A filmvilág legizgalmasabb helyszínei, amit egyszer az életben látnod kell

Turi Dániel
A Nyugati pályaudvar is felkerült az Európai Filmkultúra Kincsei közé. Jelenleg harmincöt ikonikus, a filmtörténetet meghatározó helyszín található a neves listán, mi pedig ezekből szemezgettünk!

Szeptemberben derült ki, hogy egy magyar helyszín, a Nyugati pályaudvar is megkapta a kitüntető Európai Filmkultúra Kincse címet. A díjat, amit 2015 óta ítélnek oda, olyan kultikussá, ikonikussá váló helyek és látványosságok kaphatnak meg, amik jelentős szerepet játszottak az európai filmkészítés történetében és sokat tettek hozzá ahhoz, hogy a kontinensen készült filmek a világ élvonalába kerülhessenek – adott esetben pedig ahhoz, hogy egyáltalán megszületett a filmművészet. A listán jelenleg harmincöt különböző helyszín szerepel, mi pedig most összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat és legmeglepőbbeket!

 

Lumière Intézet – Lyon, Franciaország

A Lumiére Intézet, az egykori Lumiére-gyár bejárata előtt sétál el egy férfi
Fotó: Benoit Pavan / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Amikor 2015-ben útjára indult a kezdeményezés, teljesen egyértelmű volt, hogy a Lumière-fivéreknek helyük van a listán, hiszen végső soron ők voltak azok, akik feltalálták a mozgóképet és a mozit. A franciaországi Lyon Monplaisir negyedében található Lumière Intézet az elsők között kapta meg az Európai Filmkultúra Kincse címet, ami nem is csoda, hiszen 1895-ben innen indult nemcsak a kontinens, de a világ filmgyártása is. Bár ma már csak az egykori gyárépület és az úgynevezett Lumière villa az, ami teljes egészében megtekinthető, ezeket viszont

olyan muzeális filmtörténeti emlékekkel töltötték fel, amiknek az értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen.

Az első panorámakép, amit a Lumiére-testvérek készítettek
Az első panorámakép, amit a Lumiére-testvérek készítettek

A filmvilág legizgalmasabb helyszínei, amit egyszer az életben látnod kell

Az első panorámakép, amit a Lumiére-testvérek készítettek
Minden idők egyik első kamerája a Lumiére Múzeumban
A Leica-1 névre keresztelt kamera a kiállításon
A Lumiére-gyár bejárata nappali fényben
Fotó megosztása:

Megtalálhatóak itt az első kísérleti kamerák, amikkel a világtörténelem első mozgóképes anyagait leforgatták, de az úgynevezett Indiai szoba is teljes egészében megtekinthető – itt tartottak a világon először nyilvános filmvetítést.

A Lumière-fivéreknek valójában nem hatásuk volt a filmművészetre: ők alkották meg azt.

A helyszín már csak azért is bír felfoghatatlan történelmi jelentőséggel, mert ennek a gyárépületnek a kijáratánál készült minden idők első filmje az úgynevezett A munkások elhagyják a gyárat is.

 

Az Intézet a hétfői nap kivételével minden nap tíztől fél hétig tart nyitva és a háromezer forintos belépőért egyedülálló élményben lehet része a látogatóknak.

Trevi-kút – Róma, Olaszország

A Trevi-kút és az azt övező szobrok
Fotó: GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Az olasz fővárosban, a 17. században épült látványosság valószínűleg nem csupán Európában, de az egész világon is az egyik legismertebb szökőkútnak számít, amit évente több millió turista keres fel, hogy egy jelképes aprópénzt a kútba hajítva kívánjon valamit. Ez a szokás – nem meglepő módon – egyébként a filmvásznon is megelevenedik, sőt valószínűleg épp emiatt lett világszerte népszerű: a Három pénzdarab a szökőkútban című alkotásban a főszereplők szerint ugyanis két bedobott aprópénz segít a szerelem megtalálásában, három pedig a válásban lehet hasznos.

