Világ 2021. augusztus 14.

Eldugott hegyi kunyhók világszerte

Balázs Világ 2021. augusztus 14.
Ha a nyaralás és kikapcsolódás számunkra azt jelenti, hogy csak minél távolabb kerüljünk az emberektől, akkor irány egy hegyi kunyhó!

A hegyi kunyhók az utazás történetének kezdete óta adnak menedéket az arra járóknak, legyen akár a kaland, akár a világtól való elvonulás a cél. Kevés erősebb jelképe van a civilizációból való kiszakadásnak, mint egy hegy tetejéről nézni éjszakánként a csillagokat, napközben meg az elénk táruló lélegzetelállító panorámában gyönyörködni. Persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy a mindenféle hullámok miatti aggodalom is kevésbé sújtja az embert egy hegy tetején néhányadmagával, mint mondjuk a degeszre tömött horvát tengerparton. Az alábbiakban bemutatunk nektek néhány hegyvidéki kunyhószállót, ahol viszonylagos nyugalomban kapcsolódhattok ki, távol a világ a zajától.

 

Grands Mulets (Franciaország, 3 051 méter)

Grands Mulets kunyhószálló, Franciaország.
Grands Mulets kunyhószálló, Franciaország (Forrás: Getty Images)

A Mont Blanc-hegység felé vezető úton található Grands Mulets menedékházból lenyűgöző kilátás nyílik az Alpokra. 3051 méteres magasságban található, a kunyhó első változata még 1853-ban épült, és az alpesi csúcsokat meghódítani szándékozó hegymászóknak szolgált menedékül.

Manapság ez az ország egyik legnépszerűbb hegyi kunyhója, köszönhetően a fekvésének és a csodálatos környezetének. Az impozáns Bossons-gleccser feletti havas csodavilág közepén álló Grands Mulets szinte önmagában is megér egy hegymászást.

A látogatók a hivatalos honlapon keresztül foglalhatják le a menedékházat. A 68 férőhellyel rendelkező szálláshely március végétől július végéig tart nyitva.

Brandenburger Haus (Ausztria, 3 277 méter)

A Keleti-Alpok legnagyobb gleccserrendszerének szívében álló Brandenburger Haus szinte szürreális látványt nyújt. A gyönyörű havas tájak által övezett kis szürke pont 1909-ben épült, hogy a Német Alpesi Klub hegymászóinak legyen hol nyugovóra térniük.

Jelenleg az Alpok leglenyűgözőbb menedékházai között méltó helyet foglal el, és a Dahmannspitze hegycsúcsára vezető út mentén barátságos megállóhelyet kínál.

Egyetlen hátulütője a dolognak, hogy az odavezető út nem egy könnyed sétagalopp, mivel igen bonyolult gleccservonalakon keresztül tudunk csak eljutni oda, így a kunyhó látogatását csak profi hegymászóknak ajánlják. Bővebb tájékoztatást a kunyhó honlapján találtok.

Konkordia kunyhó (Svájc, 2 850 méter)

A világ egyik leglegendásabb alpesi kunyhószállója, a Konkordia, 1877-ben épült. Aki ide eljut, annak célszerű folyamatosan csipkednie magát, hogy elhiggye, nem álmodik, hiszen annyira gyönyörű panorámában lesz része.

A hatalmas Konkordiaplatz gleccser és a magasba törő hegycsúcsok tárulnak elénk erről a fantasztikus kilátóhelyről.

A helyszín minden csodája mellett azonban a klímaváltozásra is aggasztóan felhívja a figyelmet. Amikor a Konkordia kunyhó épült, mindössze 50 méterre volt a gleccsertől. Ma 200 méterre áll tőle, mivel a természeti csoda az évek során olvadásnak indult. Aki itt szeretne megszállni, annak előre kell jeleznie ilyetén szándékát a kunyhószálló hivatalos honlapján keresztül.

Rifugio Re Alberto (Olaszország, 2 621)

Rifugio re Alberto, Olaszország.
Rifugio re Alberto, Olaszország (Forrás: Getty Images)

A Rifugio Re Alberto egy olyan hely, ami sokkal inkább tűnik egy fantasy témájú videojáték helyszínének, mint valóságosnak.

