“A Balaton idén is rengeteg élményt kínál – nem csupán a nyári szezonban, hanem a tavaszi és őszi szezonban is” – mondta el megkeresésünkre Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Mint hozzátette, a legfrissebb előfoglalások biztatóak, de a vendégek ma már gyakran csak az utolsó pillanatban döntenek a vakációról. „Megváltoztak az utazási szokások, az emberek bepattannak a kocsiba vagy felszállnak a vonatra, a döntést szinte percek alatt meghozzák, így előre megjósolni a szezont szinte lehetetlen” – fogalmazott Fekete Tamás, aki szerint ez nem csak hazai, hanem nemzetközi trend is.

Az elnök hangsúlyozta: a Balaton rendkívül változatos kínálatával tűnik ki a hazai úti célok közül. Aktív turizmus, vízi sportok, gasztro- és borturizmus, valamint kulturális programok is várják a látogatókat. Az idei szezonban is egymást érik a helyi események, sportlehetőségek, strandprogramok és boros rendezvények.
A május 9-i “Balaton fagyija” versenyen például idén már 31 fagyi közül választanak majd győztest.
A külföldi vendégek aránya a balatoni településeken tavaly 30-35% között mozgott, ezt szeretnék idén 40%-ra emelni – nem csak nyáron, hanem tavasszal és ősszel is. „Lengyelország, Németország, Csehország, Szlovákia és Románia: ezekről a helyekről érkezik a tóhoz a legtöbb külföldi turista” – emelte ki az elnök. Hozzátette, hogy az újonnan Izraelből induló új repülőjáratok is erősíthetik a nemzetközi forgalmat.
Az elmúlt évek fejlesztései szintén hozzájárultak a térség vonzerejének növekedéséhez. A Kisfaludy Program keretében többezer magán szálláshely újult meg. Emellett új balatoni katamaránok érkeztek, valamint a kikötőket is fejlesztették. A BalatonBike 365 projekt keretében pedig már több, mint ezer kilométer kerékpárút áll a bringások rendelkezésére.
Rosszabb idő esetén sem kell kétségbeesni: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei esős időben is számos programot kínálnak az idelátogatók számára.
„A Balatonon nincs rossz idő– csak strandolásra kevésbé alkalmas napok, amikor másfajta élmények várják az embereket” – fogalmazott Fekete Tamás.
Mérsékeltebben drágulnak a szállások, mint tavaly
A Pénzcentrumnak Fekete Tamás úgy fogalmazott: „Az figyelhető meg – és így lesz ez idén is –, hogy a szálláshely szolgáltatók törekednek az optimális megoldásra, és bár üzleti vállalkozásként próbálják minimalizálni a veszteségeket, ennek ellenére üzletpolitikai szempontból elterjedt gyakorlatként a vendégek megtartása érdekében az indokoltnál kisebb mértékben emelnek árat.”
Érdemes közvetlenül is érdeklődni a kiválasztott szálláshelyeknél, ugyanis sok esetben személyes megkereséssel jobb árak érhetőek el, különösen hosszabb tartózkodás esetén, illetve a magánszállásoknál. Spórolni lehet akkor is, ha valaki nem közvetlenül a parton, illetve nem a legnépszerűbb településeken keres szállást, hanem azok környékén. Mind az északi, mind a déli parton bőven akad ilyen lehetőség, és a tömegközlekedés is jó, főleg a déli oldalon. A zsúfoltabb programok idején érdemes kerülni a leglátogatottabb helyszíneket.
A szolgáltatók szerint az idei áremelkedés nem lesz olyan jelentős, mint 2024-ben volt.
Tavaly ugyanis átlagosan 10 százalékkal drágultak a balatoni szállások, sőt egyes településeken (pl. Balatonalmádi, Balatonfüred, Keszthely, Gyenesdiás, Balatonboglár) ennél is nagyobb volt az áremelkedés. A panziók drágultak leginkább.
A siófoki CE Plaza Hotel ügyvezetője, Tóth Gergely elmondta a lapnak: szállodájukban a nyári előfoglalások még a tavalyi árakon történtek. „Várhatóan a nyári időszakra a foglaltság emelkedésével, illetve kiemelt időszakokban az ár a piac többi szereplőjének árazása alapján emelkedhet, azonban a nyári időszak átlagában 3-5 százalékos sávon belül marad az esetleges áremelés 2024-hez képest” – mondta. A hotel az idei évben is az infláció alatti áremelésre törekszik.
