A külföldi nyaralások egyik gyakori kérdése, hogy a helyi éttermekben mennyi borravaló illik adni, amennyiben egyáltalán elfogadott a borravaló intézménye. Mivel országonként nagyon eltérő a kultúra, nem árt előre tájékozódni, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket. Az alábbi összefoglaló segítséget nyújt abban, mire számítsunk a népszerű európai úti céloknál.
Olaszország
Olasz éttermekben gyakran szerepel a számlán a coperto (teríték- és kenyérdíj) vagy a servizio (szervizdíj). Ezek nem minősülnek borravalónak, és általában a vendéglátóhely tulajdonosához kerülnek, nem pedig a felszolgálókhoz. Ha ezeket már felszámolták, illik 1-2 euró borravalót hagyni a személyzetnek. Ha viszont ilyen tétel nincs a számlán, akkor a teljes összeg 5-10 százalékát szokás borravalóként hagyni. Fontos:
a borravalót itt – mint sok más dél-európai országban – készpénzben, kézbe vagy az asztalon hagyva szokás adni.

Spanyolország
Spanyolországban a borravaló, vagyis propina adása nem kötelező, és a gyakorlat az utóbbi években jelentősen megváltozott. A helyiek jellemzően kevesebbet adnak, míg a turisták bőkezűbbek. A számlán nincs külön feltüntetve, így a vendég döntése, hogy ad-e, és ha igen, mennyit. Általában 5–10 százalék számít udvarias gesztusnak. Fontos: a kerekítés itt nem szokás, mivel a számlát egy tálcán hozzák ki, amelyre a vendég teszi rá a pénzt vagy kártyát, és a visszajáróból adható a borravaló – szintén a tálcán hagyva.
Görögország
Görögországban a borravaló szinte elvárás, mivel a vendéglátásban dolgozók gyakran alacsony alapfizetésből élnek. Az éttermi szolgáltatás esetén a 10 százalékos borravaló teljesen megszokott,
jó kiszolgálás esetén akár 15 százalék is lehet.
A pénzt illedelmesen, diszkréten az asztalon hagyják, nem pedig kézből kézbe adják.
Horvátország
Horvátországban is elterjedt a borravaló , noha nem annyira hangsúlyos, mint más országokban. Kis összegeknél elegendő, ha felfelé kerekítjük a számlát. Nagyobb összegek esetén 10 százalék készpénzes borravalóval biztosan pozitív benyomást keltünk.