Roxfort vagy Hobbitfalva? -Ikonikus filmek ikonikus helyszínei

Turi Dániel
Szeretnéd újraélni a Mamma Mia! pillanatait, vagy inkább a Gyűrűk ura világába csöppennél bele? Esetleg a Sztárom a párom az unalomig ismételt örök kedvenc? Most megmutatjuk, hol találhatók és hogy festenek a valóságban az emlékezetes filmek emlékezetes helyszínei.

Notting Hill, London – Sztárom a párom

Hugh Grant a Portobello Road-on Londonban
Fotó: 7e Art/Polygram Filmed Entertain / Photo12 via AFP

Az 1999-ben, Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével készült romantikus komédia világszerte milliók szívét hódította meg és az igazság az, hogy ez nem is annyira meglepő: bár a történet egyáltalán nem életszerű, a karakterek mégis szerethetők és emberiek – és ehhez csak hozzátesz az, hogy a film nagy részét valóban a londoni Notting Hill környékén forgatták. A könyvesbolt pedig – ami talán az egész film legfontosabb helyszíne – ma is turisták ezreit vonzza, arról nem is beszélve, hogy folyamatosak a boltban illetve az előtte lévő utcán a lánykérések, amire persze igen nehéz lehet nemet mondani. Az egyszerűen csak Notting Hill Bookshop névre hallgató üzletet pár évvel ezelőtt a bezárás fenyegette, de mára nagyobb a népszerűsége, mint valaha és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben megváltozik majd.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Notting Hill Bookshop (@nottinghillbookshop) által megosztott bejegyzés

 

A környék másik legismertebb helyszíne a Portobello Road, ami szintén nagy szerepet kap a filmben: az ikonikus színes házaival és az utcai piacával szinte kötelező meglátogatni annak, aki Londonban tartózkodik. 

Elképesztő tömeg a Portobello Roadon
Fotó: Chris Mouyiaris / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Szkopelosz, Görögország – Mamma Mia!

Szkopelosz szigete az évek alatt a turisták kedvence lett
Fotó: Littlestar / Playtone / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

A sokáig eldugott, kevésbé ismert görög szigetet ma már a helyiek és természetesen a turisták is csak Mamma Mia! szigetként emlegetik, amire persze jó okuk is van, hiszen az itt élők ma már szinte teljes egészében a turizmusból élnek. Az ABBA dalaira épülő zenés film pillanatok alatt lett a közönség kedvence – és ehhez persze kellett Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Cher és még egy tucatnyi világsztár is, de az is nagyban hozzájárult a sikerhez, hogy Szkopelosz a maga érintetlenségében még az alapvetően gyönyörű görög szigetek közül is kilóg a páratlan szépségével.

Az alig ötezer fős falu tárt karokkal várja a látogatókat
Fotó: Getty Images

Az Égei-tenger északi részén található földdarab elképesztően zöld növényzettel rendelkezik, ami ritkaságszámba megy, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években, a turizmusból befolyó pénzekből folyamatosan renoválják az itt található épületeket, kiépítettek strandokat is, de mindezt természetesen úgy, hogy ne vegyenek el semmit a kasszasikerben látott természetes környezetből. Mondanunk sem kell, hogy a szigeten van lehetőség olyan vezetett túrára is, ahol a Mamma Mia! helyszíneit járhatják be az érdeklődök, ráadásul egyáltalán nem borsos, nagyjából tizenhatezer forintos áron.

Az Égei-tenger látványa vonzza a turistákat

Matamata, Új-Zéland – A Gyűrűk Ura

Az apró házakat belülről is meg lehet nézni
Fotó: Francesco vaninetti / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Új-Zélandköztudottan a világ egyik legrejtélyesebb és legvadabbnak tartott tája és talán épp ez az oka, hogy A Gyűrűk Ura rendezője, Peter Jackson ezt választotta a történet helyszínéül. Kevesen tudják azonban, hogy a huszonegy éve, 2001-ben bemutatott nagysikerű film egyik helyszíne, az úgynevezett Hobbitfalva a valóságban is létezik és évente több ezer turistát fogad. Az Új-Zéland északi részén található Waikato területén található apró házak, az elképesztően látványos környezet és a talán mindennél zöldebb fű igazi turistaparadicsommá nőtték ki magukat.

