Élmény 2021. június 08.

Különleges napfogyatkozás jön, így követheted

Fatima Élmény 2021. június 08.
Gyűrűs napfogyatkozás lesz június 10-én. Megfigyeléséhez naptávcső, vagy speciális szemüveg szükséges.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A mostani napfogyatkozás különleges, gyűrűs lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Illusztráció: Getty Images

A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12:45-kor lesz, és 13:27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén: Szombathelyen a belépés 11:57-kor kezdődik, Nyíregyházán 12:12-kor.

Szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, speciális szemüveggel vagy hegesztő-szemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak. Ha szeretnéd megnézni, hogy lakóhelyeden mikor, és mekkora fogyatkozásra számíthat, ezen az oldalon megteheted – figyelmeztet egy Facebook-esemény.

Keresés az oldalon