Turisták a Trevi-kút előtt Rómában
Turisták a Trevi-kút előtt Rómában

A filmvilág legizgalmasabb helyszínei, amit egyszer az életben látnod kell

Turisták a Trevi-kút előtt Rómában
Modellek a Fendi bemutatóján a Trevi-kút előtt
Anita Ekbert és Marcello Mastroianni az Édes élet című filmben
Fotó megosztása:

De messze nem ez a legismertebb film, amiben felbukkan a Trevi-kút. Az Audrey Hepburn főszereplésével készült Római vakációban is rendre felbukkan a látványosság, de

igazán legendássá mégis Anita Ekberg tette, aki Fellini Édes életében az éjszaka közepén mártózik meg a kútban.

 

Róma egyik jelképe egyébként az elmúlt időszakban több eseménynek is helyt adott, többek közt klímatüntetéseket és divatbemutatót is tartottak itt.

Plaza de España – Sevilla, Spanyolország

A Plaza de España csatornája és a fölötte húzódó egyik híd
Fotó: Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP

Ma már Sevilla ékköveként is ismert a hatalmas, ötvenezer négyzetméteres tér a közepén álló félkörívben futó, óriási épületével. A Plaza de España-t az 1929-es világkiállítás legnagyobb durranásának szánták – ami úgy tűnik, össze is jött, hiszen azóta is ez Sevilla egyik legnépszerűbb látványossága. A teret körbeölelő csatornarendszer, az elképesztő tornyok – amiket sokáig még túl magasnak is tartottak a helyiek – és az oszlopcsarnok nem csak a turistáknak, de a filmkészítőknek is a nagy kedvence.

Sevilla látványossága, a Plaza de España
Sevilla látványossága, a Plaza de España

A filmvilág legizgalmasabb helyszínei, amit egyszer az életben látnod kell

Sevilla látványossága, a Plaza de España
A Plaza de España félkörív alakú boltívei
Dior divatbemutatón modellek a Plaza de España lépcsőin
Natalie Portman és Hayden Christensen a Csillagok háborúja jelenetében a Plaza de España helyszínén
Fotó megosztása:

Olyannyira, hogy az 1962-es, hétszeres Oscar-díjas, egy generáció számára meghatározó

Arábiai Lawrence nagy részét is itt forgatták, de a modern filmesek sem hagyták figyelmen kívül a helyszín csodálatos adottságait.

A Csillagok háborújának is forgattak itt jelenetet, valamint A diktátor című filmhez is felhasználták, illetve használták már divatbemutató helyszínéül is. 

007 Elements – Sölden, Ausztria

Az ausztriai Alpokban, 3000 méter magasan található épület
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A tiroli Ötz-völgyi-Alpokban megnyílt múzeumot minden James Bond rajongónak kötelező látnia. A helyszín – ami egy évvel ezelőtt, 2021-ben vált az Európai Filmkultúra Kincsévé -, eredetileg a 2015-ös Bond-film, a Spectre – A Fantom visszatér egyik ikonikus épülete, amit mára teljesen átalakítottak és rengeteg, a 007-eshez köthető relikviával kiegészítve múzeummá alakították. A helyszín önmagában sem mindennapi, hiszen

több mint háromezer méteres magasságban található, ráadásul a kiállítás a sziklákba vájt alagutakon keresztül tekinthető meg, így kicsit mi is titkosügynöknek érezhetjük magunkat.

 

 

A sziklák között a Bond-filmben használt, kiállított autó
A sziklák között a Bond-filmben használt, kiállított autó

A filmvilág legizgalmasabb helyszínei, amit egyszer az életben látnod kell

A sziklák között a Bond-filmben használt, kiállított autó
Bond-film vetítése a söldeni Bond-múzeumban
A kiállított repülő, amit a Bond-filmben is használtak
Fotó megosztása:

A háromezer négyzetméternyi alapterületű épület és a hozzátartozó bunkerrendszer hét barlangot és kilenc – sajnos fűtetlen – helységet köt össze. A 007 Elements névre hallgató múzeumot már csak azért is érdemes meglátogatni, mert csak és kizárólag a Söldenből induló drótkötélpályán lehet eljutni, így már az odaút is biztosan kalandos lesz. Az épületben egyébként filmvetítéseket, tárlatvezetéseket és különböző, a James Bond-kultuszhoz köthető előadásokat is szoktak tartani.

 

A múzeum minden nap reggel kilenctől délután fél ötig tart nyitva, az árak viszont eléggé változóak: a legolcsóbb jegy 22 euróért, vagyis nyolcezer forintért lehet a miénk, de egy éjszakai tárlatvezetésért már többet, huszonötezer forintot kell fizetni.