Belföld 2020. május 05.

Újraindul az élet Ferihegyen, íme a részletek

Fatima Belföld 2020. május 05.
A járvány miatt szinte teljesen leálló légiközlekedés Európa-szerte kezd éledezni, a légitársaságokkal együtt a Liszt Ferenc Repülőtér is lassan, fokozatosan tér vissza a régihez hasonló kerékvágásba.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legfrissebb tájékoztatójában az áll, hogy újraéled Ferihegy, a járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalom-növekedés tükrében nyitja újra. Azt is közölték, milyen intézkedések vannak érvényben az újraéledő reptéren.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Online utasfelvétel előnyben

Az értesítőben leírták, hogy az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A Terminálon található, utasfelvételi (check-in) pultok a 2B Terminálon üzemelnek, ám arra kérik az utasokat, hogy az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében. A Magyarországon hatályos kormányrendelet értelmében a repülőtéri vendéglátóegységekbe az utasok csak ételrendelés céljából léphetnek be, fizetés és az étel átvétele után nem tartózkodhatnak az étteremben. A 2. Terminál területén jelenleg az B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység, a tranzit területen található kiskereskedelmi egységek azonban zárva tartanak. A repülőtér 2B terminálján, az indulási szinten található SPAR változatlanul nyitva van – írták.

Utazás előtt mindenki tájékozódjon a célországban érvényben lévő korlátozásokról!

Belépés az országba

Április 30-i kormányrendelet értelmében megváltoznak a Magyarország területére történő belépés szabályai: a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Dél-Koreából haza érkező magyar állampolgár, aki üzleti útról tért haza nem köteles házi karanténba vonulni, melynek részletszabályairől és feltételeiről a a rendeletben határoznak. Emellett Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák és dél-koreai állampolgárok egyedi felmentés nélkül beléphetnek, ha az állampolgárságuk szerinti ország területéről utaznak Magyarországra, valamint utazásuk a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti céllal történik.

Közlekedés és parkolás

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki-és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót vehetik igénybe. A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik, a 100E busz közlekedését azonban április 1-jén felfüggesztették, ezzel kapcsolatban a BKK oldalán lehet tájékozódni. A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Keresés az oldalon