Világ 2020. június 14.

Németország és Magyarország között így utazhatunk

Fatima Világ 2020. június 14.
Magyarország Berlini Nagykövetsége friss utazási tanácsot adott ki, amiben leírják a vonatkozó szabályokat mind a Németországból Magyarország felé, mind a fordított irányba tartóknak.

A magyar kormány döntése értelmében június 7., vasárnap 8 órától a Németországból Magyarországra (akár légi úton,  közúton vagy vasúton Csehország, Szlovákia, Ausztria felől) beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a házi karantén kötelezettsége alól, ugyancsak korlátozás nélkül beléphetnek az ország területére a német állampolgárok, valamint azon EGT állampolgárok is, akik magyar állandó tartózkodási kártyával rendelkeznek.

Tranzitálás szabályok

A Németországon keresztül Magyarországra továbbutazni szándékozó magyar állampolgárok esetében a német repülőtéri rendőrség a kiszállás (beléptetés, továbbutazás, a repülőtér elhagyása) engedélyezéséhez kéri a továbbutazásra Magyarországig szóló vonatjegy, repülőjegy vagy gépkocsi bérleti szerződés bemutatását. Amennyiben ez megtörtént, engedélyezik a terminál elhagyását.

Akik Frankfurtba érkeznek és onnan repülőgéppel utaznak tovább (pl. repülővel Bécsig és onnan vonattal tovább Magyarországra), nem hagyhatják el a repülőteret, jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az éjszakát kizárólag az 1. terminálon belül lévő Mycloud Hotel Frankfurt Airport-ban vagy a tranzit váróteremben tölthetik. A vonattal, vagy autóval továbbutazóknak Hessen tartományt a lehető leggyorsabban, az első adandó alkalommal el kell hagyni – írja a Magyarország Nagykövetsége Berlin tájékoztatója.

Magyar állampolgároknak, akik hazatérés céljából szeretnének Németországon keresztül tranzitálni, hitelt érdemlő módon, dokumentumokkal (magyarországi lakcímkártya, repülő-, vagy vonatjegy magyarországi úticéllal) kell igazolni a tranzitszándékot.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a kialakított gyakorlat szerint beléphet még a magyar állampolgár családtagja, ha a házasság, vagy a gyermek születése Magyarországon anyakönyvezve van, amit a határon az EAK rendszerben a határőrizeti szerv ellenőriz, csak külföldi dokumentumokkal rendelkező családtag esetében méltányossági kérelmet lehet benyújtani – persze a családi kapcsolatot valamilyen érvényes dokumentummal igazolni kell.

Berlin utazás
Forrás: Getty Images

Az EGT állampolgár, aki regisztrációs kártyával rendelkezik, alapvetően nem léphet be Magyarország területére, hacsak egyéb méltánylásra okot adó körülmény nem áll fenn, ahogy az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EGT tagállami állampolgár sem.

Magyarországból Németországba

A német hatóságok fokozatosan megszüntetik a határellenőrzéseket, így az EU-tagállamok és Svájc állampolgárai Németország teljes szárazföldi határszakaszán korlátozás nélkül utazhatnak be, míg a Spanyolország felőle érkezők esetében fenntartják a határellenőrzést. A Schengen-vízummal rendelkező harmadik országbeli polgárok turisztikai célú utazása alapvetően nem engedélyezett, miközben főszabály szerint április 10-étől minden külföldről beutazó személynek 14 napos házi karanténba kell vonulnia. A szövetségi és a tartományi kormányok megállapodása értelmében a tartományok fokozatosan mentesítik az EU-, vagy EGT-tagállamokból, továbbá Nagy-Britanniából beutazókat a házi karantén alól, amennyiben a kiindulási országban az új fertőzések aránya nem éri el az utazást megelőző hét napon az 50/100.000 lakos arányát.

Bővebb információt a Magyarország Nagykövetsége Berlin oldalán tudsz szerezni.

Keresés az oldalon