 
Örök emlék marad az új-zélandi látogatás
Fotó: Neale Clark / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

 

Egészen elképesztő, hogy annak idején az apró, földbevájt házak építéséhez még az új-zélandi hadsereg is segítséget nyújtott: az ő eszközeikkel kötötték össze az akkor még elhagyott területet a lakott részekkel. A környéken található több tó is, amik teljesen rendszertelenül elágaznak, ezzel még  inkább ráerősítve a mesebeli látványra. A környéken természetesen naponta több, helyiek által vezetett túraútvonal megismerésére is van lehetőség, nagyjából harmincezer forintos áron.

 

Glenfinnan, Skócia – Harry Potter

A Glenfinnan viadukt az 1900-as évek elején épült
Fotó: Andrew Sproule / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

 Minden idők egyik legnépszerűbb könyvének és a belőle készült filmadaptációnak, a Harry Potternek kismillió csodálatos és emlékezetes helyszíne van, mi azonban most a klasszikus Roxfort Expressz útvonalát választottuk. Minden egyes alkalommal, amikor kívülről látjuk a vonatot, ami Londonból szállítja a kis varázslókat és boszorkányokat, a szerelvény egy monumentális és lenyűgöző látványt nyújtó viadukton keresztül halad.

Szervezett utazások a viadukt környékén
Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

A valóságban ez az építmény Skócia északi részén, Glenfinnan városa mellett található és legalább annyira lélegzetelállító, mint ahogy azt a varázsvilágban látjuk. A huszonegy lyukú híd összesen kicsivel több mint háromszáz méter hosszú, ráadásul harminc méter magas, így valóban nem mindennapi a látvány. Az észak-skóciai Inverness városából naponta több túra is indul a helyszínre, megspékelve a környéken található Loch Ness-szel is és így, egyben közel fél napot és nagyjából hatvanezer forintot vesz igénybe.

Matmáta, Tunézia – Star Wars

A helyszín minden Star Wars rajongónak ismerős lehet
Fotó: Lucasfilm / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Tunézia hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb úti cél, az egész éves jó időjárás, a folyamatosan megújuló strandok és a páratlan vendégszeretet mellett azonban akad még egy ok, amiért megéri az észak-afrikai országba utazást tervezni. Ez pedig nem más, mint hogy itt forgatták aStar Wars filmek talán leghíresebb jeleneteit – az apró város, Matmáta szolgáltatta ugyanis a helyszínt a főszereplő, Luke Skywalker otthonának. A település, ami négyszázötven kilométerre található Tunisztól, a hetedik század óta lakott – az itt élő berberek azonban nem szokványos épületekben, hanem földbe vájt odúkban élték a mindennapjaikat.

A helyiek a turizmusból élnek
Fotó: Emilie Chaix / Photononstop / Photononstop via AFP

Épp ezért volt tökéletes választás a Tatuin bolygón zajló jeleneteket itt leforgatni, a közel hétszáz, kilenc méteres átmérőjű és ugyanilyen mély barlanglakás visszaadja a kietlen sivatagi hangulatot is, de közben mesebelinek is tűnik. A helyiek természetesen kihasználták a hirtelen jött népszerűséget, Tuniszból és a környékről több utat is indítanak Malatába, ahol néhány ilyen odút fel is újítottak, modernizáltak, olyannyira, hogy ma már egész éven át látogatható hotelként is funkcionálnak. Ilyen többek közt a Sidi Driss hotel, ami annyira népszerű, hogy jelenleg csak személyes egyeztetés után lehet szobát foglalni.