Belföld 2021. október 11.

Hova menjünk, ha hegyek és erdők ölelésében pihennénk Magyarországon?

Szponzorált tartalom Belföld 2021. október 11.
Az ezerarcú hegységeink ősszel is számos lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra. Olyan látványosságokat, kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze Mátrafüredtől Zebegényig, Noszvajtól Bakonybélig, ahol igazán közel érezhetjük magunkat a természethez, és a friss levegőn barangolva elengedhetjük minden gondunkat.

Az erdők, a völgyek, a tavak, a források látványa, a csend és a friss hegyi levegő mind-mind jótékony hatással vannak ránk. A természetben való kirándulás kiszakít a hétköznapok körforgásából, megnyugtat, igazi feltöltődést jelent. Hova menjünk, ha gyönyörű tájon, békés környezetben, hegyek és erdők ölelésében pihennénk? Öt hegység – a Bükk, a Mátra, a Bakony, a Pilis és a Mecsek – egy-egy ékkövének természeti és épített látványosságait, kirándulóhelyeit ajánljuk, hogy segítsünk a választásban.

Hova menjünk, ha hegyek és erdők ölelésében pihennénk?
Illusztráció. Fotó: Getty Images

A 300 éves tölgytől a hangulatos pincesorig

A Bükk az egyik legszebb, legváltozatosabb hegységünk, és a legtöbb 900 méter feletti magyar csúccsal büszkélkedhet.  Akár komolyabb túrát tennénk, akár egy kellemes sétára vágyunk a felénk hajoló fák között, jó helyen járunk. A Bükköt az ország tüdejének is nevezik, hiszen hazánk legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 ezer hektár.

Noszvaj és környéke kitűnő választás a régióba indulóknak, számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Népszerű úti cél a  magyar kastélyépítés miniatűr remeke, a De la Motte Kastély, izgalmas látványosság a barlanglakások, és pazar élménnyel ajándékoz meg a Kövesdi-kilátó: könnyen elérhetjük egy kellemes túrával, csodálatos panoráma tárul elénk a magasból.

Barlanglakások Noszvajon. A riolittufába faragott üregeket az 1960-as évekig lakták, ma alkotótelep működik bennük.
MTI Fotó: Komka Péter

A községben járva kihagyhatatlan látnivaló még a 300 éves kocsányos tölgy – Magyarország legnagyobb fái között tartják nyilván – , ahol megérezhetjük a természet csodálatos erejét.

A látvány olyan, mintha a matuzsálem tövében található Szent Imre forrás a fa gyökérzetén keresztül törne fel.  

A falu központjában található az Árpád-hegyen, az Imány-tetőn felállított Millecentenáriumi emlékmű kopjafája. Azért is megéri felmenni oda, mert gyönyörű kilátás nyílik a településre. Noszvajtól pár kilométerre, festői környezetben fekszik Síkfőkút, ami kutatások szerint hazánk egyik legtisztább levegőjű települése. A tónál jó időben piknikezhetünk, és csónakázhatunk is egyet. A közelben pedig ott az Attila-forrás, aminek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Noszvajtól mintegy öt kilométerre található Bogács, ahova nem csak a borospincék miatt érdemes ellátogatni: nemzetközi hírű termálfürdőjében hat gyógymedence és kényeztető masszázsok is várják a fürdőzőket. A település látnivalói közé tartozik a Szoros-völgyi víztározó, a tópartról – ahol a kirándulókat pihenőpadok is várják – káprázatos panoráma nyílik a környező hegyekre. Ha magasabbról szemlélnénk a tájat, vegyük célba a Bogácsi kilátót.

A bogácsi pincesor. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A település egyik dombján magasodó építményből ráláthatunk a Bükk évszázados erdőkkel borított szépségére, a Dél-Borsodi Mezőségre és a Hevesi-síkságra. Innen elsétálhatunk a Cserépi úti pincesorra is, ahol különleges hangulat vár minket, érdemes betérni egy pohár borra. Szuper fotóhelyszínt is találunk itt: a „Bogács” óriásfelirat előtt pózolhatunk, szelfizhetünk.  Érdekesség, hogy a községben kialakítottak egy parkot, ami a magyar színművészet nagyjainak állít egyedülálló emléket. A Színészliget első fáit 2009 áprilisában ültették el a Nemzet Színészei, azóta már tucatnyi fa növekedik a ligetben.

