5 hangulatos karácsonyi vásár Magyarországon, amit látnod kell

Szponzorált tartalom
Felgyúltak az ünnepi fények, ég az első gyertya az adventi koszorún. Országszerte többfelé megnyíltak az adventi vásárok, mi pedig elhoztuk az 5 leghangulatosabbat, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni az idén.

Tavaly a járványhelyzet miatt le kellett mondanunk a karácsonyi vásárokról, idén azonban, ha korlátozásokkal is, de megnyíltak az adventi forgatagok. Kétségkívül az egyik leghíresebb a Budapesti Adventi és Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren, ám emellett is számtalan csoda és izgalmas program vár országszerte. Öt igazán különleges vásárt ajánlunk, ahol különböző attrakciók is várnak, például kivilágított óriáskerék, adventi villamos, fényfestés, szabadtéri korcsolyapálya.

Sopron

A hétvégén Sopronban is felgyúltak az ünnepi fények, és december 23-ig két várkerületi helyszínen is várják a karácsonyi vásározókat: a Mária-oszlop melletti rendezvénytéren, valamint a Bástya téren, a Rondellánál. A két helyszín közötti területen a terasszal rendelkező helyi vállalkozások kínálják étel és ital finomságaikat, valamint kézműves termékeiket. A város tájékoztatása szerint az adottságokat és a lehetőségeket figyelembe véve a rendezvény területén önálló színpad, és színpadi program nem lesz, de bemutatják az adventi időszak gazdag programkínálatát, így nem marad senki koncertek, előadások nélkül. Az idei advent azonban más, mint az eddigiek, hiszen a népszavazás 100. évfordulója még különlegesebbé teszi ezt az időszakot. Az ehhez kapcsolódó helyszínek, például a Fő tér, a Várkerület és a Szent Mihály-templom környéke is ünnepi díszbe öltözött.

Idén mintegy 600 ezer fényfüzér ragyogja be Sopront.

A hagyományos adventi gyertyagyújtások vasárnaponként 18 órakor lesznek.

 

Az adventi vásár látogatását, a szabadtéri programokat nem kötik védettségi igazolványhoz. Ugyanakkor fontos a járványügyi szabályok betartása, ajánlott a kézfertőtlenítés.

 

Top 10 szállás Sopronban

Sopron megér egy ottalvós kiruccanást! ❤Mutatjuk is a 10 legjobb szállást a városban.

Hirdetés

 

Győr

Az ünnepi fénybe öltözött Győrben több helyszínen is várják a karácsonyozni vágyókat. Az egyik a Dunakapu tér, ahol újra felállították a mindig népszerű korcsolyapályát és dodzsemet, és felülhetünk az 50 méteres óriáskerékre is, ahonnan madártávlatból szemlélhetjük várost. Innen mindössze két perc sétára található a Széchenyi tér, ahova ugyancsak érdemes ellátogatni, hisz ott egy igazi karácsonyi csodába csöppenhetünk.  Gyönyörködhetünk a 10 méter magas, díszes fenyőfában, no meg a  köré épített hangulatos faházikókban, melyekben forralt borokat, felüdítő, meleg teát, forró csokit és egyéb finomságokat kóstolhatunk. Megcsodálhatjuk a betlehemet, míg a család apróbb tagjai felülhetnek a karácsonyi gyermekvasútra és a körhintára. Összeköthetjük a kellemest a hasznossal, és az önfeledt szórakozás közepette egy-két karácsonyi ajándékot is beszerezhetünk.

A Győri Adventi Vásár Közép-Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vásár címével büszkélkedhet.

December 30-ig izgalmas programlehetőségek adódnak, vasárnaponként például közösen gyújthatjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Péntekenként és szombatonként 18:00 órakor jégkorong-bemutató, vasárnaponként ugyanebben az időpontban revü vár a Dunakapu téren és Adventi Fényjátékot is megnézhetjük. Egészen különleges élményben lehet részünk, ha részt veszünk a szombatonként rendezett Angyalsétákon: a barokk belváros jól ismert vagy kevésbé ismert helyszíneit látogathatjuk, miközben felkészítjük a lelkünket az ünnepre. A kültéri elfoglaltságok mellett beltéri kikapcsolódási lehetőségek garmadájából is szabadon válogathatunk: lesznek többek közt előadások, koncertsorozat, Boogiefeszt, balettelőadás és kalácssütés workshop.


