működik nagy és kiscsaládosok esetében, de baráti társaságok és párok számára is ideális.

Kempingező család az erdőben.
Forrás: Getty Images

6; Állatbarát megoldás

Bár ezt kempingje válogatja, de van szép számmal olyan tábor Magyarországon is, ahol nem csak a nyaralókat, de azok kedvenceit is jó szívvel befogadják, ami például egy szálloda esetében sokkal problémásabb dolog lenne. A nyaralás meg sokak számára akkor az igazi, ha a kutya/macska/pocok/aranyhal is elkísérheti őket rá.

Fotó: Mirabella Camping Zamárdi

7; Zöldebb

Akárhonnan is nézzük, egy átlagos kemping ökológiai lábnyoma lényegesen kisebb, mint egy nagy szállodáé, így a sátrazás eddig felsorolt előnyei mellé nyugodtan felírhatjuk, hogy a környezetünknek is használ

Sátor az erdő mélyén.
Forrás: Getty Images

8; Alternatívák a kényelemre

Mirabella Camping Zamárdi
Mirabella Camping Zamárdi

A kemping alapvetően a sátrazásról szól, ám ha mi is úgy véljük, mint Roger Murtaugh nyomozóőrmester a Halálos Fegyverből, hogy öregek vagyunk már ehhez és nem akarunk a beállt derekunk, illetve nyakunk miatt úgy kezdeni minden áldott napot, mintha a Walking Dead valami kempingezős spinoffjában statisztálnánk, arra is van megoldás. Ezt egyrészt lakókocsinak hívják, amivel gond nélkül beparkolhatunk a legtöbb kempingbe, vagy ha ezt azért túlzásnak éreznénk, vannak olyan táborok, ahol házakat is bérelhetünk. Így a sátorban alvós kényelmetlenkedést megússzuk, míg a kempingezés többi előnyét pedig továbbra is élvezhetjük.

Mirabella Camping Zamárdi

A kemping saját vízparti szakasszal rendelkezik, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk a Tihanyi Apátságra. A kemping strandja sekély vizű, így a kisgyermekek is biztonsággal tudnak fürdeni a Balatonban. A parton vízimentő vigyáz folyamatosan vendégeink épségére.

Hirdetés

9; Kevesebb stressz

Ez persze általánosan vonatkozik a körültekintőbben megszervezett nyaralásokra, de azért itt is érdemes kiemelni, hogy kevés stresszmentesebb tevékenység létezik, mint egy sátor előtt süttetni magunkat a napon, vagy akár egy vízparti kemping esetében lubickolni a mellettünk elterülő tóban/folyóban/tengerben. Arra kell csak odafigyelni, hogy a munkahelyi értesítéseket még az elutazásunk előtt lőjük ki és akkor tényleg nem fogja semmi sem megzavarni a pihenésünket.

Kempingező baráti társaság a vízparton.
Forrás: Getty Images

10; Együttműködésre nevel

A kempingezés egyik leghasznosabb hozadéka, hogy tudatosítja bennünk, nem vagyunk egyedül. Ezt persze próbáljuk ne Mulder ügynök hangján olvasni, sokkal inkább arról van itt szó, hogy az olajozottan működő, jó hangulatú táborozást az különbözteti meg a csetlős-botlós, veszekedésekkel tarkított, rossz hangulatú táborozástól, hogy csapatként működünk benne együtt. Ha megvan, hogy kinek mi a tennivalója és egymás keze alá dolgozunk, akkor az elvégzett munka kétségtelen hasznosságán túl jó adag sikerélménnyel is gazdagodhatunk.

Kempinegzés közben főző család.

Keresés az oldalon