10 ok, amiért Bükfürdő izgalmas úti cél tavasszal

Szponzorált tartalom
Noha a kikapcsolódási lehetőségek rendesen leszűkültek ezekben a korlátozásokkal teli időkben, nagy szerencse, hogy a természet mindig tárt karokkal vár minket. Nagyszerű választás Bükfürdő környéke, ahol gyalogosan és két kerékkel is fantasztikus kalandokban lehet részünk most és az intézkedések feloldása után is.

Bükfürdő – sokaknak elsőre egyből a termálfürdő és a színvonalas szolgáltatások ugranak be. Tagadhatatlan tény, hogy ezekért valóban érdemes felkeresni a varázslatos dunántúli települést, ám emellett is temérdek látnivalót és különlegességet fedezhet fel, aki arra jár. A túrázók csodahelyeken feledkezhetnek meg a mindennapi problémákról, néhány órára kikapcsolhatnak és átadhatják magukat a feltöltődésnek. A kerékpározás szerelmesei megújult kerékpárutakon fedezhetik fel Bükfürdőt és környékét, a vállalkozószelleműek 6 különböző, újonnan kijelölt útvonalon járhatják be a vidéket. A kellemes idő adott, akár most is útnak indulhatsz, ám mi azt javasoljuk, hogy a korlátozások feloldása után egy hosszú hétvégét szánj a környékre – garantáltan megújult emberként térhetsz onnan haza. 

Gyógyvíz után és szauna előtt: kerekezd körbe Bükfürdőt!

Mutatjuk a legjobb útvonalakat és a kihagyhatatlan látnivalókat!

1. Két keréken Bükfürdőn

Velemtől Egyházasfaluig és Zsirától Szelestééig hív kerékpártúrára a hat új biciklis útvonal Bükfürdőről kiindulva. Arborétumtól templomok mentén kastélyokig, hangulatos kávézókon át vendéglőkhöz, de még erdőkön és mezőkön is vezetnek a kerékpárutak, amikkel hívja az aktív kikapcsolódásra vágyókat Bükfürdő.

Az új Tourinform Irodában kölcsönözhető kerékpár, akár elektromos bicikli vagy gyerekkerékpár utánfutó is!

Van bőven helyben, Bükön, Bükfürdőn is látnivaló, ezért az új szakaszok közül a legkisebb kör a városon át visz. Ejtőzni hívnak az árnyas fák szerte a városban, európai színvonalú a Szent Kelemen tiszteletére szentelt római katolikus templom parkja, vidéki nosztalgiát idéz meg a Koczán-ház – ezeket mind érdemes sorra venni. Egy újabb megálló lehet a Répcementi tanösvény, ám a városkörbe játszóházi kikapcsolódást vagy a Kristálytorony meghódítását is beillesztheted – ezekről bővebben is szót ejtünk.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®, Csepregi Tibor

2. Templomok mentén

Ha a tekekés közben templomoknál, kápolnáknál tennél kitérőt, akkor észak felé vedd az irányt, és Und után Sopronhorpács felé tekerj vissza Bükfürdőre, ahol a kempingnél önkiszolgáló kerékpáros szervizpont vár. Undon az egyhajós, egytornyos Szent Márton templom és a kápolnát veheted szemügyre, míg Sopronhorpács felé tekerve elhaladsz a Lédeci-kápolna mellett, a faluban érkezve pedig egy 12. század vége elé épült, mára műemlék plébániatemplom fogad majd.

Ha egy nagyobb kört tennél meg, akkor a szakonyi, gyalókai, zsirai templomok felkeresése után kanyarodhatsz Undra, Sopronhorpácsot elhagyva Egyházasfalu és Tormásliget érintésével juthatsz vissza Bükfürdőre.

