Határközeli látnivalók Horvátországban, amik ősszel is remek úti célok

Tamburaszó, finom borok, nagyszerű ételek, csodás túraútvonalak, elképesztő várak - a horvátországi Szlavónia rengeteg programlehetőséget kínál a kirándulni vágyóknak.

Ugyan Isztria és Dalmácia tengermenti vidékei valóban páratlanok, de távoliak és a nyár végével veszítenek is a turisztikai vonzerejükből. Szlavóniában, a Dráva és a Száva közötti horvát területen, ezzel szemben ősszel indul csak be igazán az élet. A vidéket gazdag történelem, ízes kultúra, finom borok és csodálatos túraútvonalak jellemzik. Ráadásul maximum egy-két órát kell autóznunk értük.

Cikksorozatunkban a szomszédos országok határmenti látványosságai közül ajánlunk úti célokat. Az első részben a horvát-magyar határ közelében lévő helyek közt szemezgettünk. 

Kopácsi-rét – állatkedvelő gyerekeknek

Akik maguk mögött hagynák pár napra a zajos, stresszes hétköznapokat, nyugalomra találhatnak a Kopácsi-rét különleges vidékén. A természetvédelmi terület Horvátország baranyai részein helyezkedik el, és két folyó, keletről a Duna, délről pedig a Dráva határolja. A Kopácsi-rét a családok számára is remek megálló, akik gyerekekkel keresnek kikapcsolódási lehetőséget. A területen – amellett hogy igazi madárparadicsom – nagy valószínűséggel rengeteg emlőst, köztük szarvast, borzot és vaddisznót is láthatnak a kirándulók.

Egy fiú kormoránokkal teli fákat néz a Kopácsi-rét Natúrparkban.
Kormoránokkal teli fa a Kopácsi-rét Natúrparkban. Fotó: Hrvoje Polan/AFP

Az itt lévő Szakadas nevű tavon lehetőség van továbbá hajózni, kenuzni, csónakázni. A sportkedvelők akár kerékpárral is felfedezhetik a különleges rezervátumot. A programlehetőségek közt szerepel még a madármegfigyelés, a horgászat és mindenképp érdemes ellátogatni a Tikves-kastélyhoz is. Az objektum a vidéki építészet egy nagyon különleges darabja.

Ha a sok látnivaló miatt tanácstalan vagy, hol kezd a túrát, a natúrpark azt ajánlja, indulás előtt menj a recepcióhoz, ahonnan egy ösvény vezet a Szakadas-tóhoz és a csónakkikötőhöz. A sétányon kihelyezett oktatótáblák által megismerheted a vadregényes mocsári környezetet.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kopački rit Nature Park (@ppkopackirit) által megosztott bejegyzés

 

A sétány teljes hossza 2400 méter. A látogatáshoz szükséges vásárolni egy alapjegyet, amelynek az ára személyenként mindössze 2 euró.

Papuk Natúrpark – pároknak, családoknak

Hasonlóan kellemes programozás várja az utazókat a Papuk Natúrparknál. Ez Horvátország egyik legszebb természeti parkja. A terület a gyönyörű erdei ösvényei, adrenalinparkja és vízesései miatt vált ismertté.

Túrázók az egyik legnagyobb jankovaci vízesésnél.
A Jankovaci Erdőpark egyik vízesése. Fotó: Startlap

A természeti csodákban gazdag táj kicsit több mint egy óra autóútra van a barcsi határtól. A környék remek őszi szórakozást kínál pároknak, családoknak és a túrázás kedvelőinek. A Papuk Natúrparkról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Raholca vára – romantikusoknak és történelemkedvelőknek 

A szlavóniai Papuk-hegység vidéke hemzseg a csodás váraktól is, az egyik legimpozánsabb romnak Raholca várát (Ružica grad) tartják. Az objektum egy domb tetején fekszik, amiről gyönyörű kilátás nyílik az erdős vidékre.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sanel Delić (@cocosanell) által megosztott bejegyzés

 

Raholca várához egy alig egy kilométeres ösvény visz fel, amely az Orahovac-tó (Orahovačko jezero) melletti Duzluk településről indul. Az útvonal alatt rengeteg tábla segít a tájékozódásban és abban, hogy elmélyedj a történelemben.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Croatsallovertheworld® (@croatsallovertheworld) által megosztott bejegyzés

 

Raholca vára Szlavónia egy ma is rejtett gyöngyszeme, amelyről számos legenda kering. Így a környék kalandvágyóknak, történelemrajongóknak, no és a romantikusoknak is szuper őszi úti cél. Az objektum és Harkány között nincs 65 kilométernyi távolság.

