Tippek 2020. szeptember 05.

Hamarosan megnyílik a világ első virtuális múzeuma

Fatima Tippek 2020. szeptember 05.
A világjárvány miatt egy csapásra bezártak a múzeumok és kulturális intézmények, sokan vitruális tárlatvezetéseket indítottak kárpótlásul. Hamarosan pedig megnyílik egy múzeum, amely a digitális térbe van betonozva - ily módon ez lesz az első, amely teljesen a virtuális élményt helyezi előtérbe és középpontba.

Szeptember 4-én indul a VOMA vagyis a Virtuális Online Művészeti Múzeum. Ez a világ első, teljesen interaktív virtuális múzeumának számít, amely klasszikus és kortárs művekkel büszkélkedhet a világ minden tájáról. Lee Cavaliere múzeumigazgató által kurált gyűjtemények az Ermitázs Múzeumból, a Chicagói Művészeti Intézetből, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumból, a párizsi Musée d’Orsay-ból, a madridi Museo del Pradóból származnak, emellett tartalmazzák többek között Nan Goldin, Kara Walker és Li Wei modern alkotásait.

Változatos kiállítások

Az egyik kiállítás az emberi kapcsolatokról, míg egy másik a Degenerate Art Show-t mutatja be, amely az 1937-es náci kiállítás rekreációja, ami elítéli az úgynevezett “degenerált” művészek munkáját, mint Max Beckmann és Henri Matisse, ezzel is bemutatva, hogyan lehet a művészetet felhasználni az elnyomás eszközeként – írja a Lonely Planet. A jövő művészetére is összpontosítanak, köszönhetően az innovatív művészek digitális alkotásait elősegítő programnak.

Hamarosan megnyílik a világ első virtuális múzeuma
Fotó: Getty Images

A VOMA csapata építészek, CGI-tervezők, játékosok és kurátorok legénységére támaszkodott, hogy olyan grafikát hozzanak létre, melynek célja egy különleges virtuális, ám hiteles galéria és múzeum élmény megvalósítása. Minden darab nagy felbontásban jelenik meg, és a kapcsolódó média- és referenciaanyagok mellett kerül bemutatásra. 

“A virtuális nézőterem magányos hely érzetét keltheti – csendes, üres, néha kissé nyugtalan” – mondta sajtóközleményben Stuart Semple művész, a múzeum megálmodója, hozzátéve: “Azt akarjuk, hogy látogatóink érezzék: ez az ő terük; szeretnénk, hogy vágyjanak újra és újra visszatérni, meglátogassanak új kiállításokat, vagy csak időtöltésre használják.”

A VOMA szeptember 4-én indul a voma.space oldalon.

Keresés az oldalon