Stílusos szállások a Bükkben

A környék híres a stílusos kisházairól! 😍 Természetközeli pihenéshez ideális.

Hirdetés

Legek és életre szóló élmények

Vadregényes hegyvidék, romantikus szurdokok, Magyarország legmagasabb pontja – a Kékestető – és legnagyobb, természet alkotta vízesése – az Ilona-völgyi vízesés – is a Mátrába csalogatja a kirándulókat. A hegység a természetjárók egyik kedvelt területe, rengeteg a látnivaló és kikapcsolódási lehetőség minden korosztály számára. 

Gyönyörű erdei vízesés a Mátrában. Fotó: Getty Images

Hogy még egy leget említsünk: Magyarország legmagasabban fekvő tava a Gyönyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra, a Mátra déli lejtőjén helyezkedik el. A Sástó káprázatos környezetben várja azokat, akik tiszta levegőre, jóleső erdei sétára vágynak. Mindemellett kiváló csónakázó- és horgászhely, télen pedig korcsolyázásra is alkalmas. Itt található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy 50 méternél is magasabb üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki.

Fahíd a Mátrafüred közelében lévő Sástón, Magyarország legmagasabban fekvő taván a Mátra hegységben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Mátrafüredre kirándulva érdemes megtekinteni az 1767-ben épült fogadalmi templomot, a Bene-házat, a Palócmúzeumot és a 370 méteres magasságban álló Kozmáry-kilátót is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a településre, a Mátra gerincére, a Kékes-tetőre, a Sár-hegyre és Gyöngyösre is. A Harkály Házban a Mátra növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg, ha pedig adrenalinra vágyunk, akkor irány az ország legmagasabban fekvő bobpályája, a Mátra Bob.

Mindemellett van még egy hely Mátrafüreden, ahol életre szóló élményben lehet részed. Ez nem más, mint kutyafogat túra. Egy izgalmas kirándulás során lehetőségünk nyílik megcsodálni a szánhúzó huskyk erejét, ügyességét, kitartását és hűségét. Sőt, különböző túrák keretén belül megismerhetjük a Mátra erdei útjait is, úgy ahogyan még semmikor. 

Mátrafüred környéki szállások

Az ikonikus Avar Hoteltől a legapróbb vendégházig mindenféle szállást megtalálsz a Mátrában.

Hirdetés

 

Ahol az elsuttogott kívánságok valóra válnak

A  Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A Bakony látnivalói között egyaránt megcsodálhatunk természeti kincseket – tanösvényeket, szurdokokat – és építészeti remekműveket – várakat, templomokat, kilátókat – is. Minden évszakban ideális úti cél, felejthetetlen kikapcsolódást jelenthet a túrázni vágyók számára, de akár a wellnesslehetőségek iránt érdeklődőknek is.  

Kedvelt turisztikai célpont a Bakonybél közelében, az erdő mélyén található Hubertlaki-tó, vagyis ismertebb néven a Gyilkos-tó. Csodás víztükrét a vízből kiálló fák csonkjai törik meg, ezt sokan a mélyből kinyúló kezekhez hasonlítják, így különös és félelmetes hangulattal bír. Ugyanakkor a tavat nyugalom, béke és madárcsicsergés övezi, így kiváló a pihenésre, egy kellemes sétára.

A Bakonybélt határoló Köves-hegyen található kilátóból – teljes nevén Köves-hegyi Terasz Kilátó –  csodás panorámában lehet részünk, ráadásul a helyiek a Kívánságok kilátójának is nevezik, mert sokak szerint az itt elsuttogott kérések valóra válnak. S ha már a csodáknál tartunk: a Pannon Csillagda minden korosztály számára varázslatos élményeket nyújt: a csaknem 800 négyzetméter területű centrumban csillagászati távcsőparkot, digitális Plenetáriumot, valamint az egyéb csillagászati és űrkutatási kiállításokat is megtekinthetünk.