Újlak – borkedvelőknek

Horvátország keleti és délkeleti részei a borkedvelőknek is tartogatnak őszi úti célokat, nem is akármilyeneket.  Újlak (Ilok), Horvátország legkeletibb városa, évszázados borkészítési hagyományokkal büszkélkedik. Az újlaki pincéket nem csupán a helyi borkülönlegességek teszik egyedivé, az iloki borokból és finomságokból akár tamburaszó mellett is lehetőséged adódhat kóstolót venni.

A gasztrotúra mellett ugyanakkor érdemes megismerkedni a mesebeli Ilokkal is.

A város régi központját az Odescalchi-kastély uralja, itt található az Újlak Város Múzeum, valamint van egy gyönyörű templom-kolostor együttes is a közelben, ahol csodálatos kilátás vár rád a Dunára és a szomszédos Szerbiára.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Darko Kešnjer (@darko_kesnjer) által megosztott bejegyzés

 

A város körülbelül 145 kilométerre található Harkánytól.

Vörösmart – a falusi turizmus után vágyóknak

Hasonlóan remek állomás a szőlő és bor rajongóinak Vörösmart (Zmajevac), hiszen a magyar nemzetiségű horvátországi település az egyik leghíresebb helyi gasztrofalu a szomszédunkban.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Beautiful Croatia ® (@beautifulcroatia) által megosztott bejegyzés

 

Vörösmart Eszéktől (Osijek) északkeletre, a Duna mellett található, a település és Harkány között körülbelül 60 kilométer a távolság.

A község legismertebb borászai közt említik meg a Gerstmájer családot, a Josić pincészetet, a Varga családot valamit a Čočić pincészetet. Azoknak, akik a jó baranyai borok mellé valami finomat is harapnának, a „Čokot čarda”, a „Monjoroš” vadászház (Lovačka kuća „Monjoroš) és a „Baranjski dvori” nevű helyekre érdemes betérniük.

De Vörösmart nem csupán a híresen jó boroknak köszönheti a különleges zamatát.

A helynek több ezer éves történelme van: területén limes menti római kolónia volt az ókorban, Verusmorth néven először 1246-ban említik a települést. Napjainkban leginkább a Horvátország szerte ismert bormaratonról híres a település.

A Bor/Vinski maraton a régió legrégebbi és legnagyobb bormaratonja.

Az eseményen a versenyzők térkép segítségével keresnek meg előre meghatározott borospincéket, ahol megkóstolják és értékelik a borokat. A maraton győztese az, aki elsőnek átmegy a pincéken és eljut a kijelölt célig. A programon csak regisztráció és regisztrációs díj fizetése mellett lehet részt venni. A kétnapos bormaratonon a versenyek mellett lehetőség nyílik belekóstolni a baranyai borokba és ételekbe, tartanak nemzetiségi vásárt, kulturális felvonulást, továbbá kiváló zenészek is fellépnek. Az idei eseményt szeptember 22. és 23. között rendezik meg.

Vörösmart legalább annyira büszke a magyar nemzetiségű, mint a horvát borászaira. Az eseménynél a Maraton kulcsfigurái között említik meg például Varga Ferencet, a Kováts pincészetet és a Kolar családot.

Diakovár – a lovaglás szerelmeseinek

Ha az utad Szlavóniába visz, mindenképpen látogasd meg a varázslatos Diakovárt (Đakovo) is, amely tele van történelmi, kulturális és természeti értékekkel. A város ad otthont Horvátország egyik legszebb katedrálisának, a Szent István-székesegyháznak, amit a helyiek az építészet egyik igazi gyöngyszemének tartanak.

Diakovár széles körben ismert a helyi ménesbirtokról is, ami Európa legrégebbi ménesei közé tartozik a források szerint. A birtok többek között azért remek megálló az utazóknak, mert vezetett programokat, családi napokat és lovasbemutatókat is kínálnak a programlehetőségeik között.

Diakovár és Harkány közt úgy 100 kilométer távolság van.