Az Ördög területe: a Bermuda-háromszög rejtélye

Turi Dániel
A Bermuda-háromszögről mindenkinek a rejtélyek, különleges esetek, eltűnések jutnak eszükbe. Most eláruljuk, hogy mi igaz az összeesküvés-elméletekből és milyen kincseket rejt Bermuda-szigete!

Kevés hely van a világon, amit annyi legenda, megmagyarázhatatlan jelenség és különös összeesküvés övezne, mint a mindenki által csak Bermuda-háromszögként ismert területet. Rejtélyes eltűnések, nyomtalanul „felszívódó” repülőgépek és hajók, tucatnyi megválaszolatlan kérdés borzolja a kedélyeket a mai napig, ha szóba kerül az Ördög háromszögének is nevezett helyszín. De vajon van-e tudományosan elfogadott magyarázat az itt történt különös eseményekre és mi az, ami miatt imádják a turisták a környéket? Utánajártunk a Bermuda-háromszög rejtélyének!

Kolumbusz feljegyzései

Az úgynevezett Bermuda-háromszög alatt egészen pontosan a Miami, Puerto Rico és Bermuda-szigetek közti területet értik a szakértők. Az Atlanti-óceán ezen területéről már közel ezer éve is születtek feljegyzések, az egyik első azonban, ami különös jelenségeket ír le, nem mástól, mint Kolumbusz Kristóftól származik. Amerikai felfedezőútján a hajós átszelte a Bermuda-háromszög területét és meglehetősen különös dolgokat írt erről az utazásról.

Kolumbusz különböző, az égen átsuhanó tűzcsóvákat emleget és kétségbeesetten tapasztalja, hogy a hajón található összes iránytű felmondta szolgálatot.

A tudományos szakemberek szerint azonban ezekben semmi meglepő nincs: egyrészt Kolumbusz valószínűleg meteorzáport láthatott, másrészt a környéken található mágneses erők miatt hibásodhattak meg az irányjelzők – írja a history.com. Egyes tudósok azt állítják, hogy nem sokkal később, Shakespeare az egyik leghíresebb darabjához, A viharhoz is a Bermuda-háromszögben történő misztikus eseményeket vette alapul – erre azonban nincs megcáfolhatatlan bizonyíték.

Több százan tűntek el 

A háromszög igazán azonban a huszadik század elején kezdett hírnevet szerezni magának és ettől kezdve vált a rejtélyek és megmagyarázhatatlan események rajongóinak egyik kedvenc helyévé. Az első híresebb történet 1918-ban történt, amikor is az 19000 tonnás, 180 méter hosszú amerikai Cyclops nevű szénszállító hajónak és a fedélzeten tartózkodó 309 utasnak nyoma veszett. Az igazán meglepő, hogy a Barbadosból Norfolk felé tartó hajó semmiféle vészjelzést nem adott le, nem kért segítséget, így bármi is történt a hajóval, az valószínűleg rendkívül gyorsan zajlott le. A roncsokat nem találták meg, az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson szavai pedig csak tovább korbácsolták az emberek kedélyét,

“Csakis Isten és a tenger tudja, hogy mi történhetett a hajóval”

-mondta az USA első embere. Érdekesség, hogy 1941-ben, a Cyclops két testvérhajójának is ugyanilyen megmagyarázhatatlan módon veszett nyoma gyakorlatilag ugyanazon a területen.

Kutatócsoportok tucatjai vizsgálták a Bermuda-háromszög jelenségeit
Fotó: Acey Harper/Getty Images

Aztán 1945-ben megtörtént az az eltűnés, ami azóta is talán az egyik legnépszerűbb és legtöbb megmagyarázhatatlan részletet tartalmazó eset. Ekkor ugyanis öt katonai repülőgépnek veszett nyoma a térség felett – és mivel katonai gépekről volt szó, gyakorlatilag minden, ami elhangzott a pilótafülkékben, rögzítésre került. Ezek alapján kiderül, hogy a felszálláskor az összes gép megfelelő mennyiségű üzemanyaggal rendelkezett és minden eszköz hibátlanul működött. A Bermuda-háromszög területére érve azonban meghibásodtak az iránytűk, összezavarodtak az irányítórendszerek:

“Fogalmunk sincs, hol vagyunk. Olyan, mintha…”

– ez volt az utolsó üzenete a kapitánynak az irányítótorony felé. Szinte azonnal kiküldtek egy hidroplánt a keresésükre, aminek szintén pillanatok alatt nyoma veszett. A roncsokat minden kétséget kizáróan a mai napig nem sikerült azonosítani és nem is lehet pontosan tudni, hogy mi történt alig egy óra leforgása alatt öt vadászgéppel és egy óriási hidroplánnal.