 

Az adventi forgatag helyszínei védettségi igazolvány nélkül látogathatóak, ám a terekre kihelyezett kézfertőtlenítők használata ajánlott.

 

Győr kedvenc szállásai

Közel 100 győri szállás közül válogathatsz kedvedre. Foglalj most ajándék programkuponokkal!

Hirdetés

 

Miskolc

Miskolc belvárosa minden évben ünnepi fényben pompázva várja adventi időszakban a város lakóit és látogatóit. Idén a település intézményei, a város kulturális szereplői összefogtak és együtt találták ki, hogyan is ünnepelhetne a város, a miskolciak, az oda látogatók: úgy tűnik, lesz mód az advent megélésére, még akkor is, ha a járványügyi szabályokat szigorúan be kell tartanunk. A Szent István téren hétfőtől csütörtökig 14-20 óra között, pénteken 14-21 óra között, szombaton 11-21 óra között, vasárnap 11-20 óra között várja a látogatókat az adventi vásár karácsonyi zenével és finomságokkal, a városháza látványos fényfestése pedig péntek-szombat-vasárnap 16-21 óra között zajlik.  Vasárnaponként 16:00-kor meggyújtják a gyertyákat Miskolc koszorúján.

A kisgyerekeket a Manóházban többek közt adventi kreatív sarok várja, szórakozásukról a játékos hétpróba gondoskodik szombat-vasárnap 14-18 óra között. Meséket is nézhetnek a Miskolci Nemzeti Színház színművészeinek előadásában.

A kiállításokról, előadásokról, koncertekről, versenyekről és egyéb programokról a Miskolci Advent oldalán lehet tájékozódni, amit azonban mindenképpen kiemelnénk, hogy idén 10. alkalommal indult útjára az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos a városban. A kívülről már jól ismert mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, ebben a ragyogó pompában fogadják az utasokat a szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike. A csodavillamoson egészen január 6-ig lehet majd utazni. Hogy a legjobb karácsonyi képek szülessenek, még szelfifal is várja a fotózkodni vágyókat. 

 

Azokra is figyelnek, akiknek talán nem ennyire könnyű az ünnepi időszak: a Szeretet Sütigyárban a közösségek készítik az ajándék mézeskalács süteményeket, az ország legnagyobb Szeretetdoboza pedig az ajándékokat várja a Szent István téren, melyeket azoknak adnak át, akiknek ez nagyon sokat jelent.

A miskolci forgatag is látogatható védettségi igazolás nélkül, ugyanakkor a szervezők felhívták a figyelmet, hogy magunk és mások biztonsága érdekében tartsuk be a járványügyi szabályokat: viseljünk maszkot, tartsunk védőtávolságot, gyakran mosunk kezet és használjunk kézfertőtlenítőt.

 

További látnivalók Miskolcon

Mesés táj, barlangok, középkori vár, hangulatos terek, kedves emberek és még megannyi csoda vár!

Hirdetés

 

Szeged

Eljött az idő, hogy szeretteinkkel együtt tölthessük az adventi készülődés időszakát és felejthetetlen programokon vegyünk részt Szegeden is. Kezdetét vette a Szegedi Karácsonyi Hetek, melynek keretében még több helyszínen, még színesebb események közül válogathatunk. A város főtere, a Dóm tér idén is kézművesekkel, kereskedőkkel és ajándékvásárlási lehetőséggel lesz tele, egyúttal megtekinthetjük a hatalmas adventi koszorút is, melynek gyertyáit vasárnaponként, egy közös gyertyagyújtás keretében lobbantják lángra. A család apraját mindennap táncház várja, valamint lesz szalmalabirintus és óriási építőkockás játék is.

Idén a leglátványosabb program a fényfestés és a tűzzsonglőr-bemutatók.

