Képeken Japán legmagasabb függőleges kertje

Turi Dániel
Japánban átadták a három épületből álló felhőkarcoló-komplexumot, a Toranomon Hills-t, ami nem csupán az ország legmagasabb épülete, de egyben a terület legnagyobb függőleges kertje is, 7800 négyzetméternyi zöld felülettel.

Japán sok mindenben számít úttörőnek a világban: nemrég itt adták át a világ legmagasabb csúszdáját és a világon elsőként a japán repülőkön kezdtek el rovarokból készült ételeket felszolgálni. Most pedig a természetvédelem és a környezettudatosság jegyében alkottak olyan épületegyüttest a szigetország fővárosában, Tokióban, ami világszerte egyedülállónak számít. A Toranomon Hills névre hallgató felhőkarcoló-komplexum ugyanis egyszerre az ország legmagasabb lakóépületként funkcionáló felhőkarcolója, másrészt pedig a világ egyik legmodernebb függőleges kertje is egyben – írja a designtaxi.com.

A Toranomon Hills első épületét nyolc évvel ezelőtt, 2014-ben adták át, nemrég pedig felépült a komplexumhoz tartozó két másik felhőkarcoló is, amely így már három épülettel magasodik Japán fővárosa fölé. A 219 méter magas építmények ezzel Tokió és az egész ország legmagasabb épületének számítanak – az igazán érdekes azonban mégsem ez, hanem az, hogy mindhárom épületben létrehoztak egy-egy úgynevezett függőleges kertet is, amik összesen ötvennégy emeleten keresztül húzódnak. Az Ingenhoven Architects nevű tervezőiroda elmondása szerint az volt a céljuk, hogy visszacsempésszék a természetet a tizennégy millió főt számláló, nagyvárosi környezetbe.

A növényeket kertészek választották ki a környezetnek megfelelően
A növényeket kertészek választották ki a környezetnek megfelelően

Képeken Japán legmagasabb függőleges kertje

Képeken Japán legmagasabb függőleges kertje

A növényeket kertészek választották ki a környezetnek megfelelően
A növények ellenállnak a szélnek és a szélsőséges japán időjárásnak
Az itt dolgozóknak közösségi tereket is kialakítottak
7800 négyzetméternyi zöldfelületet jelent Tokiónak az épület
Fotó megosztása:

A három épületet ráadásul egy közös, zöld terület köti össze, ami gyakorlatilag egy óriási park, számtalan étteremmel, kávézóval, valamint olyan terekkel, ahol megpihenhetnek az emberek.

Így nem csoda, hogy a felhőkarcolók közötti térben több szökőkút, virágoskert és padok is találhatók. Az újonnan átadott két torony egyébként irodaházként is működik, összesen harminchat emeleten találhatunk irodákat – természetesen az itt dolgozókra is gondoltak, akik akár az ebédidejüket is a parkban tölthetik. Emellett az itt található lakásokat is úgy alakították ki, hogy mindegyikhez tartozzon egy kisebb vagy nagyobb saját kert, ahol a lakók akár zöldségeket, növényeket is termeszthetnek. A Toranomon Hills összesen hétezer nyolcszáz négyzetméternyi zöldterülettel rendelkezik – a növények pedig szakemberek által úgy lettek kiválasztva, hogy ellenálljanak a környéken tapasztalható erős szélnek és viszonylag kevés törődéssel is lenyűgöző látványt nyújtsanak. Természetesen a tervezők az épületek kialakításánál arra is külön nagy hangsúlyt fektettek, hogy a három felhőkarcoló a Japánban jellemző cunamik okozta áradásokat is kibírja.