Ez a kör igazi gasztronómiai különlegességet is kínál, hiszen minden ínyenc kedvére tesz a zsirai Piros Ház Vendéglő.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa

3. Isteni borok, hagyományos pincék

A borról szólhat a nap, ha a csepregi kört választod az új útvonalak közül. A szomszéd kisváros szőlőhegye a soproni borvidék széléről adja a könnyebb és testesebb nedűket, a szőlőhegy pedig látványosságnak sem utolsó, ahogy a Bene-hegyi tó és Csepreg templomai sem. A gyakorlott kerékpárosok is találnak kihívást az új biciklis útvonalak között: ha annak érzed magad, akkor kimondottan téged hív a Kőszegi-hegységet is érintő vonal. Szerte Kőszegen találsz pihenőhelyet, hogy aztán a cáki pincesor és Velem érintésével Ausztriába pillants át az erdőjárás közben, mielőtt Kőszeg nevezetességeit veszed sorra. Ha a nyárra időzíted az utat, ne hagyd ki a Jurisics-vár valamely szabadtéri színházi előadását, a kerekezést pedig zárd várossétával: időutazásnak is beillik a kőszegi belváros, ahol a vendéglátásra sem lesz panaszod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ország legrövidebb nevű falvain át is érdemes kerekezni: a lócsi Kisboldogasszony-templom és a bői Szent Imre-templom érintésével, játszótéri kitérővel tekerhetsz Bükfürdő körül egy másik, most kijelölt szakaszon. A természetkedvelők vegyék célba a szelestei arborétumot! Az erdőrészletek bejárása közben ne lepődj meg, ha mókuskíséretet kapsz, ha pedig a ritka kockás liliom virágzását kísérnéd figyelemmel, akkor áprilisra, májusra időzítsd az utat.

 

Eltévedni nem fogsz, bármelyik kerékpáros kört is választod szaunázás előtt vagy levezetésnek a gyógyvíz kínálta ejtőzés után, hiszen információs táblák jelölik az utat Bükfürdő körül.

 

4. Az ország második legnagyobb gyógyfürdője

Noha a fürdők nyitásáról még vajmi keveset tudni, mindenképpen érdemes felvenni a környékbéli látnivalók listájára a Büki Gyógyfürdőt, ami nevezetesen Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője. Kezdetben kőolajat kerestek a területen, ám a várakozásokkal ellentétben a fúrások alkalmával kalcium-, magnézium- és fluortartalmú termálvíz tört a felszínre. A fürdő fokozatosan épült ki, 1973-ban gyógyfürdővé, 1979-ben országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánították. A Bükfürdő Thermal & Spa mára már 34 medencével várja a fürdőzni vágyókat – köztük kül- és beltéri egységekkel, a fiatalokat gyerekpancsolókkal, a merészebbeket elképesztő csúszdákkal (például kamikaze, anakonda és aqua tube) csalogatja. A gyógyvíz jótékony hatását a Medical Wellness részlegen alkalmazott tradicionális és modern terápiás eljárások, spa kezelések széles skálája egészíti ki, ám a szaunavilág sem utolsó, sőt, nagyon is exkluzív a felhozatal: többek között tepidárium, gőzfürdők, infraszauna, aromaszauna, kültéri ördögszauna és finn erdei szauna gondoskodik a vendégek ellazulásáról és felfrissüléséről.

A hullám- és ugróöböllel ellátott családi Acapulco medence mellett még függőágy park is helyet kapott, a komplexum minden egyes négyzetmétere az üdítő időtöltést szolgálja.

A mi kedvencünk az egyedülálló, alpesi hangulatot árasztó Kraxenofen® széna gőzfülke, ahol egy fűtött székben ülve a hátulról érkező gyógynövényes szellő lágyan simogatja a hátat. Az alpesi gyógynövényes szénapárnákon keresztül érkező kellemes meleg közvetlenül a hátat és a nyak területét éri, ellazítja az izmokat és az egész testet – a relaxáció garantált. Egy csobbanás, kellemes szauna vagy pihentető kezelés kiváló levezetése a kalandos túráknak!