Mindössze 7 perc sétára a Klauzál téren csodálhatjuk meg a város karácsonyfáját, nem messze, a Dugonics téren pedig az óriás szarvast és Mikulás szánt. A Széchenyi téren felállított óriáskerék pedig egészen januárig várja a vállalkozó kedvűeket. Az ünnepi forgatag elmaradhatatlan része a forró ital és finom falat, így a december 24-ig nyitva tartó gasztroudvarban lehetőségünk van forralt bort, forró teát, forró csokit, valamint édes és sós finomságokat fogyasztani. A szegedtourism.hu oldalon bővebben utána lehet nézni, milyen egyéb programokra lehet számítani, egyet azonban külön is kiemelnénk.

Karácsonyi vásár, a háttérben a tíz emelet magas, 144 férőhelyes óriáskerék a szegedi Széchenyi téren 2018. november 23-án. Az advent idejére épült látványosság mellett szalmalabirintus, fényfestés és szabadtéri jégpálya is várja az ünnepekre készülődőket a Tisza-parti városban. MTI/Rosta Tibor

Ezekben az időkben, amikor nincs sok lehetőségünk messzi tájak felfedezésére, barangoljunk itthon – ebben segítenek nekünk a szegedi szervezett esti séták, melyek során a város csodásan kivilágított palotáiról tudhatunk meg érdekességeket, miközben végigsétálunk a Széchenyi tér, Kárász utca, Tisza Lajos körút és Dugonics tér lámpafüzérei és díszei alatt a sült gesztenye és forralt bor illatú belvárosban. A séták szombatonként 17 órától, a Széchenyi téri Tourinform irodától indulnak, és a már említett Dóm téren, a Karácsonyi vásárban fejeződnek be 19 órakor. Felnőttek 2500, diákok és nyugdíjasok 2000 forint ellenében csatlakozhatnak, a részvétel regisztrációhoz kötött.

A Szegedi Karácsonyi Hetek a helyszíneire kézfertőtlenítő pontokat helyeztek ki, melyek használatára minden kilátogatót kérnek, védettségi igazoláshoz azonban nem kötik a rendezvény látogatását. A november 20-ától érvényes kormányrendelet értelmében zárt térben, így a Dóm téri Mesés Kastélyban hat éves kortól kötelező a maszk használata.

 

Szeged legjobbra értékelt programjai

Kivel fedeznéd fel legszívesebben Szegedet? Böngészd a programokat és tervezz bakancslistát!

Hirdetés

 

Keszthely

Keszthelyre is elhozzák az adventi hangulatot ünnepi gyertyagyújtásokkal, koncertekkel, gyermekprogramokkal, díszkivilágítással, épületfestéssel, téli finomságokkal, vásározókkal, fotópontokkal és sok mással a Fő téren és a belvárosban. A város karácsonyfája, a betlehem és az adventi koszorú a rendház előtt, míg a szórakoztató és a gasztronómiai kínálat a hivatal és a gimnázium között fog megjelenni. A Fő téren gyerekműjégpályát állítottak fel a kicsiknek, míg a nagyok a Balaton-parton lévő ingyenes pályán korcsolyázhatnak. A karácsonyi vásár 2021.11.26 – 2022.01.09. közötti időszakban csütörtök-vasárnap 14.00-20.00, 2021.12.25-26-án kivételesen 14.00-18.00, 2021.12.31-én pedig 14.00-02.00 óra között tart nyitva. A vásárban különleges kézműves és iparművészeti termékeket, kézzel készített alkotásokat kínálnak.

 

A már említett Fő tér lesz a programok központja: itt az adventi vasárnapokon délután 5 órától szívmelengető műsort nézhetünk meg, emellett izgalmas, sokszínű és minőségi gasztronómiai kínálat közül válogathatunk. Megtalálhatóak a hagyományosabb vásári ételek mellett a modern street food finomságok is. A különböző faházakban többek között kürtöskalácsot, mézes puszedlit, rétest, kenyérlángost, velős pirítóst, forralt bort, forró csokit, puncsot, teát is vásárolhatunk.

Az előbbiekhez hasonlóan Keszthelyen sem kell védettségi igazolvány. Az idei évben kellő óvatossággal és elővigyázatossággal – szem előtt tartva a járványügyi helyzet alakulását – tartják meg a szabadtéri közösségi programokat. További részletek Keszthely oldalán.

 

Keszthely szállásai télen is várnak

A Balatonnál nem csak nyáron lehet lebzselni! Keszthely télen is több, mint 200 szállással vár.

Hirdetés