Újabb felmérés: íme a magyarok utazási tervei nyárra

Fatima
A korlátozások feloldásával belfölfön és külföldön is megnyílt a lehetőség az utazásra. Egy friss elemzésből kiderült, hol nyaralnak idén a magyarok.

A Lounge Group készített elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség részére, amiben a magyarok utazási terveit vették górcső alá. Míg a fővárosban élők a lehető leghamarabb, addig a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a kirándulást pár hónapon belül. 

Nyár elejére a rövid, egynapos belföldi utazásokat részesítik előnyben: a tavalyi 36%-hoz képest idén a válaszadók 51%-a választaná ezt a kikapcsolódási lehetőséget.

Aktív kikapcsolódás itthon

A családi nyaralások alkalmával az aktív kikapcsolódásé lesz a főszerep: a városlátogatások, a kiránduló élménypontok és gyógyfürdők lehetnek népszerű desztinációk belföldön. A reprezentatív kutatási adatok és a közösségi média felületek posztjainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint Nyírség – ezen belül Nyírbátor –, a Fertő-tó, Mogyoród, Szarvas és Villány iránt nőt meg az érdeklődés. Az észak-magyarországi fürdők, köztük Hajdúszoboszló, Miskolctapolca vagy Bükfürdő lehetnek a nyertesei ennek az időszaknak.

Bükfürdő
Bükfürdő (Forrás: Termálfürdők)

Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek 46 százaléka a már ismert üdülőhelyekre menne, és országos szinten náluk a legmagasabb a gyógyfürdő-látogatási terv. Eközben a budapestiek és a dél-dunántúliak, illetve azok, akiknek nyaralójuk van magasabb arányban veszik célba a Balatont, a kulturális programok nyugat-dunántúli kedvelői pedig valószínűleg a keszthelyi Festetics-kastélyt vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivált fogják választani. 

Az emberek kétharmada állítja: többet utazna, ha csökkennének a belföldi turisztikai árak.

Felejtős a külföld

A felmérés azt is kimutatta, hogy nyár végére, ősz elejére terveznek a magyarok külföldi utazást, de nem sokan. Az ilyen tervekkel rendelkezők 61 százaléka folyamatosan figyeli a járványhelyzetet, az érintett országokat, az úti célok között pedig  a horvát tengerpart a legnépszerűbb, de a Kanári-szigetek és Spanyolország is a listára került. A járvány lecsengését követő egy hónapban 5 %, negyedévben 10 %, fél évben pedig 12 % tervez külföldi üdülést a válaszadók közül, akiknek a harmada tartja fontosnak a fokozott higiéniai intézkedések meglétét.

(via)