Emléktábla a Bermuda-háromszögnél eltűnt pilótáknak
Fotó: Acey Harper/Getty Images

Misztikum és észszerűség

Ahogy az évek során egyre gyakrabban fordultak elő megmagyarázhatatlan, misztikus és rendszerint halálos kimenetelű balesetek és eltűnések a környéken, a Bermuda-háromszög hamar világszerte ismertté vált. Egyre több újságban, televíziós műsorban foglalkoztak a térségben történtekkel és próbáltak magyarázatot találni a sokszor filmbeillő történetekre. Természetesen – ahogy az lenni szokott – a szakértők és az elemzők itt is két táborra szakadtak. Az egyik oldalon voltak, akik kitartottak amellett, hogy valamiféle paranormális, nem evilági erő az, ami a szerencsétlenségeket okozza, a másik oldalon pedig azok álltak, akik igyekeztek valamilyen racionális, kézzelfogható magyarázatot találni a történetekre. A Bermuda-legenda elsősorban Charles Berlitz nevéhez fűződik, aki 1974-ben egy bestsellerré váló

könyvben fejtette ki az elméletét, miszerint a környéken valójában az elsüllyedt Atlantisz technológiája miatt történik ennyi baleset.

Az igazság azonban valószínűleg az, hogy nem lehet egységesen megállapítani, hogy mi miatt történtek a tragédiák, a legtöbb esetben minden bizonnyal a körülmények és az emberi mulasztások együttes hatása volt a szerencsétlenségek kiváltó oka.

A Bermuda-háromszög hurrikánzónának számít
Fotó: Getty Images

Larry Kusche, kutató és pilóta megállapításai tűnnek leginkább valósághoz közelinek. Egyrészt, a környéken arányaiban nem történik több baleset és eltűnés, mint bárhol máshol a világon. Arról pedig rendszeresen megfeledkeznek a rejtélyes esetek beszámolói, hogy

a Bermuda-háromszög önmagában egy hurrikánzóna, ahol rengeteg a vihar, a hurrikán, ráadásul ez a világ egyik legforgalmasabb vízfelülete,

ami alapvetően megnehezíti a tájékozódást és a minden szempontból biztonságos közlekedést.

Vihar egy repülőgép ablakából a Bermuda-háromszögnél
Fotó: Getty Images

Maga a paradicsom

A Bermuda-szigetcsoport százötven szigetet, valamint körülbelül kétszáz korral-zátonyt foglal magába, jogilag pedig Nagy-Britannia tengerentúli terültének számít – vagyis itt is III. Károly számít a jelenlegi uralkodónak. A szigetek fővárosa Hamilton, ami igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben – ez persze nem is csoda, hiszen a rózsaszínben játszó, homokos partok, az égkék víz és a felsorolhatatlanul sok sportolási és szabadidős lehetőség mind-mind népszerűvé teszik a látogatók előtt.

Bermuda fővárosa, Hamilton
Fotó: Getty Images

A különleges természeti adottságaival és élővilágával a városban és a környékén több kiállításon és múzeumban is megismerkedhetünk – ezek közül a legnépszerűbb az Ocean Discovery Centre, ahol találkozhatunk az óceánok legfélelmetesebb és legkülönlegesebb élőlényeivel is. Sajnos azonban mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a Karib-szigetek kincses ládáját szeretné felfedezni: a repülőjegyek nagyjából 350-400 ezer forint között mozognak, egy viszonylag olcsó szállás egy hétre Hamiltonban pedig félmillió forintba kerül.