Üdülőhelyet evakuáltak Görögországban erdőtűz miatt

Fruzsi
A hegyi erdőkben keletkezett tüzek pusztítottak a földközi-tengeri Leszbosz szigetén a Vatera nevű nyaralóhely tengerparti házai között szombaton.

A görög hatóságok elrendelték a sziget déli részén fekvő, nyolc kilométer hosszú homokos tengerparttal rendelkező népszerű nyaralóhely kiürítését, mivel az erdőtüzek az erős, forró szél miatt veszélyes közelségbe kerültek. A térség felett messziről is jól látható, vastag füstfelhő gomolygott.

“A házak megmentéséért küzdünk”

– nyilatkozta Taxiarkisz Verrosz nyugat-leszboszi polgármester az egyik helyi televíziónak.

Kilátás az Ageai-tengerre és Leszbosz szigetére - erdőtűz miatt evakuáltak
Renato Valterza/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Több épület is leégett és egy tűzoltó megsérült, amikor a lángok elérték Vaterát. Görögország idén már a második, egymást követő nyáron küzd veszélyes erdőtüzekkel. A hét elején az Athén körüli hegyekben keletkezett erdőtűz házakat rongált meg, és több száz embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A görög hatóságok szerint az idei nyár az egyik legforróbb és legkeményebb a Földközi-tenger térségében. 2021-ben az erdőtüzek mintegy 121 ezer hektárnyi erdős és bozótos területet égettek fel Görögország szerte a délkelet-európai országban 30 éve tapasztalt legforróbb nyári hőhullám közepette.

(via MTI)