Világ 2020. október 20.

London egyik repterén már megkezdték az utazók tesztelését a koronvírusra

Fatima Világ 2020. október 20.
A Heathrow-ról Hongkongba és Olaszországba repülő utasoknak kedden elsőként lesz lehetőségük fizetni a gyors Covid-tesztért a check-in előtt. A teszt ára 80 font lesz, és egy órán belül garantálják az eredmény érkezését.

Az Egyesült Királyságbólérkező utazók egyre több korlátozással néznek szembe, a hongkongi hatóságok például azt követelik az emberektől, hogy bizonyítsák: negatív eredményt kaptak a teszten, amit a londoni repüléstől számított 72 órán belül végeztek. A tesztelési lehetőséggel éppen azoknak szeretnének segíteni, akik olyan célállomásokra utaznak, ahol érkezéskor igazolni kell a koronavírusteszten kapott negatív eredményt. 

A tesztet a Heathrow 2. és 5. terminálján lehet elvégeztetni.

A British Airways, a Virgin Atlantic és a Cathay Pacific is felajánlja ezt a lehetőséget az ügyfeleknek. Tim Alderslade, az Airlines UK légiközlekedési szerv vezérigazgatója elmondta: szeretné, ha a teszt költségei alacsonyabbak lennének. Az üzleti utasok számára a 80 font valószínűleg meglehetősen versenyképes, ám jobb lenne, ha 50-60 fontba kerülne a teszt – ezt jelezték a kormánynak is.

Fő a gyorsaság

Az ott használt NHS teszt sokkal gyorsabb, mint a széles körben alkalmazott PCR-teszt, mivel a mintát nem kell laboratóriumba küldeni, azonban jobbnak találják, mint a másik gyors opciót, az antigéntesztet. A tesztelés nem jelent nagy terhet, hiszen csak egy órával kell előbb érkezni a reptérre, a visszajelzést pedig hamar megkapják, aminek köszönhetően nyugodtan, “Covid-biztosan” utazhatnak tovább. Azt is remélik továbbá, hogy a tesztelés segít megnyitni az útvonalakat az Egyesült Királyság és más országok között.

heatthrow nagy-britannia beutazás karantén
Kirsty O’Connor/PA Images via Getty Images

A Heathrow-ban kínált teszt típusa azonban nem elegendő az egyes célállomásokra, például Görögországba, Ciprusra, a Bahama-szigetekre és Bermudára utazó emberek számára, ezeken a helyeken ugyanis jelenleg negatív PCR-teszt igazolása szükséges, ami laboratóriumi elemzést igényel. Azt remélik, megváltoztatják a szabályokat és más típusú tesztekkel is lehetővé teszik a bizonyítás folyamatát.

A tesztlehetőség nem az érkező utasok számára van

Ez azt jelenti, hogy a tesztnek nincs közvetlen hatása az Egyesült Királyság kéthetes utazási karanténjára a „veszélyeztetett” országokból érkező emberek számára. Igaz, korábban az a hír járta, hogy a karantén megkerülése érdekében az utazóknak lehetőségük lesz helyi tesztelésre, ám erről még mindig folynak az egyeztetések. Grant Shapps közlekedési miniszter hétfőn megerősítette, hogy a kormány tárgyalásokat folytat az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumával egy másfajta rendszerről, ami valószínűleg “többszörös tesztelést” foglal magában – írja a BBC.

A kormány egy másik rendszert is vizsgál, amelynek keretében az emberek két-három nappal az Egyesült Királyságba repülésük előtt elvégezhetnek egy tesztet, majd megérkezésükkor egy újabb tesztet. Ez lehetővé teheti, hogy a “veszélyeztetett” országból érkező személyek teljesen elkerüljék a karantént.

Keresés az oldalon