A Szent Mauríciusz Monostor kertjében egy séta remek kikapcsolódás a csendre vágyóknak. A történeti kertben többszáz éves fák is láthatóak – az itt megtermesztett gyümölcsökből pedig adalékanyagoktól mentes szörpöket és lekvárokat készítenek. Aki túrázni vágyik, választhatja a Boroszlán tanösvényt is, ami a Gerence-völgyi kirándulóközpontból, 240 méteres magasságból indul. A 7 kilométeres távon meredekebb és laposabb részekkel vezet a Kőris-hegy tetőrégiójába, 540 méter magasra és az Öreg-Szarvad-árok völgyében juthatunk vissza autóspihenőhöz.

Bakonybéltől alig egy kilométerre található a Borostyán-kút – a helyiek által Szentkútként is ismert kedvelt zarándokhely – , ami a nyugodt kirándulásnak, a befelé tekintésnek és a feltöltődésnek is tökéletes helyszínt nyújt.

A bakonybéli Borostyán-kút. Fotó: Getty Images

A településről egy kiadós sétával eljuthatunk a Pörgöl-barlanghoz is. Az oldalfalakban megfigyelhetőek a 200 millió évvel ezelőtt itt élt Megalodon kagylók megkövült maradványai. Ugyanakkor nem feltétlen ajánljuk azoknak a helyet, akik nem kedvelik a denevéreket: a barlangban ugyanis 14 védett, és fokozottan védett denevérfaj figyelhető meg.

Szállások Bakonybél környékén

A Bakony szállásai tárt karokkal várnak minden kirándulni vágyót. Kéktúrára fel!

Hirdetés

 

Pazar kilátás a teljes Dunakanyarra

Sziklák, barlangok, gazdag források, változatos növény-és állatvilág, látványos túraútvonalak: a Dunántúli-középhegység keleti részének kincse, a Pilis a természetjárók kedvelt célpontjának számít. Természeti látványosságai közül nehéz lenne mindet felsorolni, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük: itt található a lenyűgöző szépségű Rám-szakadék, és a Prédikálószék is.

Zebegény a Dunakanyar, a Pilis egyik ékköve. A Kós Károly-kilátóból csodás látvány nyílik a település háztetőire, a Dunára és a Pilisre, és csupán néhány perc sétára található Zebegény főterétől. Érdemes elsétálni a Sárkánydombra is, amit a Zebegényi Sárkányfesztivál tett fel a képzeletbeli turisztikai térképre, de az eseményektől függetlenül is szabadon látogatható, ideális helyszín egy csodálatos naplemente megtekintéséhez is. Érdekességnek számítanak a falu egykori főútján, a Duna partján található Napraforgó-házak. A jellegzetes kék színnel festett épületek egykoron gróf Károlyi Lászlóné, gróf Apponyi Franciska megrendelésére készültek.

A Kálvária domb mögött áll egy fából készült kilátótorony, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyar zebegényi szakaszára. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Egy legenda szerint valaha egy remete lakhelye volt Zebegényben a Kálvária-domb alján, a szerpentin mentén található Sziklakápolna.

Ha úgy tartja kedvünk, járjunk utána a helyszínen a történetnek, a barlang jobb oldalán egy gyönyörű domborművet találhatunk, amit állítólag a remete készített. 

Zebegény közelében, Visegráddal pontosan szemben található Nagymaros. Amellett, hogy a Duna talán legszebb partszakaszát találjuk a csendes városkában, tudunk még okot mondani, amiért érdemes ellátogatni ide. A közel 15 méter magas  Julianus-kilátóból nemcsak a Dunára, de a Börzsönyre is lenyűgöző kilátás nyílik, a Dunakanyart szinte teljes egészében beláthatjuk innen. Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzésekkel ellátott útvonalon, egy körülbelül négy kilométeres úton közelíthetjük meg az építményt.

