Horvátországban rövidebb lesz a kötelező karantén, de csak az oltottaknak

Fruzsi
Tíz napról hét napra rövidül a koronavírus ellen beoltottak számára a karanténkötelezettség Horvátországban, negatív teszteredménnyel pedig még ennél is gyorsabban szabadulhatunk - tudatta Krunoslav Capak, a helyi közegészségügyi intézet (HJHZ) igazgatója.

Az új intézkedések azután lépnek életbe, hogy a HZJZ megfogalmazza a pontos ajánlásokat. A döntés oka, hogy a koronavírus omikron változatának lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tart, és a betegség lefolyása is enyhébb, mint a korábbi variánsok esetében volt – tájékoztatott Krunoslav Capak szombaton, a válságstáb ülését követően. Mindazonáltal – tette hozzá – az új vírustörzs megkerüli az immunrendszert, így a felgyógyultak és a beoltottak is újra megfertőződhetnek. Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is tíz napig tart majd a elkülönítés.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, és csak a határátlépési szabályokban lesznek változások. Figyelembe véve az Európai Unió útmutatásait, a beutazáshoz 365 napról 270 napra csökkentik a Covid-igazolványok érvényességi idejét két oltás esetén. Azok, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel is átléphetik a határt. A felgyógyultsági igazolás érvényességi ideje 180 nap.

Maszkos járókelők Horvátországban - tíz napról hétre rövidül a karantén a koronavírus ellen oltottak számára
Dominik Bindl/Getty Images

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 416 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1936 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 293 314-en kaptak védőoltást, közülük 2 007 945-en már a második adagot is beadatták maguknak. A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az országban 17 százalékkal nőtt a halálozási arány a koronavírus-járvány alatt. 2021-ben 63 611-en haltak meg, a második világháború óta a legtöbben. Csak tavaly decemberben 7313 fő hunyt el – ez 57,6 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlaga ugyanebben az időszakban.

(via MTI)