Világ 2020. március 25.

Kihaltak a világ második legnépesebb országában az utcák

Startlap Utazás Világ 2020. március 25.
Indiában háromhetes országos házikarantént rendeltek el kedden.

Háromhetes országos házikarantént rendelt el kedden az 1,3 milliárd lakosú Indiában Narendra Modi kormányfő a koronavírus-világjárvány elleni harc jegyében.

“Ma (kedd) éjféltől az egész ország karanténba kerül. India, minden állampolgára, önök, a családjuk megmentése érdekében” – jelentette ki a néphez intézett televíziós beszédében a világ második legnépesebb országának miniszterelnöke.

Rajasthan 2020.03.24. (Vishal Bhatnagar/NurPhoto via Getty Images)

A miniszterelnök felszólította az indiaiakat, tartsák be a “társadalmi távolságtartást”, és maradjanak otthon. “Más módja nincsen, hogy megússzuk a koronavírust” – figyelmeztetett.

Rajasthan 2020.03.24. (Vishal Bhatnagar/NurPhoto via Getty Images)

“Jusson eszükbe, hogy egyetlen kinn járó ember is hazaviheti a koronavírus súlyos betegségét” – óvta honfitársait.

Allahabad 2020.03.25 (SANJAY KANOJIA / AFP)

Alig hangzott el a miniszterelnöki figyelmeztetés, az indiaiak országszerte pánikszerűen rohanták meg az élelmiszerüzleteket az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói szerint.

Faridabad 2020.03.25.
(Money SHARMA / AFP)

A hét vége óta a dél-ázsiai hatalmas ország számos régiója jelentett be saját hatáskörben házi karantént.

Srinagar 2020.03.25. (Tauseef MUSTAFA / AFP)

Újdelhiben és több államban a lakosok csak a mindennapi élethez szükséges cikkek beszerzése érdekében hagyhatják el otthonukat.

A tömegközlekedés gyakorlatilag megbénult, számos határt lezártak, sorsára hagyva többmillió vendégmunkást.

A tömegközlekedés gerincének számító kiterjedt indiai vasúthálózat szintén leállt, akárcsak az államok között közlekedő buszok. Betiltották a hazai és a nemzetközi légijáratokat is.

“Kétségtelen, hogy ennek a házikaranténnak ára lesz a gazdaságban, de számomra minden indiai életének megmentése az elsődlegesen fontos” – mondta a kormányfő.

Srinagar 2020.03.25. (NOAH SEELAM / AFP)

Indiában kedd délután 519 igazolt fertőzést és 10 halálesetet tartottak nyilván a Johns Hopkins amerikai egyetemnek az egész világra kiterjedő nyilvántartása szerint. Szakértők szerint ez a szám jóval alatta van a tényleges adatoknak, mivel kevés tesztet végeztek el a világ második legnépesebb országában.

(MTI)

Keresés az oldalon