Ebben az esetben azonban a szint végi boss helyett csak a szemet gyönyörködtetően csodás tájakkal kell szembe néznünk, köztük a Vajolet-tornyokkal, amik a Dolomitok koronájának legértékesebb ékkövei.

Az első napsugarakkal való ébredés e csipkézett csúcsok társaságában olyan bakancslista élmény, amely Re Albertót a Föld egyik legkülönlegesebb helyévé teszi. A menedékház csak a nyári hónapokban tart nyitva, és a szállásfoglalás előzetes regisztrációhoz kötött. További információkat a kunyhószálló honlapján találtok.

Luxmore kunyhó (Új-Zéland, 1 085 méter)

Kilátás az új-zélandi Luxmore kunyhóból.
Kilátás az új-zélandi Luxmore kunyhóból (Forrás: Getty Images)

A Kepler-hegységre és a Te Anau-tóra nyíló fantasztikus kilátással rendelkező Luxmore kunyhó a Fiordland Nemzeti Park egyik legbecsesebb ékköve, és a vadonba látogató turisták számára kihagyhatatlan.

Felépítése meglehetősen egyszerű: 54 priccs, vízellátás, fűtőanyag és korlátozott főzési lehetőség. Tökéletes választás egy digitális méregtelenítő kúrához.

A Fiordland Nemzeti Parkba tett kirándulás során lehetőség nyílik a Kepler-mocsár megtekintésére is, amely A gyűrűk ura filmtrilógiában a titokzatos Holt-láp jeleneteit forgatták itt (ez az a mocsár, amint Frodónak és Samunak át kell kínlódnia magát Gollam vezetésével a második részben). A szállásfoglalás részleteiről az Új-Zélandi Nemzeti Parkok weboldalán tájékozódhattok.

Rabothytta kunyhó (Norvégia, 1 200 méter)

A modern építészet találkozik a kopár észak-norvégiai tájakkal ebben a csodálatos, gleccser hátán található kunyhóban.

A Norvég Trekking Szövetség által kezelt, látványos, stílusos épület a Helgelandban elterülő Okstindan-hegység kapujának is nevezhető.

Bár messze van a turisták által látogatott fjordoktól vagy a Lofoten-szigetektől, a Rabothytta teljes elszigeteltséget kínál egy feltáratlan vidéken – ez a tökéletes hely az önkéntes izolációra és a mindentől eltávolodásra. A további információkat a kunyhó hivatalos honlapján találjátok meg.

Castle Mountain hut (Kanada, 2 390 méter)

Néhány hegyi menedékházat azért építettek, hogy a csúcsszezonban nagyszámú embert tudjanak fogadni a hegyekben. Nos, a Castle Mountain kunyhó az nem ilyen.

Ez az apró, hatszemélyes ház, amely a kanadai Banff Nemzeti Parkban, a látványos Castle Mountain csúcsának felénél található, sziklamászók bázisául szolgál, valamint csodálatos kilátást nyújt a kanadai Sziklás-hegységre.

Az idelátogatók szinte már nomád körülményeket találnak itt, gázkályhával lehet megoldani a fűtést és gázlámpával a világítást. Mert mi másra volna még szükség ahhoz, hogy élvezhessük a természet csodáit? A Kanadai Alpesi Klub honlapja részletesen ismerteti a tudnivalókat a kunyhó megközelítéséhez.

Refugio Emilio Frey (Argentína, 1 700 méter)

Az Emilio Frey menedékház egy napos túrával viszonylag könnyen megközelíthető, és az argentin Nahuel Huapi Nemzeti Park egyik kincse.

Itt található egész Dél-Amerika talán leglátványosabb panorámája, a türkizkék lagúnában tükröződő éles patagóniai csúcsok.

A kunyhóban akár 40 vendéget is el lehet szállásolni, és mindent biztosít, amire egy hegyi utazónak szüksége van. A részletek Bariloche városának turisztikai honlapján találhatók.

(Via)

Keresés az oldalon