Karantén is lehet a vége, ha ide utazol

Szloboda Csaba
A pandémia szigorú két éve után szinte világszerte enyhítettek a koronavírus-járvány okozta előírásokon. Azonban úgy néz ki, Kanada kevésbé lazított.

Ha Kanadában, az ország négy vezető repülőterének – Vancouver, Calgary, Montreal és Toronto – egyikénél landolnánk, számolnunk kell azzal, hogy koronavírussal kapcsolatosan szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek bárkit – írja a Roadster.hu.

Ha pedig valakinél pozitív lesz a teszt, annak kötelező lesz karanténban maradni egy adott, kijelölt szállodában. 

Fotó: Getty Images

Az országba egyébként teljes körű oltási papírokkal lehet csak belépni. A véletlenszerűen kiválasztott utasnak az ingyenes vizsgálatot az érkezés napján vagy az azt követő napon kell elvégezni. Amíg az eredményre vár – ami akár négy napig is eltarthat –, a “tesztalany” szabadon mehet, ahová csak akar.

Ha a teszt pozitív lesz, az eredménytől számolva 10 napig karanténban kell maradni a fertőzöttnek. Ha külföldi, akkor a szállást és a napi háromszori étkezést fizetik részükre ez idő alatt. Ha a kanadai állampolgár, akkor várhatóan mindez az otthonában zajlik le. 

A vesztegzár 10 napos volta ellen egyébkén a légitársaságokat képviselő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) élesen tiltakozott, lévén mindenhol enyhítenek a járványkezelés szigorán, illetve a karantén ideje kétszer olyan hosszú, mint a kanadai tartományi vagy területi egészségügyi hatóságok által ajánlott átlagos periódus.