Tesztet kérnének a vendégektől az ausztriai hotelek és fürdők

Fatima
Izgalmas ötletekkel álltak elő, hogy mielőbb kinyithassanak a több mint 15 hete kényszerszünetelő üzletek, hotelek.

Legalább márciusig várniuk kell Ausztriában a szállodáknak és az éttermeknek, hogy megnyithassanak és a járványhelyzet ellenére biztonságosan üzemelhessenek – több elképzelés is született ezzel kapcsolatban. Az egyik alapján következő hónaptól hétfőtől csütörtökig a jelenleginél megengedőbb szabályozás értelmében az éttermek és kávéházak is kinyithatnának napközben, míg a hétvégékre ismét „kemény lezárás” lépne életbe, azaz az alapvető szolgáltatást nyújtó üzletek kivételével minden zárva tartana.

Illusztráció: Getty Images

– Ezzel fokozatos lenne a nyitás, miközben a lezárások járványügyi hullámtörőként szolgálnának, hétvégén pedig a tömeges tesztelés zajlana, amelyre az osztrák járványkezelés helyezi a hangsúlyt – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Balázs, a bécsi székhelyű GD Consulting turisztikai tanácsadó cég ügyvezetője. Hozzátette: amiatt is sürgető legalább a fővárosi kínálati piac megnyitása, mert drámai hangú nyílt levelet fogalmazott meg a tradicionális fővárosi kávéházi kultúra ápolásával foglalkozó szakmai egyesület is a régóta fennálló nehézségekkel kapcsolatban.

– A patinás Cafe Ritter minap bejelentett csődje csak az első a sorban – jelzi a 150 kávéházi taggal rendelkező, nagy tradíciójú egyesület. Hasonlóan a budapesti vállalkozások kormány által megoldott korábbi gondjaihoz, itt is amiatt szenvednek a cégek, hogy az ingatlantulajdonosok ragaszkodnak a teljes bérleti díjhoz, és ahogy az érintettek fogalmaznak:

ezzel sírásóként járulnak hozzá a bécsi kávéházi kultúra halálához, amely 2011 óta az UNESCO immateriális értékeket tömörítő világörökségi listáján szerepel – idézte fel Kovács Balázs.

Eközben a szállodások szerint a vendégek folyamatos tesztelése lehet a megoldás a sikeres újrakezdéshez, sőt: az ágazat képviselői szorgalmazzák, hogy a szállodákat is bevonják az osztrák kormány tesztstratégiájába a nyitvatartás érdekében, például az ausztriai Burgenland tartomány wellness- és fürdőszállodáit. Egyébként a szállodák és fürdők közelében ingyenes tesztutcákban a vendégek gyors, előzetes Covid-szűrésen esnének át, majd az eredményről SMS-ben értesülnének, ezt követően lehetne becsekkolni az épületbe.