Kempingárak 2025-ben
A legkedvezőbb árakat továbbra is a kempingek kínálják. Bár még nem nyitott ki minden létesítmény, a legtöbb hely már közzétette a szezonra vonatkozó díjakat. Júniusig a személyenkénti árak így alakulnak (a vízparti helyek általában drágábbak):
Felnőtt (14 évtől): 2080–2600 Ft
Gyermek: 2200–2300 Ft
1–3 személyes sátor: 1500–1700 Ft
4 személyes vagy nagyobb sátor: 2000–2300 Ft
Lakókocsi: 4200–4500 Ft
Autó: 2200–2500 Ft
A mobilházak jóval többe kerülnek: 25 000 és 35 000 forint között mozognak, főszezonban pedig akár 50 000 forintra is felkúszhat egy éjszaka ára.
Apartmanok és nyaralók
A Kisdió Vendégház tapasztalatai alapján a legtöbb nyaralótulajdonos apartmanon belüli szobákat kínál, közös konyha- és fürdőhasználattal. Ezek ára a főszezonban szobánként nagyjából 35 000 forint körül alakul majd.
Az éttermeknél 2-3%-os árkorrekció várható
„Az éttermi ételek árában nem történt jelentős változás” – mondta el kérdésünkre Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa. „Tavaly nyár óta nagyon minimális volt az emelkedés. Nem volt olyan, hogy az infláció vagy a beszerzési árak változása miatt drasztikusan kellett volna emelnünk. Inkább finomhangolás történt – két-három százalékos korrekcióról beszélhetünk.”
A balatoni vendéglátás idei kilátásait tekintve is optimista az étteremtulajdonos: „Jó szezon elé nézünk. Arra alapozok, hogy már mögöttünk van a húsvét, és a tapasztalatom az, hogy
amilyen a húsvét vagy a pünkösd, olyan szokott lenni a nyár is.
Most nagyon erős volt a húsvét forgalmi szempontból. Azok jöttek, akik igazán szeretik a Balatont – nem akarnak rosszat mondani róla, ismerik az előnyeit, hátrányait, érzik az ízeket, az alapanyagokat, a borokat, a naplementét, a Balaton illatát. Az igazi balatoni feelinget keresik.
Voltak változások a szektorban
Az étterem vezetője szerint a piac szűrődése is természetes folyamat: „Mindig jó, ha picit tisztul a piac. Szerintem az elmúlt egy-két évben jól látszott, ki az, aki igazán szereti ezt a szakmát – és ki az, aki ki nem állhatja.”
A vendégek fogyasztási szokásai is változtak, de nem drasztikusan.
„Tulajdonképpen a vendégszámban visszaesést nem tapasztalunk – jönnek, fogyasztanak, étterembe járnak. Talán amit lehet érezni, hogy a nagyon magas árkategóriájú italok fogyasztásában van visszaesés. De ha valaki ünnepel, ugyanúgy kér egy drágább pezsgőt vagy bort. Hétköznapokban viszont a jó ár-érték arányt keresik, ami az italokat illeti. Az éttermi ételek terén viszont nem érzünk nagy változást.”
A munkaerőhelyzet javulásáról is beszámolt: „Mi speciális helyzetben vagyunk, mert egész évben nyitva tartunk. Rengeteg önéletrajz érkezik hozzánk – sokat javult az elmúlt években a munkaerőhelyzet, sokan jöttek haza külföldről. Most több a jelentkező, mint az igény. Ahol inkább nehézségek lehetnek, azok a kifejezetten szezonális működésű helyek, különösen, ha nem családi az üzemeltetés. Ott sok dolgozót kell felvenni, ez nehezebb. Viszont egyre több diák is szeretne dolgozni, ha velükmeg tudják oldani a hiányt, az sokat segít.”
Az egész éves nyitva tartás titka
Az étterem vendégköre egyébként túlnyomó részben hazai, és a régióban már-már egyedülálló módon, a vendéglátóhely egész évben nyitott ajtókkal várja a betérőket.
„1992-ben ez volt a fő célkitűzésünk: olyan éttermet akartunk, ahová egész évben be lehet jönni – akár a helyi lakosoknak, akár az üzletembereknek, akik a környéken dolgoznak. Tudják, hogy egy sima januári hétköznapon is be lehet térni a Kistücsökbe, mert nyitva vagyunk. Kitartóan kell építeni a vendégkört, figyelni a minőségre, a jó ár-érték arányra, a hangulatra, ez a titok.”