Világ 2020. augusztus 13.

Ezeken a horvát tengerparti helyeken terjed leginkább a vírus

Startlap Utazás Világ 2020. augusztus 13.
Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma.

Horvátországban a járványügyi válságstáb szerdai jelentése szerint kedden 130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma. Hétfőn még 91 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Utoljára július 22-én emelkedett száz fölé a napi új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet, 140-et pedig július 10-én regisztrálták az országban.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: a legtöbb fertőzött a fiatal korosztályból került ki.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal.

Turisták Zadarban 2020. 08. 06-án (Denis LOVROVIC / AFP)

Szigorítottak

Capak kiemelte: kedden új ajánlásokat fogalmaztak meg az éjszakai szórakozóhelyek felé, miszerint zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Hozzátette: a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni.

A turisták száma Horvátországban augusztusban megközelítette az egymilliót, ami a tavalyi hasonló időszakban mért forgalom 90 százalékát tette ki.

Zöldek

Mint ismert, Magyarországon a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, július 15-étől hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

E besorolás szerint Horvátország a járvány terjedése ellnére továbbra is a zöld kategóriába tartozik, tehát magyar állampolgár kontroll nélkül léphet be hazánk területére.

(MTI)

Keresés az oldalon