Éhező majmok garázdálkodnak Balin

Fatima
Nemcsak a legnépszerűbb turistalátványosságot, hanem a családi házakat is ellepték.

Éhező majmok garázdálkodnak Bali egyik legnépszerűbb turistalátványosságának közelében mióta a koronavírus járvány miatt a látogatók nem tudják etetni őket. A Majom Erdőnek is becézett területen kb. 600 makákó él, akik az elmúlt években már megszokták, hogy a szigetre érkező több millió turista bőséges élelemmel látja el őket. Az indonéz szigetet azonban a járvány óta teljesen lezárták, és az ősi templomromokhoz még a helyieket sem engedik be.

Nincs pénz az etetésükre

“A majmok naponta 10 kiló banánt és 200 kiló maniókát esznek, ennek a költségeit mi már nem tudjuk biztosítani, mivel a látogatók nélkül megszűnt a terület bevétele” – mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában Made Mohon gondozó.

Két hosszú farkú balinéz makákó a padangtegali Great Temple of Death látványosságnál / Fotó: Athanasios Gioumpasis/Getty Images

A majmok a helyzet miatt a környező településre járnak élelemszerző portyázásokra, ahol gyakran agresszívan viselkednek a helyiekkel: betörnek a házakba és ellopják a családok gyümölcseit, zöldségeit. A helyiek abban bíznak, hogy hamarosan visszatérhetnek a turisták, és akkor az állatok is újra nyugodtabban fognak viselkedni.

Nem egyedi eset, hogy az állatok megszállják “az ember területét” – emlékezzünk vissza, tavaly a koronavírus miatt elnéptelenedett utcákon lehetett látni őket több országban is: sütkéreztek a napon, túráztak a városban és járták a boltokat.