Panoráfelvétel Nagymarosról. Fotó: Getty Images

A Törökmező tanösvényen sétálva bepillanthatunk egy odútelep életébe és a madárvédők tevékenységébe. A Börzsöny hegység festői szépségű környezetében lévő különleges Törökmezői Kis-Állatpark is várja a látogatókat. Háziállat simogató, színpompás madarak, egzotikus állatkülönlegességek is megtalálhatóak a parkban.

Vízközeli szállások a Pilisben

Zebegény és Nagymaros kisházai romantikus bájjal várnak, de a visegrádi panoráma sem utolsó! ❤

Hirdetés

 

A tavak birodalmától a sárkány legendájáig

Az ezerarcú Mecseket is kirándulásra, feltöltődésre teremtették: varázslatos sziklaképződményeket, kis patakokat, vízeséseket, meseszép völgyeket, csodás kilátóhelyeket és tavakat, barlangokat találhatunk a hegységben. A Mecsek több 500 métert meghaladó csúccsal is rendelkezik – a legmagasabb közöttük a 682 méteres Zengő. 

Orfűi tó. Fotó: Getty Images

Lehetőségek széles tárházát kínálja a térségben a pihenésre vágyóknak Orfű. Minden évszakban páratlan panorámát nyújt az Orfűi-tó, ami mellett akkor sem lehet elmenni szó – és fényképezőgép nélkül -, ha épp nem fürdésre alkalmas időben látogatunk oda. Az orfűi tórendszer legnagyobb tavát alkotja a mesterségesen kialakított Pécsi-tó, strandszezonon kívül is kellemes sétákat tehetünk a csodás szépségű területen. Nem mellesleg kedvelt horgászhely, a pecázás szerelmesei szinte sosem térnek haza innen üres kézzel. A tó partján épült fel a Medvehagyma Ház, mely egy összekötő kapocs a természet és az üdülőterület között. Az Ökoturisztikai Látogatóközpont interaktív formában ismerteti a térség ökológiai értékeit, Orfű látványosságait és kulturális kincseit. A tórendszer harmadik tava a Herman Ottótó, a vízrendszert pedig a Kovácsszénájai-tó zárja.

Malmokból három is van a településen, mindegyiket érdemes megtekinteni. A vízimalom alsó szintjén található kerékház tudatosítja a látogatókban, hogy mekkora hajtóereje is van a víznek. A 200 éves szárazmalom a gatyaszárszita használatáról és a hatalmas présről is mesél a látogatóknak. A papírmalomban pedig felfedezhető minden, ami a 18. századtól kezdődő papírkészítéshez köthető.

Orfű idilli szállásai

Foglalásod mellé programkedvezmények is járnak: látogasd meg a malmokat vagy barlangássz olcsóbban!

Hirdetés

 

A malmoktól indul a Vízfő-tanösvény, ami egy fél órás kényelmes sétával könnyen bejárható. Egyik állomása a Mecsek legnagyobb karsztforrása, a Vízfő-forrás. Orfűi túránk során kihagyhatatlan a Sárkány-kút is, ami ugyanakkor időszakosan működik: van hogy teljesen elapad a vize, máskor viszont annyi víz is csordogál belőle, hogy akár fürdeni is lehet benne. A kútról egy legenda is kering, miszerint egykoron egy sárkány rémisztgette arrafelé a lakosokat, akik emiatt hamar el is hagyták a vidéket. A sárkányoknál maradva, egy eldugott helyet is ajánlanánk, amit leginkább csak a helyiek ismernek: Orfű Pécs felőli bevezetőútjának közelében található a Sárkány-szakadék, melynek közepén bújik meg a Sárkány-forrás – a túrázás kedvelőinek mindenképp érdemes felkeresniük.

Végezetül természetesen a kilátók rajongóinak is van egy tippünk: a Balázs-hegyi kilátó 11 méteres magasságából gyönyörködhetünk a legjobban a Pécsi-tó és a Mecsek nyugati részében.

Keresés az oldalon