Fotó: Bükfürdő

5. Kristálytorony

Ha a biciklitúra után még mindig maradt egy kis felesleges energiád, vagy még több adrenalinra vágysz, esetleg a fürdőzés előtt jól átmozgatnád magad, akkor a 3 szintes, 90 elemből álló kalandpálya lehet a te tereped. Óriáshinta és biciklizés a magasban: ilyen és ehhez hasonló izgalmak várnak a 17 méter magas mászópályáján, amely több mint egy kilométer hosszan kanyarog a levegőben. A nem mindennapi kikapcsolódás óriás hintával és 200 méteres Flying Fox csúszással lett megbolondítva, melyen bátran sikoltozhatnak baráti társaságok és családok egyaránt. Még a kisgyerekesekre is gondoltak, ugyanis a torony lábánál elhelyezkedő Mini Kristály Torony már 3 éves kortól várja a vagány gyerkőcöket, akiket egyedülálló biztonsági rendszer óv.

6. A büki El Camino

Nem kell Spanyolországig vagy Franciaországig utazni, ha az ember egy kis zarándoklásra, békekeresésre vágyik, ugyanis Közép-Európában is halad egy útvonal, ami a stájer Mariazellt köti össze az erdélyi Csíksomlyóval. Ezt Mária tiszteletére alakították, összekapcsolja a Mária-kegyhelyeket, ám a zarándoklás alatt Európa ezen csodálatos részét, kulturális sokszínűségét is fel lehet fedezni. Teljes hossza több, mint 1400 kilométer, ami 60 nap alatt járható be – Bükfürdőn is áthalad az egyik jelentős szakasza. Ha néhány kilométer erejére is, de érdemes megtapasztalni azt a rendkívüli légkört, ami átjárja a környéket – nem csak vallásos embereknek javasoljuk, hanem mindazoknak, akik ezekben az őrült időkben egy kis megnyugvásra, spirituális feltöltődésre vágynak. A zarándokút nagy részben saját útvonalon halad, lehetőleg a forgalmas utaktól távol, csendes környezetben.

7. Harmóniában a természettel

Aki járt már Bükfürdőn, valószínűleg egyet tud érteni azzal, hogy a hely egyik legelragadóbb különlegessége az az egység, szimbiózis, amit a természettel képez. Az 1,2 hektáros horgásztó nem csupán a peca szerelmeseinek ideális, hanem azoknak is, akik belerévednének a tájba vagy egy kis szusszanás alatt figyelnék a halra leső, szenvedélyes horgászokat. Aki felfrissítené a túrázástól vagy biciklizéstől fáradt tagjait, az a szabadban egy 510 méter hosszúságú Kneipp® száraztaposó pályán masszíroztathatja meg a lábait, amelynek alapját különböző méretű kavicsok, kövek, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, faapríték, homok alkotják. Szabadtéri jógapark, Nordic Walking Park és a gyerekekre gondolva egy természetes bokorlabirintus is helyet kapott a zöldellő területen. Kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében, vagy az Organikus Pont lebegő gumóiban. 

Fotó: Bükfürdő

A másik kedvelt ejtőzőhely az Eötvös Park, ahol szökőkút, ivókút és játszótér is található – mondani sem kell, csodálatos miliőben.

8. Kanyargós tanösvény kicsiknek és nagyoknak

2013 nyarán készült el a Répce-mente élővilágát bemutató interaktív tanösvény: kiindulópontja a Széchenyi utcában található, hossza körülbelül 150 méter, a térség különböző élőhelytípusait mutatja be játékos formában. A tanulást és a megismerést 6 darab interaktív tábla segíti, amelyekről játékos formában szerezhetsz érdekes információkat. A leírások mögött egy több száz négyzetméter felületű zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes növények – fák, virágok és bokrok kerültek beültetésre. A családok számára biztosan hatalmas móka, de gyerek nélkül, felnőtt fejjel is találkozhat ott érdekességekkel az ember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019-ben egyébként két további táblával bővült a tanösvény, amelyeket a közeli Koczán ház udvarán helyeztek el. Az egyik a települések környezetét mutatja be, a másik pedig a szántóföldek és fasorok élővilágát.

