Poszeidón újabb templomát találhatták meg Görögországban

Turi Dániel
Nem mindennapi leleteket találtak a görög tenger partjainál: egy olyan templom romjaira bukkanhattak, amit több ezer évvel ezelőtt építettek Poszeidón tiszteletére.

Görögországkétségtelenül a világ egyik leggazdagabb, legszínesebb történelmével rendelkezik, ami évezredekre nyúlik vissza. Nem is csoda, hogy a tudósok, a régészek folyamatosan fedeznek fel újabb és újabb fontos történelmi emlékeket az országban, mint például legutóbb a feltehetőleg Poszeidónnak tulajdonított templom egy részét – írja a Design Taxi.

A görög mitológiában az isteneknek se szeri, se száma: megszámlálhatatlan emberarcú isten, félisten, borzasztó és barátságos lény szerepel, akik közül az egyik a tengerek, a vizek ura, Poszeidón. Az ő szerepe az ókori Görögországban különösen fontos volt, olyannyira, hogy

több olyan, időszámításunk előtti századokból származó épületet ismerünk, amiket a szakértők szerint az ő tiszteletére emeltek: találunk ilyeneket Görögországban és Olaszországban egyaránt.

Úgy tűnik azonban, hogy most egy újabb Poszeidón templommal bővülhet a lista, ugyanis a Mainz Egyetem kutatói felfedezték egy olyan oltár helyét, amiről már kétezer évvel ezelőtt is beszámoltak.

Poszeidón templom Athénban
Fotó: Getty Images

Az egyetem munkatársai azért feltételezik, hogy Poszeidón leomlott templomának egy részét találhatták meg, mert a szentély pontosan azon a helyen áll, ahol a kétezer évvel ezelőtt élő történetíró, Sztrabón írta. A feltárások azt bizonyítják, hogy a területen rendkívül gyakori jelenségnek számított a szökőár, feltételezhető, hogy emiatt is omlott le a történetekből ismert templom.

A márványkád maradványa Görögországban
Fotó: designtaxi.com

A kutatások egyébként nem most, hanem 2016-ban kezdődtek: ekkor és később, 2017-ben, 2018-ban és 2021-ben is végeztek különböző geofizikai kutatást a környéken, hogy pontosan meghatározzák az ásatás helyét. A jelenleg valamivel több, mint

kilenc méter szélességű építmény alapja a földmérések alapján legalább huszonnyolc méter hosszú lehetett,

ami újfent egybevág azzal, amit Sztrabón írt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητ. (@minculturegr) által megosztott bejegyzés

 

A jelenleg is folyó archeológiai, geoarcheológiai és geofizikai vizsgálatok minden bizonnyal éveken át tartanak majd, amíg pontosan sikerül meghatározniuk a templom építésének célját, valamint idejét. Ahhoz képest viszont, hogy csak nemrég kezdték meg az ásatásokat máris találtak olyan érdekes leleteket, amik további bizakodásra adnak okot: a felszínre hozták ugyanis egy márványmedence darabjait és a tetőszerkezet egy részét is.