Belföld 2021. május 27.

Már látogatható a Lepkekert, sok programmal készül az Állatkert a nyárra

Startlap Utazás Belföld 2021. május 27.
A vasárnapi gyermeknap változatos kínálatával megkezdődik a nyár a Budapesti Állatkertben.

A vakáció kezdetétől elindulnak a Légy ott! programok is, nap mint nap számos különleges élménnyel, látványetetéssel és állatbemutatóval. Június 25-én este Szent Iván-éji élményekkel, augusztus elején az Állatkert 155. születésnapjának három napon át tartó ünnepi programsorozattal, augusztus végén pedig a hagyományos Állatkertek Éjszakájával várja a nagyközönséget a városligeti intézmény.

Már látogatható a Lepkekert

Az Állatkert egyik népszerű látványossága a Pálmaház mögött található Lepkekert, amely úgy lett kialakítva, hogy a látogatók egy térben tartózkodhatnak a sok száz színpompás trópusi lepkével, mintha csak a természetes élőhelyükön sétálva találkoznának velük. Ez a szezonális bemutatóhely 2000 óta minden évben késő tavasztól ősz derekáig szokta várni az Állatkert közönségét.

Azúrlepke a Fővárosi Állat- és Növénykert ismét látogatható Lepkekertjében 2021. május 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében

20 különféle trópusi, Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj 650 egyedét lehet megcsodálni.

Az állatok báb állapotban érkeztek Costa Ricából, egy ottani lepkefarmról. A még ki nem kelt bábok a Lepkekertben található üvegfalú bábszekrényben függenek, ahol azt is meg lehet figyelni, amint a bábokból kikelnek a kifejlett lepkék. A gondozók rendszeresen kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenve csatlakozhassanak már korábban szárnyra kelt társaikhoz.

Pillangók a Fővárosi Állat- és Növénykert ismét látogatható Lepkekertjében 2021. május 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

A Lepkekertben nemcsak a lepkékben, hanem a sokféle növényben is gyönyörködhetnek a látogatók. A sok citrusféle között broméliák, orchideák, sétányrózsák, egyiptomi csillagcsokrok, flamingóvirágok, szárnyas feketeszemek pompáznak. Több növényfajnak a lepkék táplálásában is szerep jut: gyakran látni, amint jellegzetes pödörnyelvükkel nektárt szívogatnak a virágokból. Emellett édes gyümölcsöket – félbevágott banánt és narancsot – is kapnak, illetve a kis fiolákban kihelyezett mesterséges nektárral is táplálkoznak.

Gyereknapi programok – május 30.

Otthon Budapesten – ez a mottója a gyermeknapi programoknak, amelyekre a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete, illetve a fővárosi fenntartású Állatkert együttműködése nyomán kerül sor most vasárnap: ez a főváros gyermeknapi ajándéka a családoknak.

A sok-sok állat és növény mellett rengeteg különleges élménnyel várják a gyerekeket, és persze a szülőket, nagyszülőket is: a kert tizenkét különböző pontján lesznek állomáshelyek, többek között kutatóállomással, játékos állathatározóval, tudáspróbával, AR-kalandpályával, ugandai gyöngyfűzéssel, bábelőadásokkal, interaktív zenés mesével, családi társasjátékkal. Lesz még gólyalábas felvonulás, utcaszínház háromkerekű velocipédekkel, sőt kincskereső kalandtúra is.

Légy ott! – a vakáció kezdetétől

Június közepétől – amikor az iskolai vakáció is elkezdődik – az úgynevezett Légy ott! élményprogramok is várják az Állatkert közönségét. Minden nap délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában különleges bemutatók, látványetetések, állattréningek teszik még izgalmasabbá az állatkerti élményt. Az egyes programok időpontját és helyszínét úgy állították össze, hogy azokat egy adott útvonal mentén haladva kényelmesen végig lehessen látogatni.

Szent Iván-éj az Állatkertben – június 25.

A nyári állatkerti események palettáján új színfolt a Szent Iván-éj, amelynek megrendezésére az Állatkertek Éjszakájának népszerűsége adta az ötletet. A városligeti intézmény szándéka az, hogy a hagyományosan augusztus utolsó péntek estéjére eső Állatkertek Éjszakája mellett a nyár folyamán egy másik alkalommal is kínáljon különleges hangulatú esti élményeket a nagyközönségnek.

A tulajdonképpeni Szent Iván-éj idén csütörtök estére esik, ám az állatkerti Szent Iván-éjre a rákövetkező este, június 25-én pénteken kerül majd sor, hogy az azt követő hétvégén mindenki kipihenhesse magát, aki aznap sokáig marad ébren.

A változatos programok részben a Szent Iván-éji hagyományokat elevenítik fel, de lesznek például csillagászati témájú bemutatók is, hiszen maga a Szent Iván-éj voltaképpen egy csillagászati eseményhez, a nyári napfordulóhoz, és így az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódik. A különleges Szent Iván-éji élmények este 7-től várják a látogatókat, s a kertet éjfélig kell majd elhagyni.

Lesz többek között esti fóka show és elefánttréning, tűzzsonglőr bemutató, akrobatikus LED-zsonglőr műsor, LED show, fényfestés, arcfestés, ökohangszer és fluoreszkáló álarc készítés, szerelmi jóslás, bátorságpróba, előadás a mítoszokról és a totemállatokról, boomwhackers (ütőshangszerként használt hangolt csövek) bemutató, és lesznek LED-ruhás gólyalábasok, planetáriumi vetítések, távcsöves bemutatók és más csillagászati programok is. A főbejárattal szemközti színpadon pedig a Somogy Zenekar, illetve a Somogy Táncegyüttes lép fel.

155. születésnap – augusztus 7-9.

Sokan tudják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. A patinás intézmény idén ünnepli megnyitásának 155. évfordulóját. A tulajdonképpeni születésnap augusztus 9-én van, amely hétfőre esik, de a születésnapi események az előtte lévő hétvégét is magukba foglalják, azaz összesen három napot ölelnek majd fel augusztus 7-től 9-ig. Ezen a három napon az Állatkert gazdag és érdekes múltját felelevenítő családi programokkal várják a látogatókat. 

Prérikutyák (Cynomys) a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021. május 27-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az Állatkert egyébként nemcsak a háromnapos születésnapi rendezvényen emlékezik meg az elmúlt 155. évtől, hiszen a Jubileumi Emlékév már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Azóta az Állatkert honlapján rendszeresen megjelenő, archív képekkel illusztrál cikksorozatban idézik fel a kert, illetve az ott bemutatott fontosabb állatfajok, állatcsoportok tartásának történetét, múltbeli eseményeit. Nyár elejétől pedig az Állatkert azon állataihoz, amelyek tartása különösen nagy múltra tekint vissza, a régi idők nevezetes állatainak emlékét felidéző táblákat is kihelyeznek.

Állatkertek Éjszakája – augusztus 27.

A nyár utolsó péntek estéjén természetesen a hagyományos Állatkertek Éjszakáját is megtartják a Budapesti Állatkertben, rengeteg élménnyel és látnivalóval, amelyek egy része szintén kapcsolódik majd a Jubileumi Emlékévhez – olvasható az állatkert közleményében.

Keresés az oldalon