Az 5 leghíresebb magyar templom a Kárpát-medencében

errearra blog
Amellett, hogy megcsodálhatod a budai várnegyed szívében található Mátyás-templomot belülről, vagy virtuálisan bejárhatod a Szent István Bazilikát, érdekes tényekről is beszámolunk most. Például tudtad, hogy a Dohány utcai zsinagóga felújítását Estée Lauder támogatta?
Vendégszerző
errearra blog

errearra blog

Az ERRE-ARRA fotós ajánló bloggere, Fazekas Krisztina fényképeivel arra ösztönöz, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és nyitott szemmel fedezzük fel szűkebb környezetünket is. Blogjáról elismerően nyilatkoznak olyan mainsteam személyek, mint Balogh László Pulitzer-díjas fotóriporter, vagy Dr. Medvigy Endre József Attila-díjas irodalomkutató.
Cikkei

Sorozatunk előző részében öt érdekességet, egyediséget birtokló templomról írtunk, most pedig a leghíresebbeket hoztuk el.

A turisták által leglátogatottabb, a Mátyás-templom

A budai várnegyed szívében, közvetlenül a Halászbástya mellett található a budapesti panoráma méltán meghatározó elemeként funkcionáló, turisták által leglátogatottabb templomunk, a Mátyás-templom. Évekig álmodoztunk arról, hogy turistatömegek nélkül jussunk be a Mátyás-templomba, bevalljuk, nem is hittük, hogy valaha sikerülni fog, most azonban megcsodálhattuk a belső értékeit, emberek nélkül. 

A turisták által leglátogatottabb templomunk, a Mátyás-templom
További fotók a belső térről.

Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a Szent István Bazilika

A budai oldalról Pest szívébe kalauzolunk, hogy körbejárhassátok, majd bejöhessetek velünk Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületébe. A Szent István Bazilika 54 évig épült, a kupolája azonban beomlott nem sokkal az építkezés befejezte előtt: volt nagy riadalom, sajtóhírek, káosz. A beszakadt kupola elbontása és újjáépítése három évig tartott.

Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a Szent István Bazilika
További fotók a Szent István Bazilikáról.

Európa legnagyobb zsinagógája

Megmutatjuk a Szent István Bazilikától egy kilométernyi, azaz negyed órányi sétaútra található mór hatású épületet is, mely szintén grandiózus, olyannyira, hogy Európa legnagyobb zsinagógájaként aposztrofálják.

Tudtad, hogy az elmaradt karbantartás miatt veszélybe sodródott műemléképület felújítását Estée Lauder támogatta 5 millió dolláros adománnyal? (Estée Lauder kozmetikumai világhírűek, és ő az egyetlen nő a Time magazin 1998-as listáján, amelyen a XX. század húsz legbefolyásosabb üzletemberének neve szerepelt.)

Európa legnagyobb, a világ második legnagyobb zsinagógája 3000 fő befogadására alkalmas.

Európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga
További csodálatos fotók a Dohány utcai zsinagógáról.

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az Esztergomi Bazilika

Mind a Szent István Bazilika, mind a Dohány utcai zsinagóga, mind az alábbi bazilika építésével kapcsolatos olvasmányok tekintetében találkoztunk Hild József nevével. Igen, Hild József tervezte az Esztergomi Bazilikát is, annyi különbséggel, hogy míg az Esztergomi Bazilika 34 éves építését végig tudta követni, a Szent István Bazilika építése közben Hild meghalt, Ybl Miklósra hagyva annak befejezését. A fentebbi, Dohány utcai zsinagóga építésénél pedig Hild is adott be pályaművet, de végül a zsinagóga építését nem ő nyerte el.

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az Esztergomi Bazilika
Itt megtekinthetitek az épület külcsínét, belbecsét, sőt, még a kupoláján is sétálhattok velünk, ahonnan még Szlovákiába is átláthattok.

Az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása

Amikor Mátyás király gyermekként rúgta a port Kolozsvár főterén (mert Kolozsvárott született), talán csak álmodozott róla, hogy itt, ahol épp befejezték az abban a korban hiper-szuper modernnek nevezhető épület, a Szent Mihály-templom építését, pár száz év múlva lesz egy szobra.  

Mit is kell tudni erről az 1444-ben befejezett templomról? Például, hogy az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása, és Erdély legmagasabb temploma. A 80 méter magas épület templomtornyán lentről pöttömnyinek látott kereszt is 4 méteres!

A kolozsvári Szent Mihály-templom az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása
Itt részleteiben is, csodálatos fotók által megtekintheted a templomot kívülről-belülről.

.