Itthon 2020. február 10.

Eplény: síparadicsom a határon innen

Balázs Itthon 2020. február 10.
Ma már nem feltétlen kell hosszú útra vállalkozni, ha valaki síelni szeretne, hiszen Budapesttől egy bő órányi autóútra fekszik az ország egyik legjobban felszerelt síparadicsoma. Az eplényi pályán a teljesen kezdők éppen úgy tudnak menni, mint a tapasztalt síelők.

A Bakony lábánál található Eplény, amely az utóbbi években Magyarország egyik legfontosabb síközpontjává nőtte ki magát. A Veszprémtől északra 14 km-re, Zirctől délre 7 km-re fekvő település a 82-es főút mellett található. Így akik a fővárosból indulnak, azok akár a megyeszékhelyt érintve, akár az apátságáról ismert településen át meg tudják közelíteni Eplényt. A két nagyobb város egyébként is jó kirándulási lehetőséget biztosít azok számára, akik nem csak egy gyors siklás miatt látogatnak el a Bakonyba, hanem több napot szeretnének eltölteni a környéken.

A legmodernebb magyar pálya

Az eplényi Intersport Síaréna a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik.

Itthon az egyik leghosszabbnak számít az a kék jelzésű pálya, amely immár egy kilométer hosszú és csaknem 50 méter szélességben lehet besíelni. Ez a kevés tapasztalattal rendelkező sportolók számára is ideális terepet kínál.

Sőt a pályarendszer úgy lett kialakítva, hogy erről a szakaszról át lehet síelni más pályára, így egy összességében 1927 méter hosszú szakasz áll a síelők rendelkezésére. Ezzel elmondható, hogy Eplényben van az ország leghosszabb megállás nélkül síelhető útvonala. Ez a hossz, a környező országok pályáival összevetve is már említésre méltó, további pozitívum, hogy kezdők számára is jól síelhető. Ugyanakkor a gyakorlott sportolók is megtalálhatják itt a kedvükre való terepet, hiszen a síaréna összesen közel 8 kilométer hosszú pályarendszere 16 különböző útvonalat kínál a téli sport szerelmeseinek. Így aki nehezebb pályára vágyik, annak sem kell csüggednie, hiszen van itt piros és fekete jelölésű is.

Síelők az eplényi Síarénában 2016. január 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Természetesen felmerül, hogy mi a helyzet a mostanihoz hasonló enyhébb telek esetén. Érdemes leszögezni, hogy a modern és hatékony hógyártó kapacitásnak köszönhetően a hószegényebb években is hosszúak a síszezonok Eplényben.

A síparadicsomban közel 50 hóágyú biztosítja a zavartalan sportolást. Ezek az eszközök óránként 600 köbméter hó előállítására képesek, így szinte az időjárástól függetlenül lehet bátran síelni.

Az Eplényben üzemelő nyolc sílift között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját is.

Sífelvonó Eplényben – MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ráadásul nem csak napközben, hanem sötétedés után is van lehetőség a pályák egy részének a használatára. Eplény ezzel is kiemelkedik egyébként a hazai mezőnyből, az itteni síarénában több mint 4 kilométer kivilágított sípálya található.

Felveszi a versenyt a külföldi pályákkal

A helyszínen nem csak sípályákat találhatunk, de színvonalas szolgáltatásokat is kínálnak az ide látogatók számára. Egyebek mellett síkölcsönző és síszerviz, de például kulturált módon lehet parkolni, és értékmegőrző is üzemel. A pályarendszer kiépülésével a vendéglátóhelyek száma párhuzamosan nőtt, így tényleg elmondható, hogy aki ide érkezik, annak már nem kell fájdalmas kompromisszumokat kötnie. Korábban ugyanis jellemző volt sajnos a hazai síterepeken, hogy hiába lehetett esetleg helyben is sportolási lehetőségeket találni, azok infrastruktúrában és szolgáltatásokban is annyira gyengék voltak, hogy a többség inkább szavazott egy sokórás autóútra, és választott külföldi sípályát.

Síelők az eplényi Síarénában 2019. január 13-án. MTI/Bodnár Boglárka

Aki családosan indul síelni, annak a hóbiztos terep mellett fontos szempont, hogy oktató is rendelkezésre álljon, ez a nagy külföldi terepeken mindenhol adott, így biztosítják azt, hogy mindenki jó élménnyel térhessen haza. Persze az is cél, hogy amíg a gyermekek az oktatóval vannak, addig a szülők is nyugodtan síelhetnek, vagy pihenhetnek, hiszen nem kell rájuk külön figyelni. Örvendetes, hogy ez sem lehet már ok a hazai pályák elkerülésére.

Az eplényi pálya aljában ugyanis immár több éve megtalálható egy sí és snowboard oktatópálya, ahol kortól függetlenül profi oktatóktól tanulhatnak az érdeklődők.

Látnivalók a sípályákon túl

Ha csak rövidebb időre érkezik valaki, akkor is érdemes legalább Eplényt megnézni. Az 500 lelkes kis falu mesebeli bakonyi környezetben fekszik. Enyhébb időben kiránduljunk egyet az Ámos-hegyi Pihenőerdő tanösvényen, és nézzük meg Ámos-hegyi kilátót. A tavaszi-nyári időszakban idelátogatók számára lehet elsősorban érdekes a Malom-völgy, ahol a patakparton sétálhatunk, és arra is lehetőség van, hogy ott piknikezzünk, vagy sütögessünk, illetve az ügyességünket is próbára tehetjük az erdei torna pályán.

Aki több idő tölt a környéken az mindenképp menjen el a Bakony fővárosaként is emlegetett Zircre. Magyarország legmagasabban fekvő városa közel 900 éves múltra tekint vissza. Közismert nevezetessége a 12. század végén III. Béla király által alapított Ciszterci apátság.

Az itteni templom és az apátság eredetileg román stílusban épült. Később a monostor környéke folyamatosan bővült, a mostani templom kapcsán általános vélemény, hogy az Magyarország egyik legszebb barokk templomépítménye.

Az épületnek különlegesen szép, országosan is kiemelkedő jelentőségű főoltára van, amely ugyancsak a barokk stílusjegyeit viseli magán.

A Zirci Ciszterci Apátság felújított épülete 2013. május 15-én. MTI Fotó: Beliczay László

Nagy élmény a Zirci arborétum, amely 20 hektáron terül el, részben a belvárosban. Ez a ciszterci apátság egykori angolkertjéből lett kialakítva, és mintegy 600 fa és cserjefajta szerepel a gyűjteményben.

Zircnél is sokkal több élményt kínál Veszprém, ahol családosoknak kötelező program az állatkert meglátogatása. De emellett számos egyéb olyan látnivaló található itt, amelyet hasznos felkeresni. Csak felsorolás szinten érdemes megemlíteni a Szent Mihály-bazilika meglátogatását, vagy egy kis barangolást a Várhegyen. A sopronihoz külsőleg is hasonló Tűztorony a város egyik ismert látnivalója, de a Hősök Kapuja Látogatóközpont is népszerű a turisták körében.

A veszprémi vár (Forrás: iStock)

Veszprém kapcsán Gizella királyné megkerülhetetlen történelmi alak, Gizella kápolna és Gizella-kút is őrzi az emlékét, ahogy az a szobor is, amelyen I. István királlyal van együtt. Sokan keresik fel a püspöki palotát vagy épp a Szent György kápolnát is.

Persze ha a sí mellett más sportos élményre is vágyunk, akkor a Veszprém Arénában a helyünk, amely Európa egyik legjobb férfi kézilabda csapatának az otthona.

Keresés az oldalon