9. Séta festői a Varázskertben

Bükfürdőtől közel 50 kilométerre egy mesébe illő oázis található – igen, ez még profi bicajosoknak is hosszú táv lehet, ám ez senkinek se szegje kedvét. Akár autóval is érdemes ellátogatni a Jeli Varázskertbe, ami Európa egyik legszebb arborétuma. Az immár 118 hektáros botanikus kertet a tavaszi időszakban több tíz ezrek keresik fel, a májusi hétvégeken az ország minden pontjáról érkeznek ide a kikapcsolódni vágyó családok és látogatók.

A leghíresebb és legszebb esemény a kert életében a havasszépe, vagyis a rododendron késő tavaszi, kora nyári virágzása. Ilyenkor szinte az egész arborétum virágba borul, és a gyönyörű, pompázatos színek mellett a finom, bódító illat ejti ámulatba a látogatókat. 

Nem véletlenül becézik Varázskertnek, ugyanis aki beteszi a lábát, egy elvarázsolt, mesebeli világban érezheti magát a természet ölelésében. Kihagyhatatlan a Lombkorona sétány, ami egy Sziklás-hegységet bemutató fenyőerdőben vezet közel 10 méteres magasságban. Az óriások erdejének is nevezett fenyvesben az óriásjegenyefenyő, hemlokfenyő, duglaszfenyő, az óriás tobozokat nevelő jeffrey fenyő és a puha, vaskos törzséről ismert hegyi mamutfenyő példányokat ismerhetik meg a látogatók testközelből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lombok között számtalan madárfaj megbújik, alaposabb megfigyelésükre az őket ismertető táblákon elhelyezett QR-kódok is segítenek. Az okostelefonnal le lehet olvasni a kódot, ezt követően a madárfajok megszólalnak, énekükkel színesítik a lombkorona szint megismerését. 130 méter hosszú, pompás sétányhoz egy völgyhíd is tartozik, ahonnan a közeli Hétforrás csillogó vízfolyásait is megszemlélheted. ​Kimondottan ajánljuk a helyet szerelmespároknak egy romantikus andalgásra, ám családosoknak is szuper program lehet – a gyermekek és a gyermek lelkű felnőttek például egy zárt, csőcsúszdán is elhagyhatják a lombok szintjét. 

10. Középkori várak, elbűvölő kastélyok

Ha érdekelnek a középkori várak, akkor a fentebb említett biciklitúrák folyamán is tehetsz egy kis kitérőt, ugyanis lenyűgöző történelmi helyszínekre bukkanhatsz. Ott van például a kőszegi Jurisics-vár, ami a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról, Jurisics Miklósról kapta a nevét. Ha a határokon könnyebb lesz az átkelés, akkor a korábban hazánkhoz, immár Ausztriához tartozó Léka várát sem szabad kihagyni, csodás helyen, a Gyöngyös-patak által körülölelve egy sziklán magasodik – többek közt kínzókamra és denevérkiállítás vezet be a múlt rejtelmeibe.

Ha káprázatos panorámára vágysz, muszáj meglátogatnod a Dunántúl legmagasabb pontján, 882 méteren fekvő Írottkő-kilátót. Itt általában olyan bravúros képek készülnek, hogy a fotózkodó egyik lábával a magyar, a másikkal az osztrák határon áll.

A környéken két mesebeli kastélyt is meglátogathatsz: az egyik a Fertődön található, híres Esterházy-kastély, sokan a magyar Versailles-ként is emlegetik. A másik gyöngyszem a nagycenki Széchenyi-kastély, amely 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé, ma itt található a Széchenyi István Emlékmúzeum, a magyarok egyik kedvelt zarándokhelye.