Bezárják az egyik legnagyobb magyar kastélyt - fellendült a forgalma

Startlap Utazás
Egy éve még díjat kapott a 900 millió forintos uniós támogatásból felújított edelényi kastélysziget, most felfüggesztik a látogathatóságát. Kiderült, hogy szerepel azon a listán, amely a közérdekű vagyonkezelő alapítványonak vagy más magánjogi szereplőknek átadandó múemlékek nevét tartalmazza.

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságát is felfüggeszti a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF), négy vármegyében, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében és a budapesti központban pedig csoportos létszámcsökkentést hajtanak végre – írtuk meg korábban.

A NÖF MTI által ismertetett közleménye szerint a döntésre a kialakult gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiárak miatt volt szükség, a cég így szándékozik racionalizálni a kiadásait.

A NÖF nyitóoldalán ugyanakkor egyelőre nem találni információt a kastélybezárásokról, sőt, a honlapra látogatókat – többek között – épp az edelényi kastély fotója fogadja:

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapjáról készült fotón az edelényi kastély.
Forrás: nof.hu

A kiadások racionalizálására hivatkozni némileg visszatetsző, hiszen a NÖF tavaly ősszel kiadott közleményében azt írták, hogy májustól augusztusig rekordszámú látogatót fogadtak Magyarországon a várak és a kastélyok, melyek közül kiemelték a havonta több tízezer érdeklődőt fogadó tatai Esterházy-kastélyt és a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, hozzátéve: “igen népszerű az edelényi kastélysziget, a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a siroki vár is”.

Egy éve, 2022. március 19-én, a Műemléki Világnapon a 2015-ben 900 millió forintos uniós támogatásból felújított Edelényi Kastélyszigetnek ítélték oda a Példamutató Műemlékgondozási díjat.

Idén januárban az edelényi kastély Facebook-oldalán még nem volt jele a közelgő bezárásnak, sőt, “nagy újranyitásról” posztoltak: “Felkészültünk az egész éves turisztikai szezonra! Az előre tervezett karbantartási szünetet követően a mai napon a NÖF Nonprofit Kft ismét kitárja 14 műemléki helyszíne kapuját a nagyközönség előtt!” – olvasható az év eleji bejegyzésben. De pár nappal ezelőtt is még csak arról számoltak be lelkesen, hogy már megérkezett a kastély gólyapárjának hímje. (Az időkép webkamerája szerint azóta már a lánygólya, Ludmilla is visszatért a fészekbe.)

Az edelényi L'Huillier-Coburg Kastély 2015. december 16-án.
Az edelényi L'Huillier-Coburg Kastély 2015. december 16-án.

Bezárják az egyik legnagyobb magyar kastélyt – fellendült a forgalma

Az edelényi L'Huillier-Coburg Kastély 2015. december 16-án.
Kandalló a díszteremben az edelényi L'Huillier-Coburg Kastélyban 2015. december 16-án.
Falfestmény az étkezőben az edelényi L'Huillier-Coburg Kastélyban 2015. december 16-án.
Urasági háló az edelényi L'Huillier-Coburg Kastélyban 2015. december 16-án.
Fotó megosztása:

Teltház a bezárás előtt

A legfrissebb Facebook-bejegyzés viszont ha konkrétan nem is informál a tervezett bezárásról, kiolvasható belőle, hogy az emberek a NÖF döntésének hírére igyekeznek még utoljára ellátogatni a hazai kora barokk építészet kiemelkedő emlékének számító, egyik legnagyobb magyarországi kastélyba. Ritkaságszámba megy ugyanis, hogy egy vidéki tárlatvezetés teltházat jelentsen be. “Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel, 2023. március 24-én a 14.30-as és március 26-án a 10.30-as tárlatvezetésekre a látogatói létszám, nagy létszámú csoportos bejelentkezés miatt, megtelt” – olvasható a kastély közösségi oldalán.

A bejegyzésből kiderül az is, hogy vannak még szabad tárlatvezetési időpontok, úgyhogy aki a Bódva folyó szigetére épített kastély bezárása előtt szeretné – bizonytalan ideig – utoljára megcsodálni az ország legnagyobb összefüggő rokokó falfestmény-sorozatát, az most még megteheti.

Elveszítik közvagyon jellegűket

Közben a Válasz Online csütörtökön ismertetett egy birtokába jutott törvénytervezetet, amely szerint az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokat közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adná át Lázár János tárcája, ezzel mintegy elveszítve közvagyon jellegüket. A lap megjegyzi, nemcsak vagyonkezelést, hanem ingyenes tulajdonjogot is lehetne szerezni a tervezet szerint, sőt még a múzeumokból kölcsönzött vagy műtárgypiacon megvett berendezés is az elprivatizált házakban maradna.

A “kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezetben az átadandó kastélyok listája is szerepel, amelyen ott találjuk az edelényi műemléket is. Megjegyzik, kizárólag “jó állapotú”, tehát felújításra nem szoruló épületekre vonatkozna a majdani törvény. “A tervezet látszólag biztosítja, hogy az elmúlt években nagy költséggel kialakított múzeumi funkció megmaradjon” – olvasható a Válasz Online cikkében. Az új jogszabály július 1-jén lépne hatályba, és sarkalatos törvénynek minősülne. A tervezet létezését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a csütörtöki Kormányinfón.

“Ha Edelény és Pécel bezárását a törvénytervezet fényében nézzük (…) e döntés kiváló hangulati megalapozása annak, hogy az állam, sajnos, képtelen működtetni a kastélyokat, egyszerűen elkerülhetetlen a magánszereplők bevonása” – vonja le a végső következtetést a Válasz Online.