Világ 2021. szeptember 23.

Karácsonyra megnyitná határait Ausztrália

Balázs Világ 2021. szeptember 23.
Másfél évvel a Covid-19 miatti zárás után Ausztrália lazítana a beutazási korlátozásokon és egy vakcinaútlevél alapú rendszert használna ehhez.

Az ausztrál kormány reméli, hogy karácsonyig meg tudja nyitni határait – mondta szerdán Dan Tehan, az ország kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere újságíróknak, új reményt adva ezzel a járvány miatt elszakított családoknak és barátoknak.

„Együttérzek azokkal az ausztrálokkal, akik idén nem utazhattak a tengerentúlra” – közölte Tehan, majd hozzátette – „ez egy újabb ok, amiért mindenkinek be kell oltatnia magát, és ragaszkodnunk kell a nemzeti tervhez, amely szerint megnyithatjuk a határainkat… legkésőbb karácsonyra.”

A nemzeti terv szerint a zárlat feloldására és a nemzetközi utazások engedélyezésére akkor nyílik lehetőség, miután a jogosult lakosság legalább 80%-a teljes mértékben beoltottá vált. A cél elérése érdekében jelenleg is folynak az oltási kampány fokozására irányuló erőfeszítések, és már minden 16 éven felüli személy megkaphatja az oltást. A 9News szerint jelenleg a jogosult felnőtteknek mindössze 48,5%-a kapta meg mindkét oltást.

Nyitást szimbolizáló kép egy ollóval, Covid-19 feliratú sárga szalaggal és a háttérben Ausztráliával.
Forrás: Getty Images

Az újranyitás előkészítéseként Tehan korábban felfedte, hogy tervezi a vakcinaútlevelek kipróbálását olyan országokkal, mint

Szingapúr, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és a csendes-óceáni szigetek. A próba során a vakcinaútleveleket a tengerentúli diplomáciai képviseleteken fogják használni, mielőtt hivatalosan bevezetnék a lakosság szélesebb köreiben is.

Az útlevél az EU digitális COVID-19 védettségi igazolványához hasonlóan tanúsítja majd a tulajdonos COVID-19 státuszát. Ebben az esetben azt fogja jelezni, hogy a birtokos teljes mértékben be van oltva. A rendszer hivatalos elindulását követően minden beoltott ausztrál jogosult lesz erre az útlevélre. Kapnak majd egy QR-kódot, amelyet kinyomtathatnak vagy okostelefonjukon tárolhatnak, hogy utazáskor a nemzetközi határokon beolvashassák. A tengerentúlról érkező, teljes mértékben beoltott külföldiek is igazolhatják COVID-19 oltási státuszukat, feltéve,

ha az ausztrál egészségügyi minisztérium által jóvá hagyott vakcinákkal oltották be őket – amely jelenleg a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcináit fogadja el.

A kormány emellett a határok újbóli megnyitásakor a beutazókra vonatkozó kötelező karantén helyett az otthoni változatot szeretné bevezetni, és az izolációs időszakot 14-ről hét napra csökkentené. Az emberek választhatnak, hogy saját maguk izolálják magukat egy magánlakásban a családjuknál vagy barátaiknál, vagy a szállásukon.

(Via)

Keresés az oldalon